Translate

ΛΑΔΕΡΑ

 

                                               ΛΑΔΕΡΑ ΦΑΓΗΤΑ

                                    ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΣΤΙΦΑΔΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

                                  Από παππού Τάσο Τρίλοφο Πιερίας

  

ΥΛΙΚΑ : 1 κουνουπίδι μέτριο  850 γ 

1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο 

650 γ κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα 

3-4 κ.σ. ξύδι (ή όσο θέλει ο καθένας) 

Ελαιόλαδο 

1 κ.σ. πολτό ντομάτας 

500 γρ. ψιλοκομμένες τομάτες φρέσκιες η κονσέρβα                                 

6 καρφάκια γαρύφαλλο 

1 δαφνόφυλλο 

1 ξυλάκι κανέλα 

Πιπέρι-Αλάτι  

10 κόκκους πιπέρι  

4-5 κόκκους μπαχάρι 

3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά) 

1 καυτερή πιπεριά, ή μπούκοβο (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

*Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το βράζουμε σε σημείο να κρατάει λίγο (τα μικρά πράσινα φύλλα δεν τα αφαιρούμε). 

*Μέχρι να βράσει προετοιμάζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκόβουμε το μεγάλο και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια του στιφάδο. 

*Όταν ετοιμαστεί το κουνουπίδι το βγάζουμε απο το νερό και σε μία πιατέλα το τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτι. (το σκληρό κοτσάνι το χρησιμοποιούμε).

*Σε κάθε "λουλουδάκι" των κομματιών μας καρφώνουμε ενα γαρύφαλλο. Το ίδιο κάνουμε και σε κάθε κρεμμυδάκι του στιφάδο.

*Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μετά απο 2-3 λεπτά ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδο και τον πολτό. 

*Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το ξυλάκι της κανέλας. 

*Όταν πάρουν λίγο χρώμα τα κρεμμύδια μας  ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες. 

*Αφού πάρουν μιά βράση προσθέτουμε το κουνουπίδι μας και συμπληρώνουμε με νερό και ξύδι και ανακατεύουμε απαλά να μη διαλύσουμε τα "λουλούδια μας". 

*Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί εως ότου δέσει η σάλτσα μας  και .......

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ!!!!!

ΠΗΓΗ : https://www.pappoustasos.com/syntayes/stifado-nistisimo

 



                                                       ------ ////// ------

                                        



                                       ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΕ ΣΟΥΠΙΕΣ                                                                           Μια Μανιάτικη παραδοσιακή συνταγή, 



ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομματιασμένες, 

1 κιλό σπανάκι πλυμένο και χονδροκομμένο ,

1 ξηρό κρεμμύδι,

2 φρέσκα κρεμμυδάκια και το ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μάραθο,

1 κουταλιά πελτέ, 

3/4 κούμας παρθένο ελαιόλαδο Μάνης,

αλάτι κ πιπερι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Τσιγαρίζουμε τις σουπιές με το παρθένο ελαιόλαδο και  το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.                                                                                                           Ρίχνουμε το αλατοπίπερο και τον πελτέ διαλυμένο σε μια κούπα νερό και αφήνουμε τις σουπιές να σιγοβράσουν μέχρι να μισομαλακώσουν.                          Τότε προσθέτουμε τα λαχανικά,                                                                                 Σβήνουμε το φαγητό μας, όταν μείνει μόνο με το ελαιόλαδο του.  



                                        --------- //////// ----------




                                      ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ

                                              (Παλιά Μανιάτικη Συνταγή)

Οι κολοκυθοκπρφάδες με τυρί είναι μια καθημερινή Μανιάτικη συνταγή που την έφτιαχναν οι παλιές Μανιάτισσες νοικοκυρές. 

Το φαγάκι αυτό  είναι ιδιαίτερα νόστιμο και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Μπορεί να τρώγεται σε όλη τη Μεσσηνία, αλλά εδω παρουσιάζουμε τη Μανιάτικη εκδοχή με τις ιδιαιτερότητες του, που δίνουν μια άλλη νοστιμιά !

Ας δούμε όμως τη συνταγή. 

ΥΛΙΚΑ : 1 Κιλό καθαρισμένες κολοκυθοκορφάδες μαζί με κολοκυθολούλουδα και τρυφερά κολοκυθάκια.

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 μεγάλο μάτσο φρέσκο δυόσμο (προαιρετικά μάραθο, σέλινο ή ακόμη και τρία μυρωδικά μαζί).

1 ώριμη ντομάτα χονδροκομμένη, ¾ της κούπας Μανιάτικο ελαιόλαδο,

4 φετούλες τυρί σφέλα ή ½ κιλό χονδροκομμένα διάφορα κίτρινα τυριά, λίγο αλάτι διότι αλάτι έχουν και τα τυριά.    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βάζουμε στην κατσαρόλα το Ελαιόλαδο Μάνης με τα χορταρικά να μαραθούν καλά.        

Προσθέτουμες λίγο νεράκι, τα σιγοβράζουμε να μείνουν με το ελαιόλαδο τους και 5΄ πριν τα σβήσουμε, βάζουμε μέσα τα τυριά να πάρουν λίγες βράσεις και να μισολιώσουν.



 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου