Translate

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ


     


                                        ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ - ΚΟΥΝΕΛΙΑ -ΛΑΓΟΣ

                                             ΚΟΥΝΕΛΙ ΤΥΡΑΥΓΟΥΛΟ

                             (Παραδοσιακή συνταγή Σαντορινης)

 


Είναι γνωστές για τη νοστιμιά τους οι συνταγές, όπως και γενικά τα προϊόντα της υπέροχης Σαντορίνης. Εμείς βρήκαμε μια συναταγή με κουνέλι που θα σας ενθουσιάσει.   

ΥΛΙΚΑ : 1 μέτριο κουνέλι κομμένο σε μικρά κομμάτια.

1μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,

1σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,

1κουτ. σουπ. βούτυρο αγελαδινό,

1κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

1φλιτζάνι κόκκινο κρασί ξηρό,

2φύλλα δάφνης,

2 αυγά

1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο

1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι

1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο.  


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
1.Σε μια βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε με μια ξύλινη σπάτουλα ζωηρά και ρίχνετε αμέσως τα κομμάτια από το κουνέλι.

 

2. Μόλις το κουνέλι αρχίσει να ροδίζει, προσθέτετε τα φύλλα της δάφνης, το σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και το κρασί μαζί με 1/2 φλιτζάνι νερό. Σιγοψήνετε για 30 - 40΄ με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.

 

3. Όταν γίνει το κουνέλι τρυφερό χαμηλώνετε την θερμοκρασία, τόσο, ώστε να σιγοβράζει το φαγητό. Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ με αυγοδάρτη ή πιρούνι. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτετε στο μπολ με τα αυγά 1 1/2 φλιτζάνι ζωμό από την κατσαρόλα, κουταλιά -κουταλιά.

 

4. Στο τέλος ρίχνετε το τριμμένο κεφαλοτύρι ελάχιστο πιπέρι και αδειάζετε το μείγμα αυγού στην κατσαρόλα. Αφήστε το φαγητό να βράσει μόλις 2΄και αποσύρετε. Σερβίρετε το κουνέλι τυραύγουλο ζεστό και συνοδεύετε με λευκό ρύζι. 


ΤΙΡ. Όσοι δεν τρώτε κουνέλι, αυτή η συνταγή γίνεται και με Λαγό και με Κοτόπουλο.

 

ΠΗΓΗ : www.mirsini.gr/







                                    ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

                               Παραδοσιακή συνταγη της Λιβαδειάς



ΥΛΙΚΑ : 1 ½ με 2 κιλά κόκορα, κομμένη σε κομμάτια

1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

3-4 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες

2 κούπες τραχανά γλυκό

200 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

Αλάτι

Φεσκοτριμμένα πιπέρια.

           

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Κόβουμε την προβατίνα σε μερίδες και την πλένουμε καλά.

Τη βάζουμε στη κατσαρόλα με νερό μέχρι να τη σκεπάζει και σιγοβράζουμε.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός, ξαφρίζουμε συνεχώς. Αλλάζουμε το νερό και ρίχνουμε άλλο προκειμένου να βράσει.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, περίπου 3 ώρες.

Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Αφού βράσουν όλα μαζί, βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα.

Αν κρίνουμε ότι είναι λίγη η ποσότητα του ζωμού προσθέτουμε νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Όταν χοχλάζει ρίχνουμε μέσα τον τραχανά και ανακατεύουμε.

Σε 10-15 λεπτά ο τραχανάς θα είναι έτοιμος θα είναι σαν πηκτή σούπα.

Το φαγάκι μας τρώγεται χλιαρό το καλοκαίρι και φυσικά πολύ ζεστό το χειμώνα.

Σερβίρεται το κρέας στο πιάτο μαζί με τον τραχανά ή χωριστά και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα.


ΤΙΡ : Υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και άλλα κρέατα όπως,       αρνί, κατσίκι ή προβατίνα.

ΠΗΓΗ : https://tastecentralgreece.gr





                                                     ---------- ////////// ----------





                                          ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ  ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ                                          (Μια παραδοσιακή συνταγή από Μακεδονία)


ΥΛΙΚΑ : 

1 Κοτόπουλο κομμένο σε  μερίδες     

1 κ.σ. μουστάρδα,

1.κ.σ. μέλι,

1/2 φλ. ελαιόλαδο Καλαμάτας,

Χυμό λεμονιού από 1-2 λεμόνια,

1 καρότο,

1 πράσο,

6-7 πατάτες,

παπρικα καπνιστή,

λίγη ρίγανη,

αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το βάζουμε σε ένα ταψί.

Κόβουμε και τι πατάτες κυδωνάτες, όπως επίσης το καρότο και το πράσο σε κομματάκια και τα βάζουμε και αυτά μέσα στο ταψί.

Αλατοπιπερπωνουμε το κοτόπουλο και του ρίχνουμε και την καπνιστή πάπρικα και τη ρίγανη.

Στη συνέχεια βάζουμε το μέλι και τη μουστάρδα, μαζί με το ελαιόλαδο Καλαμάτας και το χυμό των λεμονιών στο μπλέντερ και αυτό το μείγμα το χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο κοτόπουλο επάνω και στις πατάτες και κάνουμε λίγι μασάζ στο κοτόπουλο, να απορροφήσει όσο μπορεί το μείγμα.

Ρίχνουμε μέσα στο ταψί ½ φλ. Ελαιόλαδο Καλαμάτας και προαιρετικά λίγο ακόμη λεμόνι, όπως και 1 ποτήρι νερού, νερό και το ταψί είναι έτοιμο να το βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο  

Το κοτόπουλό μας, είναι πλέον έτοιμο και για σας

Καλή σας απόλαυση !!!






 

.


                                                                               









                                           ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ                                                    (Παραδοσιακή Συνταγή Δράμας)

             


  Στη Δράμα, οι παλιές Δραμινές νοικοκυρές, φτιάχνουν μια εύκολη και σχετικά
  γρήγορη συνταγή κοτόπουλου, που την ψήνουν στο φούρνο.

  Εσεις μπορείτε να τη δοκιμάσετε, αφού προηγουμένως δείτε τα υλικά και τη 
  διαδικασία ψησίματος.

ΥΛΙΚΑ : 1 Κοτόπουλο,

2 σκελίδες σκόρδο,

Χυμό από 2 λεμόνια,

3 κ.σ. μουστάρδα,

1 κ.γ. μέλι (Προαιρετικά)

Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας,

αλάτι,

πιπέρι,

ρίγανη

κάρυ   

μπούκοβο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :       

*.Τη λεπτομέρεια σ' αυτήν την συνταγή την κάνει το κόψιμο του κοτόπουλου, αν δεν θέλετε να το ανοίξετε εσεις, το ζητάτε από τον κρεοπωλη σας, να σας το ανοίξει, όπως θα έκανε σα να το άνοιγε για σχάρα.

*.Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο και  βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε μπλέντερ τα χτυπάω και έτσι ετοιμάζω μια εντυπωσιακή μαρινάδα. Για τα μπαχαρικά  επιλέξτε εσεις την ποσότητα που προτιμάτε ο καθενας σε ποσότητα. Στη συνέχεια τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ενα ταψί και ρίχνω μπροστά και πίσω την μαρινάδα  που φτιάξατε.                                                                                                               * Τη μαρινάδανα την τοποθετούμε  παντού και πάνω και κάτω από το κοτόπουλο και βάζουμε  στο φούρνο - αφού προηγουμένως τον προθερμάνουμε - πάνω κάτω με αέρα στους 180 βαθμούς. Αφήνω περίπου 40-60 λεπτά να γίνει κρούστα στο κοτόπουλο και αν κρίνουμε, το γυρίζουμε απο την αλλη μεριά να πάρει και απο κάτω χρώμα και τότε το κοτόπουλο  είναι έτοιμο !

*.Συνδυάζεται υπέροχα με πουρέ ή ρύζι ή όσοι θέλετε πατάτες τηγανητές, αν όμως δεν τρώτε τηγανητά, κόψτε τις πατάτες όπως είναι οι τηγανητές και βάλτε τες στο φούρνο, θα γίνουν ίδιες σαν τις τηγανητές. 





                                                 ------- //////// --------





                                                        ΛΑΓΟΣ ΣΤΙΦΑΔΟ

                                     Παραδοσιακή Συνταγή Βοιωτίας



Οι νοικοκυρές της περιοχής, γράφουν ιστορία στην παράδοση του Λαγού. Εμας, με τόση νοστιμιά,  μας αναγκάζουν να γλείφουμε τα δάχτυλά μας.  Ας δούμε όμως αναλυτικά, πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτό το υπέροχο πιάτο !

ΥΛΙΚΑ : Για 6 άτομα.

1 λαγός κοντά στα 2 κιλά περίπου κομμένος σε μερίδες
3/4 φλιτζανιού παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.
2-3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
400 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες,
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε σε ½ - 1 φλιτζάνι νερό
Αλάτι χοντρό μανιάτικο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ½ κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
1 – 2 κουτ. σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
ΥΛΙΚΑ Για την μαρινάδα
3 φλιτζάνια κόκκινο ξηρό κρασί
Μισό φλιτζάνι ξίδι κρασιού
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
3– 4 καρφάκια γαρύφαλλο,
2- 3 δαφνόφυλα,
Ένα κλαράκι δεντρολίβανο,
Μισή κουτ. σούπας θυμάρι τριμμένο,
1 κ.γλ. ζάχαρη,
1 κουτ. σούπας αλάτι
.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένετε πολύ καλά τον λαγό και με μπόλικο νερό και ξίδι.          Τοποθετείστε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ αποφύγετε όμως να μην είναι μεταλλικό και βάζετε μέσα τον λαγό.                                                                        

Εκεί θα πρέπει να τον μαρινάρετε για 24 ώρες. Θα πρέπει όμως να τον γυρίζετε για να μην στεγνώσουν τα μέρη που θα μείνουν έξω από την μαρινάδα.                                                                                                           

Ο φούρνος θα χρειαστεί να προθερμανθεί στους 180ο C.
Βουτάτε τα κρεμμυδάκια σε νερό που βράζει και τα αφήνετε για λίγα λεπτά.  Τα βγάζετε και τα στραγγίζετε, κόβετε με ψαλίδι την άκρη της ρίζας και πιέζετε από την άλλη άκρη να βγει το κρεμμυδάκι ολόκληρο σα να τα βγάζετε από μια θήκη.                                    

Χαράζετε ένα σταυρό στο σημείο της ρίζας για να μην ανοίξουν τα κρεμμυδάκια στο ψήσιμο.                                                                                          

Σοτάρετε σε ελαιόλαδο ή - προαιρετικά σε βούτυρο  - τα κρεμμυδάκια, για να μαλακώσουν και τα κρατάτε στην άκρη. 

Σουρώνετε την μαρινάδα και την βράζετε για 10 λεπτά.

Σε ρηχή κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο.                                   

Προσθέτετε τον λαγό και συνεχίζετε το σοτάρισμα.                                                     

Ρίχνετε τις ντομάτες και τον πελτέ. Επίσης ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι και την μαρινάδα και σιγοβράζετε το φαγητό για 1 ώρα περίπου. Θα δείτε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.                                                                          

Προσοχή. Δεν το ανακατεύετε για να μην λιώσουν τα κρεμμυδάκια τα οποία είναι προτιμώτερο να φαίνονται ολόκληρα.                                                           

Ανακινείτε την κατσαρόλα και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό – προτιμάτε να είναι χλιαρό – και αυτό για να μην χαθεί η σάλτσα.                                                             





-------- //////// --------










                                    ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ ΜΕ ΦΛΟΜΑΡΙΑ                                       (Από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Λήμνου)

ΥΛΙΚΑ : 1κόκορα κομμένο σε κομμάτια

4 φλιτζ. φλομάρια (χυλοπίτες)

4-5 ντομάτες

2φύλλα δάφνης

2κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλιτζ. λάδι ελιάς

1 ποτηράκι κρασί

1/2 κουταλάκι ζάχαρη

στη μύτη από το κουταλάκι ρίγανη αλάτι πιπέρι. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 

Ζεματάμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με βραστό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη.             

Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τα 3/4 από το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, έως ότου χρυσίσουν. 

Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα σοτάρουμε από όλες τις πλευρές για 4 λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 4-5 λεπτά, ώστε να εξατμισθεί το αλκοόλ. Κατόπιν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι π 3 φλιτζάνια ζεστό νερό.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, φροντίζοντας να προσθέσουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό ακόμα. Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 5 φλιτζάνια νερό μαζί με το υπόλοιπο λάδι βράζουμε τα φλομάρια, έως ότου μαλακώσουν.

Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.





                                                        -------- //////// --------               





                                                  ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΩΤΙΚΟΣ

                         Ο Κούρος των Μπαρδουνίων της Λακωνικής Μάνης                                            Η TOP Μανιάτικη Νοστιμιά                  

 


                                         

Eπική νοστιμιά, ζόρικη καταγωγή μ’ ευγενικές συνάφειες και μακρινές ρίζες, ένα πιάτο για γεύμα με την λαογραφία. Ο κούρος των Βαρδουνίων ή κόκορας μπαρδουνιώτικος είναι ο ανεπανάληπτος κοκκινιστός κόκορας της Μάνης. Τελεία.

Κάνει καραμπόλα στα αρώματα της βυζαντινής κουζίνας –και το καυχιέται-, παίζει στο γήπεδό του με τα τοπικά υλικά και ξεπερνά το δύσβατο θέμα της ιστορίας, 

Μια απίστευτα υπέροχη γεύση που μπορεί να γίνει και με κόκορα και με κοτόπουλο.  Όσοι τη δοκίμασαν ξαναζήτησαν να φάνε αυτό το νοστιμότατο φαγητό.

H συνταγή προέρχεται από τα Μπαρδούνια της (Λακωνικής) Μάνης.

Για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, ήταν ό,τι πιο κατάλληλο σκεφθήκαμε να κάνουμε.

 ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα

1 χωριάτικo κόκορα ή και  κότα 2 κιλά κομμένη σε μερίδες,

1 φλιτζάνι  τσαγιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο Μάνης, 

4-5 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια,

1 ποτήρι κρασιού, κόκκινο κρασί, 

½ κιλό τριμμένη φρέσκια ντομάτα, 

2 κουταλιές πελτέ διαλυμενο σε νερό,    

2 φύλλα δάφνης,

3 σκελίδες σκόρδο, 

5-6 σπυράκια μπαχάρι, 

1 κοφτό κουταλάκι κανέλα,

150 γραμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κομμάτια,

50 γραμ τριμμένη ξερή μυζήθρα,

100 γραμ κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια,

Αλάτι και  πιπέρι.

Εγώ πρόσθεσα και ένα καρότο ψιλοκομμένο.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα.                                                     

Σοτάρετε τις μερίδες του κόκορα ή της κότας μέχρι να ροδο

Αν δεν χωράνε όλες μαζί κάντε το σε 2 δόσεις. Όταν σοταριστεί το πουλερικό, βάλτε το έτσι όπως είναι σοταρισμένο σε μια πιατέλα.

2. Ρίξτε μέσα στη κατσαρόλα το κρεμμύδι, σοτάρετέ το και στη συνέχεια ξαναβάλτε τον κόκορα μέσα στη κατσαρόλα.

3. Ρίξτε τα φύλλα της δάφνης, το σκόρδο, το μπαχάρι, πασπαλίστε με τη κανέλα και σβήστε με το κόκκινο κρασί.

4. Διαλύστε τον πελτέ σε 1 νεροπότηρο νερό και αδειάστε τον μέσα. Αλατίστε ελαφρά και πιπερώστε. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε το  να μαγειρευτεί για 1 – 1 ½ ώρα.

5. Μειώστε ακόμα περισσότερο τη φωτιά, ρίξτε μέσα τη πασπαλισμένη μυζήθρα καθώς και τα κομματάκια από το κεφαλοτύρι και τη κεφαλογραβιέρα.

6. Φέρτε 2 βόλτες με ξύλινη κουτάλα το φαγητό να μισολειώσουν τα τυριά και τότε το πουλερικό είναι έτοιμο να σερβιρισθεί, έτσι όπως είναι  ζεστό στα πιάτα των ανθρώπων σας ή και των καλεσμένων σας.

7. Θα το φάτε όμως σκέτο ; Όχι, θα το συνοδεύσετε με μακαρόνια χοντρά Νο 5 ή πατάτες τηγανητές.    Εμείς προτιμήσαμε τα χοντρά μακαρόνια !

Όχι μόνο μ’ αυτά. Μια σαλάτα είναι άκρως απαραίτητη.



ΣΑΛΑΤΑ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ.                                                                    

ΥΛΙΚΑ .                            

Μαρούλι Λόλα, λάχανο ψιλοκομμένο, ντοματίνια, καρότο,                           

κάπαρι, Γαρίδες βρασμένες, σολωμό ψιλοκομμένο,                                      

λεμόνι ή γνήσιο ξύδι κρασιού, μαϊντανό ψιλοκομμένο,

παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, κρέμα βαλσαμικού.

ΣΗΜ. Βάλτε τη λόλα και το ψιλοκομμένο λάχανο, ρίξτε μέσα την κάπαρι,

το μαϊντανό, τις ελιές. Βάλτε το ξύδι και το ελαιόλαδο και τις

γαρίδες με το σολωμό. Τα ανακατεύτε όλα και στο τέλος   

καλύψτε τη σαλάτα με το πολύ ψιλοκομμένο Καρότο και από πάνω την κρέμα βαλσαμικού και λίγες ελίτσες Μαύρες Καλαματιανές.

                                                                                                                                                                                                                         

 Σημείωση. Μερικές παλιές καλές Μανιάτισσες νοικοκυρές, σε τούτο τον κόκορα, λίγο πριν βάλουν το τυρί προσθέτουν και 1 φλιτζάνι τσαγιού πράσινες τσακιστές ελιές που ομολογουμένως είναι πεντανόστιμες.  

Κάντε  αυτό το φαγάκι,  θα γίνει τέλειο, θα σας αποζημιώσει !.

Αντε τώρα σας αφήνω να το απολαύσετε !

Με τέτοια φαγητό, επιτρέπετε να γλείφετε τα δάχτυλά σας !!!!       

 





                                                        ------------ //////// -----------





                                   ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

                              Μια παραδοσιακή Συνταγή από τις Σέρρες




ΥΛΙΚΑ : 1 κοτόπουλο σε κομμάτια (Μερίδες)

Αλάτι χοντρό

Αλάτι, πιπέρι

2 αβγά

3 κουταλιές νερό

Φρυγανιά

Τριμμένο τυρί

Ελαιόλαδο Καλαμάτας για το τηγάνισμα. 

Για τον πουρέ σπανάκι

1.250 γραμμάρια σπανάκι

125 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο

1/3 του φλυτζανιού γάλα

Αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Το πρώτο βήμα είναι να βράσουμε τις μερίδες του κοτόπουλου με χοντρό αλάτι.           

Αφού βράσουν τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τους ρίχνουμε το αλατάκι και το πεπέρι, τα βάζουμε στο αβγό, μετά στο τυρί, και στη φρυγανιά.                              

Αν έχετε ένα μείγμα μπαχαρικού για κοτόπουλο, το ρίχνετε επάνω, το αφήνετε τουλάχιστον για μισή ώρα και στη συνέχεια το τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο Καλαμάτας.

Στη συνέχεια βράζουμε το σπανάκι. Αφήνουμε να στραγγίσει. Βάζουμε στην κατσαρόλα βούτυρο, ρίχνουμε το σπανάκι, αλάτι, πιπέρι και γάλα, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πουρές.

Η  απόλαυση που σας προσφέρει αυτή η συνταγή, είναι μια άλλη, διαφορετική και γι’ αυτο πρέπει να τη δοκιμάσετε Σήμερα !!!

Απολαύστε το !!!

ΥΓ. Για όσους αποφεύγουν τα τηγανητά, το κοτόπουλο μπορεί να γίνει και ψητό στα σκάρα.





                                                ----------//////////----------







                                                    ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΕ ΧΙΛΟΠΙΤΕΣ

ένα καθαρά παραδοσιακό φαγητό που έφτιαχναν οι νοικοκυρές - στο χωριό Βασιλίτσι δίπλα στην Κορώνη Μεσσηνίας - όταν ήθελαν να τιμήσουν κάποιον επισκέπτη ή κάποιο πρόσωπο. Νόστιμο, πολύ xορταστικό, με πλούσια γεύση, το συναντάμε σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Πελοποννήσου.
Η προετοιμασία αυτού του φαγητού παίρνει ώρες, αλλά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε να το φτιάξετε.   
                                                         

ΥΛΙΚΑ : 1 κόκορας χωριάτικος,  1 κούπα χυλοπίτες χωριάτικες,
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο,
1 ποτήρι νερού γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας,
2 κουταλιές σούπας πάστα,  1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη,
2 –5 φύλλα δάφνης,  1 κομμάτι κανέλα,
μυτζήθρα τριμμένη (προαιρετικά),
αλάτι & πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : «Κόβουμε κομμάτια τον κόκορα στις κλειδώσεις, τον πλένουμε, τον σουρώνουμε στο σουρωτήρι μας, τον σπυραλατίζουμε βάζουμε και λίγο λεμόνι.
Τον περνάμε μετά από το τηγάνι, τον ροδίζουμε με λίγο ελαιόλαδο Καλαμάτας και τον βάνουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας που τον έχουμε τηγανίσει, τρίβουμε ένα ή δυο κρεμμύδια να γίνει ωραία και παχιά η σάλτσα, τρίβουμε και μία ντομάτα τριφτή για να βγάλει σάλτσα, ρίχνουμε δάφνη, κανέλα κομμάτι και μετά ρίχνουμε την πάστα.
Τον σκεπάζουμε με νεράκι και μόλις χουχλάξει τον αφήνουμε σκεπασμένο και σιγοβράζει.

 Ρίχνουμε και λίγο πιπεράκι σκόνη στη βράση.

Όταν βράσει καλά, βγάνουμε το κρέας από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό που θέλουμε και το αφήνουμε να χουχλάξει.
Όταν πάρει χούχλο ρίχνουμε μέσα τις χυλοπίτες και τις αφήνουμε να βράσουνε 5-10 λεπτά». 
Η αναλογία νερού και ζυμαρικού είναι 3 προς 1                                                                                                                                                                     Πηγή :  http://syntagesapokatina.blogspot.gr/ της κας Κατίνας Γούλα


                                                              









                                   ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ

                                   (Παραδοσιακή Συνταγή Θράκης)

ΥΛΙΚΑ :
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
500 γρι τουρσί λάχανο
2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
2 κρεμμύδια
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
3 ποτήρια νερό

EΚΤΕΛΕΣΗ :                                                                                                       

Πλένετε το κοτόπουλο και το στραγγίζετε . 

Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε το κοτόπουλο για 10 λεπτά στο λάδι προσθέτετε και τα κρεμμύδια σε λιγάκι τις ντομάτες ψιλοκομμένες ,κατόπιν ρίχνετε και 3 ποτήρια νερό . 

Το βράζετε σε μέτρια φωτιά για ¾ της ώρας . Ψιλοκόβετε το λάχανο . Μέσα σε ένα ταψί ρίχνεται το ρύζι πλυμένο από πάνω το τουρσί και κατόπιν το κοτόπουλο με το ζουμί του Το ψήνεται για ¾ της ώρας στους 180 βαθμούς όταν γίνει το ρύζι είναι έτοιμο .

 



                                                              --------////////-------







                                                 ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΡΑΣΑΤΟΣ

                 (Παραδοσιακή συνταγή των χωριών της Καστοριάς)

ΥΛΙΚΑ :1 κόκορας (2 κιλά περίπου)

1 πακέτο χοντρά μακαρόνια

1 κρεμμύδι τριμμένο.

3 σκελίδες σκόρδο

1 σφηνάκι κόκκινο κρασί

1 κ. σούπας ντοματοπελτές

3 ντομάτες τριμμένες

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κ. γλυκού μέλι

1 ξυλάκι κανέλα

5 σπόροι μπαχάρι

1 φλιτζάνι μυζήθρα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 1. Κόβουμε τον κό/κορα σε μερίδες και τον σοτάρουμε σε ελαιόλαδο Καλαμάτας, να ροδίσει από όλες τις μεριές.

2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το σκόρδο και συνεχίζουμε σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.

3. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας σε 4 ποτήρια νερό, σβήνουμε το κρέας με το κρασί μας και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το διαλυμένο πελτέ.

4. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το μέλι, την κανέλλα, το μπαχάρι.

5. Αλατοπιπερώνουμε.

6. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τον κόκορα να μαγειρευτεί σιγά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

7. Αφαιρούμε τον κόκορα και τον βάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε και τα μακαρόνια.

8. Τα βράζουμε για 10-15 λεπτά περίπου.

9. Σερβίρουμε ζεστά τα μακαρόνια με τον κόκορα και ρίχνουμε από πάνω τριμμένη μυζήθρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας.

ΤΙΡ. Πρέπει να μαγειρευτεί καλά ο κόκορας γιατί το κρέας του είναι σκληρό και κρατάει, ενώ με καλό και σιγανό μαγείρεμα μπορεί να γίνει τρυφερό.        Η τριμμένη μυζήθρα πάει πολύ στα μακαρόνια γιατί είναι αρκετά αλμυρό τυρί, μπορείτε ωστόσο να βάλετε οποιοδήποτε άλλο τυρί σας αρέσει !

 

 

 










                                                  ΛΑΓΟΣ  ή ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ                                                                               (Μανιάτικη Συνταγή)

ΥΛΙΚΑ : 1 Λαγός ή κουνέλι 1 κιλό περίπου,                                                           
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου,                     
1 κουταλιά πελτέ,                                                                               
1 κούπα γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο  Μάνης,                                                           1 κεφάλι σκόρδα με τη φλούδα, 
2 φύλλα δάφνη,                                                                                                   
1 κλωναράκι δεντρολίβανο, αλατοπίπερο,                                                            ¼ της κουταλιάς γλ. Ζάχαρη και                                                                             2 κουταλιές ξίδι καλής ποιότητας.                                                                                                                

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σοτάρουμε ελαφρά το κρέας αφού το κόψουμε σε μερίδες.                  

Το κατεβάζουμε από το τηγάνι και το βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα.                                    

Στο ελαιόλαδο του τηγανιού σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με 2 κούπες νερό.                                                                                                   

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει το φαγητό και να μείνει με το λάδι του.                                                                       

Το απίστευτο αυτό φαγητό μας, είναι έτοιμο.

 ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ λοιπόν το Μοναδικό λαγό και αν δεν βρείτε λαγό, έστω ένα κουνελάκι θα είστε πολύ κοντά στη γεύση του λαγού.  





                                                             ------///////------







                                     ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ                                                   (Παραδοσιακή Συνταγή Δράμας)

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή κοτόπουλου, που γίνεται στο φούρνο.   

ΥΛΙΚΑ : 1 Κοτόπουλο,

2 σκελίδες σκόρδο,

Χυμό από 2 λεμόνια,

3 κ.σ. μουστάρδα,

1 κ.γ. μέλι (Προαιρετικά)

Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας,

αλάτι,

πιπέρι,

ρίγανη

κάρυ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

1.Την διαφορά σε αυτήν την συνταγή την κάνει το κόψιμο του κοτόπουλου... οπότε όταν πάτε να αγοράσετε κότα θα πρέπει να πείτε στον κρεοπώλη να σας την ανοίξει, δηληδή να γίνει για σχάρα.

2. Αφού έχω έτοιμο το κοτόπουλο μου βάζω όλα τα υλικά μέσα σε μπλέντερ και κάνω μια αρωματική μαρινάδα. Τα μπαχαρικά μπαίνουν κατά προτίμηση του καθενός σε ποσότητα. Έχω τοποθετήσει το κοτόπουλο σε ενα ταψί και ρίχνω μπροστά και πίσω την μαρινάδα μου...

3. Απλώνω να πάει παντού και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω με αέρα στους 180 βαθμούς.Αφήνω περίπου 40-60 λεπτά να πιάσει κρούστα και αν θέλω γυρίζω απο την αλλη μεριά να πάρει και απο κάτω χρώμα...και το κοτόπουλο μας είναι έτοιμο.

4. Συνδυάζεται υπέροχα με πουρέ ή ρύζι.




                                                             ------//////------



                                                      ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΜΑΝΤΙ                                              
                         (Παραδοσιακή συνταγή κοτόπουλου Θράκης)

                            


 ΥΛΙΚΑ : 2 Φιλέτα στηθος κοτόπουλου.

              1 φιλέτο μπούτι κοτόπουλου

              1 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά ή ρύζι σαν δεύτερη επιλογή.

              Χυμό 2 λεμονιών

              Αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο όσο πάρει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  Μαγειρεύουμε σε αλατισμένο νερό μαζί με ελαιόλαδο τα φιλέτα κοτόπουλο σαν να ετοιμάζουμε μια κοτόσουπα. Μόλις γίνει το φιλέτο το αποσύρουμε από την κατσαρόλα το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το κόβουμε μικρά κομματάκια. Ανοίγουμε ένα φύλλο για πίτα και κόβουμε μικρά τετράγωνα κομμάτια όπως στην φώτο ώστε να φτιάξουμε ένα μικρό πουγκί.

Τσιγαρίζουμε λίγο το κοτόπουλο που βρασαμε μαζί με τον τραχανά στο τηγάνι και παίρνουμε με το κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση και την τοποθετούμε στην επιφάνεια από το φύλλο που ανοίξαμε φτιάχνοντας μικρά πουγκιά. Αφού τοποθετησουμε όλα τα πουγκία μέσα σε ένα ταψί όπως στην φώτο βάζουμε στον φούρνο το ταψί μέχρι να ροδίσουν τα πουγκια. Αφαιρούμε το ταψί και ρίχνουμε μέσα το ζουμί από το κοτόπουλο μαζί με τον χυμό από το λεμόνι και τα αφήνουμε 1 ώρα μέχρι να τραβήξουν τα ζουμιά τα πουγκία.               

                             



                                                            ------//////------




                                                     ΠΕΤΕΙΝΟΣ ΠΑΤΙΔΟ                                                                          (Συνταγή από την Αντίπαρο)

Μια παραδοσιακή συνταγή από την Αντίπαρο που θα βρείτε στο βιβλίο "Μαεροτσκαλίσματα" που εκδόθηκε από το Σύλλογο γυναικών Αντιπάρου.

ΥΛΙΚΑ : 1 πετεινός (κόκορας) χωριάτικος και αλανιάρης

εντόσθια πετεινού (καρδιά-συκώτι-στομάχι)

1 καρβέλι ψωμί μπαγιάτικο

3 κ.σ φυτίνη

3 κ.σ κεφαλοτύρι τριμμένο

3 κ.σ γάλα

Αλάτι & πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

Για να φτιάξουμε τον παραδοσιακό κόκορα γεμιστό, πλένουμε καλά πρώτα τον πετεινό με ζεστό νερό και τον αφήνουμε να στραγγίσει.                                      

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει και στη συνέχεια ρίχνουμε τα εντόσθια ψιλοκομμένα να καβουρδιστούν.                                                                                                

Μετά ρίχνουμε την ψίχα του ψωμιού θρυμματισμένη. Καβουρδίζουμε καλά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσουν.                                                                                 

Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, και το τυρί και γεμίζουμε τον πετεινό.                                           Όταν τελειώσει, ρίχνουμε το γάλα, τον ράβουμε με βελόνα καλά και τον βάζουμε να βράσει.    Με το ζουμί φτιάχνουμε σούπα αυγολέμονο.                                                                

Βάζουμε τον κόκορα στο φούρνο να ροδίσει, αφού τον έχουμε βουτυρώσει λίγο.

Πηγή : https://www.argiro.gr/recipe/peteinos-patido/

 



                                                      -----//////-----



                                            ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΩΤΙΚΟΣ                                                   
                                                         (Μανιάτικη συνταγή)

    


Eπική νοστιμιά, ζόρικη καταγωγή μ’ ευγενικές συνάφειες και μακρινές ρίζες, ένα πιάτο για γεύμα με την λαογραφία. Ο κούρος των Βαρδουνίων ή κόκορας μπαρδουνιώτικος είναι ο ανεπανάληπτος κοκκινιστός κόκορας της Μάνης. Τελεία.

Κάνει καραμπόλα στα αρώματα της βυζαντινής κουζίνας –και το καυχιέται-, παίζει στο γήπεδό του με τα τοπικά υλικά και ξεπερνά το δύσβατο θέμα της ιστορίας, 

Μια απίστευτα υπέροχη γεύση που μπορεί να γίνει και με κόκορα και με κοτόπουλο.  Όσοι τη δοκίμασαν ξαναζήτησαν να φάνε αυτό το νοστιμότατο φαγητό.

H συνταγή προέρχεται από τα Μπαρδούνια της (Λακωνικής) Μάνης. 


ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα

1 χωριάτικo κόκορα ή και  κότα 1 ½ - 2 κιλά κομμένη σε μερίδες, 1 φλιτζάνι  τσαγιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, 4-5 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια, 1 ποτήρι κρασιού, κόκκινο κρασί, ½ κιλό τριμμένη φρέσκια ντομάτα,  2 κουταλιές πελτέ,  2 φύλλα δάφνης, 3 σκελίδες σκόρδο,  5-6 σπυράκια μπαχάρι,  1 κοφτό κουταλάκι κανέλα, 150 γραμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κομμάτια, 50 γραμ τριμμένη ξερή μυζήθρα, 100 γραμ κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τις μερίδες του κόκορα ή της κότας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αν δεν χωράνε όλες μαζί κάντε το σε 2 δόσεις. Όταν σοταριστεί το πουλερικό, βάλτε το έτσι όιπως είναι σοταρισμένο σε μια πιατέλα..

2. Ρίξτε μέσα στη κατσαρόλα το κρεμμύδι, σοτάρετέ το και στη συνέχεια ξαναβάλτε τον κόκορα ή την κότα μέσα στη κατσαρόλα..

3. Ρίξτε τα φύλλα της δάφνης, το σκόρδο, το μπαχάρι, πασπαλίστε με τη κανέλα και σβήστε με το κόκκινο κρασί.

4. Διαλύστε τον πελτέ σε 1 νεροπότηρο νερό και αδειάστε τον μέσα. Αλατίστε ελαφρά και πιπερώστε. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε το  να μαγειρευτεί για 1 ώρα.

5. Μειώστε ακόμα περισσότερο τη φωτιά, ρίξτε μέσα τη πασπαλισμένη μυζήθρα καθώς και τα κομματάκια από το κεφαλοτύρι και τη κεφαλογραβιέρα.

6. Φέρτε 2 βόλτες με ξύλινη κουτάλα το φαγητό να μισολειώσουν τα τυριά και τότε το πουλερικό είναι έτοιμο να σερβιρισθεί, έτσι όπως είναι  ζεστό στα πιάτα των ανθρώπων σας ή και των καλεσμένων σας.

7. Θα το φάτε όμως σκέτο ; Όχι, θα το συνοδεύσετε με μακαρόνια χοντρά Νο 5 ή πατάτες τηγανητές.


Όχι μόνο μ’ αυτά. Μια σαλάτα είναι απαραίτητη. Προτείνουμε λάχανο ψιλοκομένο με μαρούλι μαζί και από πάνω κόβουμε ψιλοκομμένο καρότο. Φυσικά και μερικές ελίτσες μαύρες Καλαματιανές. Τέλος, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως αντιλαμβάνεστε είναι απαταίτητο !               
                                                                                                                                         Σημείωση. Μερικές καλές νοικοκυρές σε τούτο τον κόκορα, λίγο πριν βάλουν το τυρί προσθέτουν και 1 φλιτζάνι τσαγιού πράσινες τσακιστές ελιές που ομολογουμένως είναι πεντανόστιμες.  

Κάντε  αυτό το φαγάκι,  θα γίνει τέλειο, θα σας αποζημιώσει !.

Αντε, απολαύστε το !





                                                 -----/////-----




                                                                                                                                   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου