Translate

ΜΕΖΕΔΕΣ

 

                                             


                           

                                                      ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ      

                                         ΤΣΙΛΜΠΙΡ ΜΕΖΕΣ, ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΥΓΩΝ                                                       Παραδοσιακή ποικιλία αυγών από την Κωνσταντινούπολη

                                


 ΥΛΙΚΑ : 6 αυγά φρέσκα,

½ φλιτζ. Καφέ, ξύδι,

5-6 ποτήρια νερό,

Αλάτι,

½ κιλό γιαούρτι,

3 κουτ. Σούπας βούτυρο,

1 κουτ. Γλυκού κόκκινο πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βάζουμε 5-6 ποτήρια νερό σε μια πλατιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξίδι και το αλάτι.Όταν το νερό φτάσει στο σημείο βρασμού, σβήνουμε τη φωτιά για να μη κοχλάσει.

Σπάμε 1 αυγό σε ένα μικρό μπολ, χωρίς να το διαλύσουμε. Με κουτάλι το βάζουμε μέσα στο καυτό νερό κάνοντας μια ελικοειδή γραμμή. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα αυγά . Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε τα αυγά για 3 λεπτά στο νερό.        Στη συνέχεια τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Ρίχνουμε από πάνω το γιαούρτι, το οποίο έχουμε πρώτα χτυπήσει με σύρμα (αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέτουμε λίγο σκόρδο). Αναμειγνύουμε το κόκκινο πιπέρι με το βούτυρο, το οποίο έχουμε λιώσει και ραντίζουμε τ’ αυγά.    



                                  

                                      ------------- //////// ------------




                                              Λ Ι Ο Κ Α Υ Τ Ο Σ   ΓΑΥΡΟΣ                                                         Παραδοσιακή Παριανή Συνταγή



Ένας μεζές που οι καλεσμένοι σας θα γλείφουν και τα δάχτυλά τους.                                                                   

Δοκιμάστε τον, ένα Σαββατοκύριακο, και θα διαπιστώσετε την εκπληκτική νοστιμιά του.

Το γαύρο χθες Σάββατο τον φιλετάρισα, τον έβαλα σε μια σχάρα και από κάτω έβαλα ένα ταψί για να πέφτουν τα υγρά του γαύρου όσο  θα καιγόταν από τον καυτό ήλιο.  

ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό γαύρο.

Αλάτι χοντρό,

Ρίγανη,

Λιαστές ντομάτες.

1-2 Λεμόνια (προαιρετικά)                                                                       

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Στην αρχή πλένουμε το γαύρο καλά.                                              

Τον φιλετάρουμε (βγάζουμε το κεντρικό κόκκαλο) .                                               

Τον βάζουμε σε μια σχάρα και ρίχνουμε το χοντρό αλάτι - για να μη χαλάσει στον ήλιο – και ρίχνουμε επίσης και λίγη ρίγανη τριμμένη, όπως και το χυμό 1-2 λεμονιών.                                                                                                          

Στη συνέχεια, το σκεπάζουμε με ένα τούλι, προς αποφυγήν, των διάφορων εντόμων που μπορεί να κάτσουν επάνω, και τον αφήνουμε στον ήλιο. Ανάλογα πόσο θα καίει ο ήλιος, το αφήνουμε να ψηθεί για μία ή και δύο ημέρες.    

Βγάζουμε τη σχάρα από τον ήλιο, τινάζουμε το χοντρό αλάτι  και βάζουμε τον λιόκαυτο - πλέον - γαύρο στο πιάτο.

Το πιάτο μας πρέπει να συνοδευτεί και με λιαστή ντομάτα και αν είναι δυνατόν και το πεντανόστιμο λαδάκι που έχουμε στη λιαστή, διότι είναι κάτι που μπορεί να συμπληρώσει την υπέροχη νοστιμιά.     

Ε-ΚΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟΣ ΜΕΖΕΣ, που θα συνοδευτεί με το ουζάκι του ή το τσιπουράκι ή ακόμη και στη Σούμα Πάρου, που συναγωνίζεται επάξια και το ούζο και το τσίπουρο          







    

                                       ΜΕΖΕΔΟΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΓΑΒΡΑΚΙΑ

                                            Τσιπουρομεζεδάκια από τη Θεσσαλία



ΥΛΙΚΑ :

8 γαυρους ή και περισσότερους

λίγα φυλλαράκια μαϊντανού

λίγα φυλλαράκια θρούμπι φρέσκο

λίγο ελαιόλαδο

ξύσμα από μισό λεμόνι

Μια πιπεριά πράσινη ή  κόκκινη ή κίτρινη

1 σκελ. Σκόρδο

αλάτι + πιπέρι

 

Για το κουρκούτι

3 κ.σ. αλεύρι

1 κ.γ. πάπρικα

Νερό.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ρίχνουμε στο γουδί το σκόρδο κομματιασμένο, λίγο ελαιόλαδο, λίγα φύλα μαϊντανού, λίγα φύλα θρούμπι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα του λεμονιού. Τα ανακατέβουμε όλα μαζί και το πέστο είναι έτοιμο και την τοποθετούμε σε ένα μπολάκι΄

Θα προσπαθήσουμε τώρα να φτιάξουμε το κουρκούτι. Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Επί πλέον προσθέτουμε την πάπρικα, τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο – λίγο νερό, το ανακατεύουμε και το κουρκούτι είναι έτοιμο.

Αφού Φιλετάρουμε τους γάβρους μας, παίρνουμε με ένα κουταλάκι το πέστο που πριν λίγο φτιάξαμε και το τοποθετούμε με προσοχή στην κοιλιά των γάβρων,

Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο αλεύρι στους γάβρους γύρω – γύρω και τους βουτάμε στο κουρκούτι.

Εντωμεταξύ έχουμε βάλει το ελαιόλαδο στο τηγάνι και μέσα ρίχνουμε μια σκελίδα σκόρδο για να αρωματισθεί το ελαιόλαδο.

Τότε ρίχνουμε ένα – ένα τα γαβράκια μας στο τηγάνι και αρχίζουν να τηγανίζονται,

Παράλληλα κόβουμε την πιπεριά σε μακρόστενα κομμάτια (μπαστούνια) τα οποία βάζουμε και αυτά στο τηγάνι. (κάποιοι τα βάζουν και αυτά στο κουρκούτι).

Αυτός ο υπέροχος και ανεπανάληπτος τσιπουρομεζές, είναι έτοιμος.

Δεν έχετε παρά να ρίξετε λίγο λεμονάκι και……….

Καλή απόλαυση,    

 


                                                              -------- /////// -------


  

                              ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΚΑΠΑΡΗ, ΑΝΗΘΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ



Μια ωραία ιδέα για ένα διαφορετικό τσιπουρομεζέ από τα συνηθισμένα.

Αν και έχουμε μάθει να συνδυάζουμε πιο εύκολα τα θαλασσινά με μαγιονέζα, η μουστάρδα δίνει ένα διαφορετικό άρωμα και κάνει τη συνταγή μας πιο νηστίσιμη!

Τη συνταγή αυτή την είδαμε σε μερικά βόρεια νησιά του Αιγαίου.


ΥΛΙΚΑ : 6-7 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας
500 γρ μεγάλες ωμές γαρίδες, χωρίς το κέλυφος (φρέσκες ή κατεψυγμένες),
 χυμό ενός λεμονιού,
2 κ.σ. μουστάρδας (πικάντικη ή μη)
2 κ.σ. φρεσκοκομμένο άνηθο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο,αφού προηγουμένος τις λιωσουμε.
Το ξέσμα του λεμονιού που πήραμε το ζωμο του.
3 κ.σ. κάπαρη,
2 κρεμμυδια μέτρια  ψιλοκομμένα,
κλωναράκια άνηθου, μάραθου, ή μαϊντανού για διακόσμηση.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  * Στο τηγάνι μας ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο Καλαμάτας, σε μέτρια φωτιά.

*Αλατίζουμε ελαφρά τις γαρίδες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι για να τις σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσουν, όχι περισσότερο από 5 λεπτά. Τις τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

*Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού  και το ξύσμα του, τη μουστάρδα, το λιωμένο σκόρδάκι, τον άνηθο και πιπέρι, προσθέτοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

* Βάζουμε στο μπολ τις γαρίδες, το ζουμί που έχει μείνει στο τηγάνι, την κάπαρη και τα ψιλοκομμένα κρεμμίδια
*Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου να δέσει.

Το υπέροχο αιγαιοπελαγίτικο μεζεδάκι μας, είναι έτοιμο.

Απολαύστε το με ένα τσιπουράκι ή και ουσάκι όσοι θέλετε !!!






                                                   --------////////---------








                         ΜΕΖΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ

                            (Παραδοσιακή συνταγή από την Πελοπόννησο)

Ένας τσιπουρομεζές γρήγορος για ένα έκτατο επισκέπτη.                                 Ήλθε ο φίλος για μια δουλειά να συζητήσουμε και θα το συζητήγαμε χωρίς να τσιπουροβρέξουμε τα χείλη μας ;

ΥΛΙΚΑ : 1-2 Μελιτζάνες

1 πιπεριά Φλωρίνης

ΥΛΙΚΑ Για τη σάλτσα : 1 μικρή ντομάτα

1 κ.σ. Πελτέ,

1 μικρό κρεμμύδι,

1 σκ. Σκόρδο,

2 κόκους μπαχάρι,

 ½ πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης,

1 μικρή καυτερή πιπερίτσα ή λίγο μπούκοβο,

50 γρ. Φέτα,

Ελαιόλαδο.

Αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, όπως επίσης και τη πιπεριά Φλωρίνης

Βάζουμε πρώτα τις μελιτζάνες στο τηγάνι και όταν κοντεύουν να γίνουν, βάζουμε και τις πιπεριές Φλωρίνης.

Παράλληλα βάζουμε να γίνεται και η σάλτσα. Σε ένα μικρό σκεύος (μικρό τηγανάκι) ρίχνουμε ελαιόλαδο Καλαμάτας, και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Έχουμε ετοιμάσει όμως την ντομάτα ψιλοκομμένη, και τη βάζουμε σε μια κούπα με διαλυμμένο πελτέ. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα μέσα στα τηγανάκι όταν έχουν σοταριστεί τα σκορδοκρέμμυδα.

Τότε μέσα στο τηγανάκι ρίχνουμε και όλα τα άλλα υλικά και τα αφήνουμε μέχρι να βράσουν όλα και η σάλτσα έχει αρχίσει να δένει.

Τότε σερβίρουμε τις μελιτζάνες σε ένα πιάτο και από πάνω ρίχνουμε τη δεμένη, πηχτή σάλτσα.

Το μεζεδάκι είναι έτοιμο, βάλτε στα ποτήρια το τσιπουράκι και στην Υγειά σας !




                                                   --------////////-------

                                                                                                         





                                             ΓΑΒΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

                              (Παραδοσιακή Αιγαιοπελαγίτικη Συνταγή)

Ο Μαρινάτος γάβρος είναι ένας μεζές που τον συναντάμε κυρίως στα νησιά του Αιγαίου,    χωρίς αυτό να σημαίνει ότιμ δεν τρώγεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

ΥΛΙΚΑ : 500 γρ.  φρέσκος γάβρος, καθαρισμενος και φιλεταρισμένος.

Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας

1 λεμόνι,

1 σκελ. Σκόρδο ψιλοκομμένη,

Ξύδι από λευκό κρασί,

2 κουτ. Σ. Ψιλοκομμένο μαϊντανό,

Αλάτι και πιπέρι. 
                    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  * Καθαρίζουμε, πλένουμε και φιλετάρουμε το γάβρο.

*Το βάζουμε σε ένα μπολ με ξύδι, αλάτι και πιπέρι.

*Τα αφήνουμε για 4-5 ώρες να μαριναρισθούν.

*Σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα βαζάκι.

*Τα περιχύνουμε με αλάτι, πιπέρι, ξύδι, και το σκόρδο.

*Ρίχνουμε και ελαιόλαδο Καλαμάτας και το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να το σερβίρουμε.

*Όταν σερβίρουμε ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ο μεζές μας είναι έτοιμος. Συνοδεύστε το με ένα υπέροχο τσιπουράκι. 






-------///////-------







                                              ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΠΙΠΕΡΟΦΑΪ

                          ( Παραδοσιακός Σαρακατσάνικος μεζές για τσίπουρο)

Ο Σαρακατσάνος που τιμά ένα ποτηράκι τσίπουρο, θεωρεί, πως ένας αξιοπρεππής μεζές είναι απαραίτητος να συνοδεύσει το τσιπουράκι του.

Ιδού λοιπόν το Σαρακατσάνικο Πεπεροφάϊ που τιμά το τσιπουράκι του. 

ΥΛΙΚΑ : Πιπεριές σταμπόλια aka κέρατο. Η ποσότητα που θα δεις παρακάτω είναι 2 κιλά.
-Φέτα, κατά βούληση. (Προτείνουμε, κατσικίσιο τυρί τσαντίλας.
-Λίγο αλάτι, λίγο ελαιόλαδο Καλαμάτας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Λιανίζουμε τις πιπεριές. Τις κόβουμε σε ροδέλες, βγάζοντας τα σπόρια. Αν σας αρέσουν, εγω το λέω μήπως το χρειαστείτε. Έτσι όπως είναι, τις βάζεις σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι και τις αφήνεις να μαραθούν.

Οι πιπεριές, εκτός από γεύση, άρωμα και βιταμίνες, βγάζουν και αρκετά υγρά, οπότε πρέπει να περιμένεις να βγάλουν τα υγρά τους, να στεγνώσουν και θα μείνουν  περίπου στο 1/3 της ποσότητας που αρχικά έβαλες στο τηγάνι, ίσως και λιγότερες.

 Γι’ αυτό, όταν τις βάλεις στο μάτι πρόσεξε να είναι σε μέτρα φωτιά.                           

Στη συνέχεια προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο Καλαμάτας και λίγο αλάτι χοντρό θαλασσινό φρεσκοτριμμένο. Δεν χρειάζεται πολύ αλάτι αφού θα ρίξουμε και τη φέτα που έχει από μόνη της αλάτι.                                                                                      

Όταν θα είναι σχεδόν έτοιμες, τότε μπορείς να διαλύσεις το τυρί σε κομμάτια με το χέρι και ρίχνεις μια-δυο στροφές στο τηγάνι. Θα πρέπει όμως να προσέξεις, να ζεσταθεί μεν αλλά να μην λιώσει. Να είναι χοντρά τα κομμάτια της φέτας.

Νάτος λοιπόν ο μεζές, είναι έτοιμος, μπορείς να τον σερβίρεις. Τρώγεται το ίδιο απολαυστικά ζεστό ή κρύο. Μαζί σας θα μπορούσα να μοιραστώ και ένα ΤΙΡ, μπορείς να βάλεις και καυτερές πιπεριές, αν είσαι φίλος, και ο μεζές να γίνει ακόμα πιο μερακλίδικος.

Ένα ακόμη ΤΙΡ, είναι αυτό που έκαναν και οι σαρακατσάνοι, να χτυπήσεις 2-3 αυγά και να το κάνεις μία ομελέτα όνειρο; Πιστεύω πως σας δίνω μεζέ πολλών χρήσεων που αρέσει σε όλους, συντηρείται στο ψυγείο και γίνεται πανεύκολα φαγητό για τις δύσκολες της ζέστης. 


                                                                                                                     


                                                           -------///////--------



\

                                      ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΨΗΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

                                   

Τα υλικά είναι απλά και βρίσκονται πάντα στο ψυγείο σου και η διαδικασία απλή. Άσε που επειδή θα την ψήσεις στο φούρνο θα μπορείς παράλληλα να προετοιμάζεις και κάποιο άλλο φαγητό.Ας δούμε υλικά και εκτέλεση της συνταγής.

ΥΛΙΚΑ : 1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλη

1 τομάτα ψιλοκομμένη

120γρ. φέτα τριμμένη ή σε κύβους

1-2 σκ. σκόρδο (προαιρετικά)

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

3 κ.σ  ελαιόλαδο

1 κ.σ ξύδι

αλάτι- πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ο

Πλύνε την μελιτζάνα καλά και με ένα πιρούνι τρύπησε την σε πολλά σημεία, έτσι ώστε να ψηθεί καλά. Τύλιξε την σε αλουμινόχαρτο και βάλε την στον φούρνο για 45 λεπτά. Ανάλογα με τον φούρνο, φυσικά, μπορεί να χρειαστεί είτε περισσότερο, είτε λιγότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση στα 40 λεπτά ρίξε μια ματιά να δεις αν έχει μαλακώσει.

Εφόσον έχει μαλακώσει η μελιτζάνα, άφησε την λίγο να κρυώσει και έπειτα ξεφλούδισε το πάνω μισό της. Πρόσθεσε από πάνω την φέτα είτε τριμμένη, είτε σε κύβους και έπειτα τους κύβους τομάτας.                                         

Τρίψε το σκόρδο και πρόσθεσε το- εφόσον σου αρέσει. Ψιλόκοψε μαϊντανό και πασπάλισε από πάνω. Πρόσθεσε μπόλικο ξύδι, ράντισε με λάδι και αλατοπίπερο. Η ψητή μελιτζάνα με φέτα είναι πανέτοιμη !

Tips: Πριν προσθέσεις την φέτα και την τομάτα, καλό θα ήταν να ανακατέψεις λίγο την ψίχα της μελιτζάνας για να είναι πιο εύκολο στο σερβίρισμα. Επίσης αν αποφασίσεις να προσθέσεις σκόρδο, μπορείς αντί για μαϊντανό να βάλεις φυλλαράκια μέντας!







                                                                 ΠΑΣΤΡΟΥΜΑΣ                                                                                                         (Ένας παραδοσιακός μεζές της Μάνης)

Ο Παστρουμάς της Μάνης είναι εντελώς διαφορετικός από το γνωστό σε όλους είδος της Ανατολής. 

Τον ετοίμαζαν για να συντηρήσουν επί μεγάλο χρονικό διάστημα το κρέας από το πρόβατο ή την κατσίκα και αυτό συνήθως γινόταν εαν κάποιο από τα ζώα πάθαινε ατύχημα (όπως σπάσιμο ποδιού) οπότε ή έπαιρνε από λίγο κρέας ο κάθε γείτονας (συνήθως δανεικό) για να μη ζημιωθεί ο ιδιοκτήτες ή το έκαναν παστρουμά με την εξής μέθοδο :

Κόβουμε μερί, που όσοι το δοκιμάσουνδες το κρέας και το αλατίζουμε καλά και το αφήνουμε 24 ώρες αλατισμένο, για να βγάλει τα υγρά του. Σε βαθύ σκεύος βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να ζεστάνει και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια να βράσουν (πρέπει το ελαιόλαδο να τα σκεπάζει).

Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε πήλινο δοχείο ρίχνοντας ρίγανη στα ενδιάμεσα και τα σκεπάζουμε με άφθονο ελαιόλαδο.

Μπορούμε να σουρώσουμε το ελαιόλαδο του τηγανιού και να το προσθέσουμε στο δοχείο.

Τρώγεται όπως είναι, μια και είναι ήδη ψημένο, αλλά – αν θέλουμε – μπορούμε και να το μαγειρέψουμε με τους τρόπους που μαγειρεύουμε το κρέας ωμό, μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση θα χρειασθεί πολύ λιγότερος βρασμός και καθόλου αλάτι.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πρόκειται για ένα νοστιμότατο μεζέ που αξίζει να τον δοκιμάσετε.

Πηγή : Ευαγγελία Μπαρμπετσέα, από το βιβλίο, «Γεύσεις Μάνης». 




                                                              -------///////--------





  ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ, ΤΥΛΙΓΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΟ                                      (Παραδοσιακή Συνταγή Πόρου).

 


Η συνταγή αυτή, είναι μια ασυνήθιστη συνταγή από τον Πόρο, που όμως είναι τόσο νόστιμη  που όταν την κάνετε μια φορά, θα την ξανακάνετε σίγουρα.

ΥΛΙΚΑ :

20 αμπελόφυλλα                                                                                         

20 σαρδέλες, όχι μολύ μεγάλες.                                                                          

1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο,                                                                   

½ φλ. Ελαιόλαδο Καλαμάτας.                                                                                   

2 λεμόνια,                                                                                            

½ φέτα ψωμί,   10 σκ. Σκόρδο.                                                  

Μια ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια.                                     

2 κουταλιές κάπαρη ψιλοκομμένη,                                                                                    αλάτι και πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :                                                          

Πλένουμε τα αμπελόφυλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.                        Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο.           

Τις αφήνουμε να στεγνώσουν, αν θέλετε τις βάζετε να στεγνώσουν στον ήλιο.               

Μετά από αυτό τις λαδώνουμε λίγο και τις αλατίζουμε.                                                    

Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε το 1/3 ενός λεμονιού, αφού το κόψουμε σε κομμάτια με τη φλούδα του, αλλά χωρίς κουκούτσια, το δυόσμο, το σκόρδο, το ελειόλαδο, τη νομάτα και το αλατοπίπερο. 

Τη μισή από τη σάλτσα που θα προκύψει τη βάζουμε σε ένα μπολάκι για όταν σερβίρουμε το έδεσμα μας.                                                                                                

Στην άλλη μισή προσθέτουμε τη φέτα του ψωμιού και ανακατεύουμε στο μπλέντερ. Αυτό θα γίνει μια μάζα, την οποία θα τοποθετήσουμε στην κοιλιά κάθε ψαριού.  

Τυλίγουμε την κάθε σαρδέλα με ένα αμπελόφυλο και ύστερα θα τις βάλουμε στο γκριλ. 

Τις ψήνουμε και τις σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.                                                                                                                                                         





                                              ΓΚΑΒΟΨΑΡΑ                                      

                   (Ένας παραδοσιακός τσιπουρομεζές από τη Νάουσα)

                


Τα Γκαβόψαρα δεν είναι ούτε ψάρια, ούτε ψαρεύονται σε καμιά θάλασσα της Νάουσας, αφού δεν υπάρχει εκεί καμία θάλασσα.                                                        

Αντίθετα είναι ο πιο διάσημος Τσιπουρομεζές της Νάουσας,                     Τα παλαιότερα χρόνια που οι Ναουσαίοι ήθελαν να έχουν όλο το χρόνο ένα μεζέ με τηγανητές  μελιτζάνες, συντροφιά με το τσιπουράκι τους ή το ουζάκι τους.                   

ΥΛΙΚΑ :  2 Μελιτζάνες, (τσακώνικες)                                

Καλαμποκάλευρο                                                                                        

σιμιγδάλι  χοντρό για πανάρισμα,                          

2 αυγά πάλι για πανάρισμα,   κόκουςσιναπιού,                                             

σπόρους κύμινο, αλάτι και πιπέρι, ελαιόλαδο Καλαμάτας 

και τέλος 1 κεφάλι σκόρδο,      

ΥΛΙΚΑ Για τη σάλτσα                                                                                        

ξύδι βαλσαμικό, σως απόρόδι και λίγο σκόρδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ρίχνουμε τις μελιτζάνες σε νερό καυτό μέχρι να μαλακώσουν.       Θα τις αφήσουμε περί τα 7-8 λεπτά. Μέσα σ’ αυτά τα λεπτά θα τις γυρίσουμε 1-2 φορές. Τρίβουμε το σκόρδο και εκτός από το σκόρδο ρίχνουμε το βαλσαμικό και τη σως ροδιού και το ελαιόλαδο Καλαμάτας και ανακατεύουμε, επίσης, τώρα θα αλατοπιπερώσουμε.

Πάμε στις μελιτζάνες και χύνουμε το καυτό νερό, μετά ρίχνουμε νερό, αλλά να είναι κρύο όσο περισσότερο γίνεται. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα καθαριστούν ευκολότερα οι μελιτζάνες και τότε αρχίζουμε να τις ξεφλουδίζουμε. Αφού ξεφλουδιστούν, τις κόβουμε κατα μήκος σε 4 κομμάτια κρατώντας όμως το κοτσάνι. Εκείνη τη στιγμή οι μελιτζάνες είναι υγρές και γι’ αυτό τις βάζουμε σε ένα τρυπητό να φύγοτν τα υγρά.

 Μετά τις αλατοπιπερώνουμε και σπάμε 2 αυγά. Τα αλατοπιπερώνουμε  και τα χτυπάμε ελαφρά.

Σε ένα πιάτοβάζουμε το καλαμποκάλευρο και σε ένα άλλο ρίχνουμε το χοντρό συμιγδάλι και είμαστε έτοιμοι να τηγανήσουμε.

Πέρνουμε ένα κεφάλι σκόρδα, τα κόβουμε οριζόντια και τα βάζουμε μέσα στο ελαιόλαδο που θα τηγανήσουμε τις μελιτζάνες, για να αρωματίσουμε το ελαιόλαδο. Αμέσως μετά  βάζουμε τις μελιτζάνες  στο αλεύρι και αλευρώνουμε 

                                                                                                                                                                                                                             

 

                                                  ------//////------                                    




                         ΣΥΚΩΤΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ      

                            Παραδοσιακός Μανιάτικος Μεζές

                               Μμμμμμμ ! τι υπέροχος μεζές !!!

 

 

 
Μεζές με τρομερό άρωμα και απίστευτη γεύση ! Τ ετοίμαζαν αμέσως μετά τις "γουρνοσφαξιές", για να το γευθούν, παρέα με όσους βοήθησαν στη διαδικασία αυτή. Είναι μια διαδικασία, απλή και λιτή, όπως άλλωστε όλες οι Μανιάτικες συνταγές και γενικά οι ζωή των παλιών Μανιατών. 

ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό συκώτι,                                                                   1 ώριμο χονδρόφλουδο πορτοκάλι,                                               1 ποτήρι κρασί,                                                                             1/2 ποτήρι γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο Μάνης, αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο και προαιρετικά 1 καυτερή πιπεριά, και πράσινη πιπεριά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Σε μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το αγνό παρθένο ελαιόλαδο Μάνης και όταν κάψει ρίχνουμε το συκώτι κομμένο σε μέγεθος μπουκιάς.                                                                                    Το τσιγαρίζουμε και το σβήνουμε με το κρασί.                           Ρίχνουμε μέσα το αλάτι, και φρεσκοτρίβουμε το πιπέρι, το πορτοκάλι εκαφρά στυμμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια και την πιπεριά.                                                                                     Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί. Εναλλακτικά, μπορούμε ν' αφαιρέσουμε το κρασί και να ρίξουμε στο συκώτι 1 κιλό χονδροκομμένο σπανάκι, το οποίο θα βγάλει αρκετά υγρά για να βράσει το φαγητό.                                                                 Πρόκειται για ένα πολυαγαπημένο μεζέ των παλιών Μανιατών.

 Δεν ευχόμαστε καλή απόλαυση, αυτή είναι σίγουρη, θα το απολαύσετε !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου