Translate

ΚΡΕΑΣ (ΑΡΝΙΑ-ΚΑΤΣΙΚΙΑ)

 

                                   


     ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΚΑΤΣΙΚΙΑ-ΑΡΝΙΑ

     ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ή ΑΡΝΑΚΙ ΚΑΠΑΜΑ

                                Παραδοσιακή Συνταγή από τα ορεινά χωριά                                                      
   της Μεσσηνίας Σύρριζου, κλπ όμορων χωριών (πρ. Δήμου Είρας)



ΥΛΙΚΑ : Για 4-5 μερίδες

1 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι,

1 κρεμμύδι ξερό,

1 κούπα τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας,

Αλάτι, πιπέρι,

4-5 γαρίφαλα καρφάκια,

½ ή 1 ξύλο κανέλα,

3-4 ντομάτες τριμμένες, ή  και 1 κουταλιά σούπας μπελτές,

1 πακέτο μακαρόνια (συνήθως) χοντρά Νο 3 ή 5.  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ξαφρίζουμε το κρέας  το στύβουμε, αφού το πλύνουμε με πολύ καυτό νερό,      για να φύγουν τα νερά.

Βάζουμε μπόλικο παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας σε μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρέας γυρίζοντας το απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Βάζουμε το κρέας αφού έχει ροδοκοκκινίσει. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, με το ελαιόλαδο που τσιγαρίσαμε το κρέας, τσιγαρίζοντάς το μέχρι να μαραθεί. Μετά ρίχνουμε και το κρέας και τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια, για λίγο μαζί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες ή και τον πελτέ λιωμένο σε λίγο νερό, τα μπαχαρικά και νερό όσο χρειάζεται. 

Αφήνουμε το κρέας να βράσει σε χαμηλή φωτιά.

Παρακολουθούμε αν το φαγητό μας έχει νερό, ώστε αν χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο, όσο χρειάζεται. Να θυμόμαστε όμως ότι αυτό το νερό να είναι βραστό για να μη διακοπεί η βράση του.

Όσο θα σιγοβράζει το κρέας, σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια, τα σερβίρουμε σε πιάτα και τα καίμε με ελαιόλαδο ή με βούτυρο.

Τέλος, μη ξεχάσετε να ρίξετε πάνω από τα μακαρόνια, τριμμένη μυζήθρα.    

ΠΗΓΗ : Από το βιβλίου του Γιώργου Φ. Γεωργακά, «Ελάτε να μαγειρέψουμε … όπως μια φορά κι ένα καρό» 




                                                         -------- //////// --------



                                            ΑΡΝΙ ΜΕ ΚΩΔΩΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

                                   Παραδοσιακή Συνταγή της Πάρου



Όταν κάποιος λέει ότι θα πάει στις Κυκλάδες γενικά και στην Πάρο ειδικά, σκέφτεται ότι θα πάει και θα τρώνε μόνο ψάρια και θαλασσινά.

Δεν είναι όμως έτσι. Στην Πάρο υπάρχουν παραδοσιακές συνταγές όχι μόνο με θαλασσινά. Το αρνάκι είναι μια συνταγή που γίνεται και με κυδώνια.

Ας δούμε λοιπόν τι υλικά χρειαζόμαστε γι’ αυτή την υπέροχη συνταγή της Πάρου. 

ΥΛΙΚΑ : 2 κ. αρνίσιο μπούτι με κόκαλο ή ενιαίο κομμάτι αρνί χεράκι-σπάλα.

1 μικρό κομμάτι μπόλια, το οποίο είναι προαιρετικό.

5 κυδώνια

2 σκ. Σκόρδο ολόκληρο με τη φλούδα του.

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,

½ φλυτζ. Κόκκινο παριανό κρασί,

¼ φλυτζ. Κρέμα βαλσαμικού με σύκο,

1 1/3 φλυτζ. Από ζωμό κότας,

1 πορτοκάλι ακέρωτο,

½ κ.γ. από σπόρους κύμινο, κάρδαμο, κόλιανδρο, μαύρο πιπέρι.

½ ξύλο κανέλλας,

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο,

1 κουταλιά σούπας αλεύρι,

Ρύζι για το σερβίρισμα.

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Αφήνουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 170ºC στις αντιστάσεις (ψήνουμε στην κάτω σχάρα) ή 160ºC στον αέρα (ψήνουμε στη μεσαία σχάρα).

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο αρνί.

Το σοτάρουμε σε καυτό τηγάνι να ροδίσει ελαφρά.

Καθαρίζουμε τα κυδώνια, φλούδα και καρδιά και τα κόβουμε κυδωνάτα.

Βάζουμε το αρνί σε γάστρα ή σε σκεύος που σκεπάζεται στον φούρνο.

Αραδιάζουμε τα κυδώνια ολόγυρα.

Περιχύνουμε με το ζωμό.

Βάζουμε σε μπολ τη μαυροδάφνη, την κρέμα βαλσαμικoύ και τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύουμε.                                                                                                      Περιχύνουμε τα υλικά στη γάστρα.

Αν έχουμε μπόλια την ξεπλένουμε και την βάζουμε σε χλιαρό νερό να μαλακώσει και να ανοίξει σαν ύφασμα.

Καλύπτουμε το αρνί, το σκεπάζουμε δηλαδή με την μπόλια. Είναι κάτι που θα του δώσει έξτρα νοστιμιά αλλά αν δεν βρείτε, δεν πειράζει, γίνεται μια χαρά και χωρίς αυτήν.  

Για το ψήσιμο.
Σκεπάζουμε καλά την γάστρα και ψήνουμε για 2 ώρες και 45′ μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κυδώνια και το αρνί.

Βγάζουμε τα κυδώνια σε πιατέλα.

Προσθέτουμε το πορτοκάλι κομμένο σε χοντρές φέτες. 

Συνεχίζουμε το ψήσιμο του κρέατος χωρίς καπάκι για περίπου 20′.

Το βάζουμε στην πιατέλα με τα κυδώνια.

Το ξέρουμε ότι ετούτη τη συνταγή τη λυμπίζεστε !

ΠΗΓΗ : https://www.argiro.gr/recipe/arni-me-kudonia-sto-fourno/







                                                         KAΤΣΙΚΙ ΜΑΣΤΕΛΟ                                             Μια καθαρά παραδοσιακή συνταγή από τη  Σίφνο                                           


                                                                                           

Το Μαστέλο είναι μια Παραδοσιακή Πασχαλιάτικη συνταγή από τη Σίφνο που όμως παρασκευάζεται και από τη γειτονική Πάρο.

Η συνταγή συνηθίζεται να εκτελείται στο παραδοσιακό πήλινο σκεύος που στη Σίφνο λέγεται «μαστέλο», αλλά μπορεί να γίνει και σε απλή πήλινη γάστρα, σε χωριάτικο φούρνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και σε ηλεκτρικό φούρνο.                               

Στη Σίφνο συνηθίζεται να τρώγεται το Πάσχα.                                                 


                              

ΥΛΙΚΑ:    2-3 κιλά κατσίκι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια.                        

Κόκκινο κρασί (1 μπουκάλι για το πλύσιμο και επιπλέον όσο πάρει για να ρίξουμε στη γάστρα.)                                                                                      

Μάραθο μπόλικο (να σκεπάσει όλο το κρέας)                                                

αλάτι,                                                                                                              

πιπέρι,                                                                                 

κλιματόβεργες,    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κατ’ αρχήν τοποθετούμε σταυρωτά (σαν σχάρα) βέργες από αμπέλια στον πάτο της γάστρας.   (Αν δεν έχετε κοντά σας αμπέλια κόψτε βέργες από μουριά).                                                                                  Πλένουμε αρχικά με κόκκινο κρασί, πολύ καλά τα κομμάτια του κατσικιού.                                  

 Ρίχνουμε στη γάστρα κόκκινο κρασί, τόσο μέχρι να φτάσει τη σχάρα των κλιματόβεργων.  


Αλατοπιπερώνουμε ένα – ένα τα κομμάτια του κατσικιού με το χέρι να κάνουμε κάτι σαν μασάζ και το τοποθετούμε επάνω στη σχάρα.   Το σκεπάζουμε όλο το κρέας, με μπόλικο ψιλοκομμένο μάραθο και από πάνω το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί, κάνοντας μερικές τρύπες για να κρατήσει όλες τις μυρωδιές. (όσοι θέλουν το αντικολλητικό χαρτί το βρέχουν και έτσι τσαλακωμμένο, σκεπάζουν την πήλινη γάστρα).                                                              Συνήθως, στη Σίφνο το βάζουν στο χωριάτικο φούρνο από το βράδυ σε χαμηλή φωτιά ώστε να σιγοψήνεται όλη τη νυχτα.                                                

Στον ηλεκτρικό φούρνο το βάζουμε περίπου στους 100ο. - 150ο, ανάλογα με το φούρνο, θα σιγοψήνεται για 5-6 ώρες.                                                                    

Όσο θα ψήνεται το σπίτι θα μοσχοβολάει από υπέροχα αρώματα (κρέας, κρασί, μάραθος κλπ).                                                                                           

Η συνταγή θα σας απογειώσει από τη νοστιμιά                            

Όσοι θέλουν μπορούν να ρίξουν λίγο λάδι πριν το σκεπάσετε με το μάραθο.   Λάδι όμως σίγουρα ρίξτε στο πιάτο σας ότα θα σερβιριστείται.    

Το φαγητό αυτό, σερβίρεται παραδοσιακά στη Σίφνο και εκτός Πάσχα, όταν δεν φτιάχνουν το άλλο παραδοσιακό φαγητό τη ρεβιθάδα, που είναι                        Ε-κπλη-κτι-κή.

Καλή σας Απόλαυση                                                                                                                                                                        









                                                 Ντιπ για Ντίπ Παραδοσιακό Αρνάκι

                                               ΒΛΑΧΙΚΗ ΓΙΑΟΥΡΤΑΒΑ

                                      Παραδοσιακή Συνταγή από την Ημαθία

ΥΛΙΚΑ : 2 κιλά μπούτι αρνίσιο κομμένο                                                                  

3 κιλά γιαούρτι πρόβειο                                                                                                  

6 αυγά                                                                                                          

6 κ.σ. αλεύρι                                                                                                        

250 γρ. Βούτυρο                                                                                                            

1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο                                                                               

αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Αλατοπιπερώνετε καλά το κρέας και το αλείφετε παντού με το μισό βούτυρο.                                                                                                      

Τοποθετείτε σε ένα ταψί το κρέας μαζί με ένα ποτήρι νερό, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο στους 180οC, για 1½ ώρα. Ξεσκεπάζετε το ταψί και ψήνετε 40΄ ακόμη, αφού προηγουμένως περιχύσετε πολύ συχνά το κρέας με το ζουμί του.                                                                                     

Ανακατεύετε καλά το γιαούρτι, το αλεύρι, τα αυγά, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ και περιχύνετε στο κρέας.                                                                          

 Απλώνετε και το υπόλοιπο βούτυρο στο ταψί και ψήνετε άλλα 15΄-20΄  μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα η κρέμα.

Kαλή σας απόλαυση !

ΣΗΜ.: Την συνταγή αυτή θα τη βρείτε με κάποιες παραλλαγές σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Σε κάποιες συνταγές χρησιμοποιούν και ρύζι.

Πηγή : gastrotourismos.gr




                                                --------  ////////  --------




                                                       ΜΠΟΥΜΠΑΡΙ ΠΗΛΙΟΥ

                                  Μια Παραδοσιακή Συνταγή του Πηλίου



Το Μπουμπάρι, έχει τις ρίζες του στο Πήλιο, του βουνό των Κενταύρων. Στην ουσία το μπουμπάρι είναι ψηλοκομμένη συκωταριά, με κρεμμύδι, μπαχάρια, ρύζι και άλλα υλικά που μπαίνουν σε φυσικό έντερο και ψήνεται στο φούρνο.

Ας δούμε όμως όλη αυτή την υπέροχη συνταγή, που είναι σιγουρότατο ότι θα σας ενθουσιάσει γαστρονομικά !

ΥΛΙΚΑ : 1 έντερο χοντρό, κατσικίσιο, πλυμένο καλά μέσα και έξω*, 1 καρδιά και 1 πνευμόνι κατσικίσιο (παραγγέλνουμε εγκαίρως στον κρεοπώλη)

500 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα,

1 ματσάκι μαϊντός ψιλοκομμένος,

140 γρ. Ρύζι γλασέ,

1 κ.σ. πελτές ντοματοπελτές που να είναι αραιωμένος σε 1 φλ. Νερό

Χυμός μισού λεμονιού,

100 ml παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας,

Αλάτι χοντρό, τριμμένο

Πιπέρι χοντρό, ψιλοτριμμένο,

3 πατάτες μεγάλες, κομμένες κυδωνάτες.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :                         

*Χοντροκόβουμε  με ένα κοφτερό μαχαίρι την καρδιά και το πνευμόνι. 

*Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την καρδιά και το πνευμόνι μαζί με τον κιμά, να αλλάξουν χρώμα, να εξατμιστούν τα υγρά και να καβουρδιστούν ελαφρώς.

*Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το ρύζι και τέλος αλατοπίπερο.

*Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και μετά θα αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

*Δένουμε προσεκτικά τη μία άκρη του εντέρου σε κόμπο. Κρατάμε με τα δάχτυλά μας ανοιχτό το στόμιο από την άλλη πλευρά και με ένα κουτάλι ξεκινάμε να γεμίζουμε το έντερο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωνί, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε να μη σχιστεί το έντερο. Βάζουμε αργά αργά όλη τη γέμιση στο έντερο και κλείνουμε και από την άλλη πλευρά με κόμπο.

*Χρειάζεται να προσέξετε να γεμισθεί  πολύ το έντερο, γιατί το ρύζι στο ψήσιμο θα φουσκώσει, να σκιστεί το έντερο και να χυθεί το περιεχόμενο έξω.

*Ανάβουμε για προθερμανση τον φούρνο στους 180°C. 

*Σε ένα ταψί, ίσως και καλύτερα σε μια γάστρα βάζουμε το μπουμπάρι και απλώνουμε τις πατάτες γύρω του.

*Περιχύνουμε με τον πελτέ - που αραιώσαμε με νεράκι - επίσης το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό από μισό λεμόνι.

*Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω, ανάλογα με το φούρνο.

Θα συμφωνείτε μαζί μας, ότι η συνταγή ειναι ΥΠΕΡΟΧΗ, είναι ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ !!!

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗ  λοιπόν !!!







                                             ΨΗΤΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ                                        Μια συνταγή με πρόβειο κρέας από την Κωνσταντινούπολη



Μια ιδιαίτερη συνταγή που παρασκεύαζαν οι Πολίτισσες νοικοκυρές και που ένοιωθαν υπερήφανες, όταν σύζυγοι και παιδιά ευχαριστιώντουσαν τόσο πολύ, που έτρωγαν αυτό το υπέροχο φαγητό. 

ΥΛΙΚΑ : 500 γρ, πρόβειο κρέας, ψιλοκομμένο.

2 κρεμμύδια, μέτρια,

4 μελιτσάνες μέτριες,

2 ντομάτες,

Ζωμός κρέατος,

Αλάτι,

Μαύρο πιπέρι,

Κανέλλα,

2-3 κουτ. Σούπας βούτυρο,

2-3 κουτ.σ. ξίδι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βάζουμε το κρέας σε κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό και το αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Καθαρίζουμε ραβδωτά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός δαχτύλου. Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό, για να ξεπικρίσουν.                                  Τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας,

Λιώνουμε σε τηγάνι 1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 1-2 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε  λίγο βούτυρο ακόμα για 1-2 λεπτά στο ίδιο τηγάνι, αφού βέβαια βγάλουμε τις μελιτζάνες. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βούτυρο ακόμα.

Παίρνουμε ένα μετρίου μεγέθους γιουβέτσι ή τέσσερα γιουβετσάκια και τοποθετούμε σε σειρές τις μελιτζάνες, το κρέας, τα κρεμμύδια και τις καθαρισμένες ντομάτες. Φροντίζουμε, ώστε η πάνω σειρά να αποτελείται από ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ξίδι στο ζεστό ζωμό κρέατος και καλύπτουμε με αυτόν τα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250ο C και ψήνουμε το φαγητό τουλάχιστον για ½ ώρα, ώσπου να μαλακώσει το κρέας.

Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ : Βιβλίο Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΑΣ. 




                                                          -------- //////// --------





                                       ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

                                 Μια Παραδοσιακή Συνταγή του Μετσόβου



ΥΛΙΚΑ : 1 μπουτάκι αρνί κομμένο σε μερίδες                                                               
2 φλ. ντομάτα ψιλοκομμένη        
1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
½ κ.σ. πελτές ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί 
500 γρ. χυλοπίτες
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ροδίζουμε το αρνί από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαραθεί.                                                            

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, μεταφέρουμε σε πήλινη γάστρα με σκέπασμα. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και 1 φλ. καυτό νερό και ψήνουμε στους 160οC για 1 ½ ώρα. Ανοίγουμε τη γάστρα, 

αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις χυλοπίτες, 1 φλ. καυτό νερό και 1-2 κ.σ. βούτυρο. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί χωρίς να σκεπάσουμε τη γάστρα, μέχρι να γίνουν οι χυλοπίτες. Το ζυμαρικό δεν πρέπει να στεγνώσει, γι αυτό, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ακόμα. 

*H συνταγή είναι από την παραδοσιακή ταβέρνα του ξενώνα "Γαλαξίας" στο Μέτσοβο.



                                                         ---------///////----------





                     «ΛΙΩΤΟ» ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ                         Παραδοσιακή Συνταγή από τα Αλώνια Σαμοθράκης

Το πιο χαρακτηριστικό φαγητό της Σαμοθράκης είναι το λιωτό. Την συνταγή έδωσε στην αείμνηστη Εύη Βουτσινά η κ. Ουρανία Τσομπανίδου από τα  Αλώνια                                                                                                          

Θα καταλάβετε όταν το μαγειρέψετε γιατί το λένε «λιωτό», επειδή τα κρεμμύδια λιώνουν τόσο που γίνονται σαν σάλτσα. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος, o αργός και σε χαμηλή φωτιά, συνηθισμένος στην ελληνική (και όχι μόνο) παραδοσιακή μαγειρική, εφαρμόζεται σε σφάγια από «άγρια» ζώα που κινούνται πολύ και σκληραίνει το κρέας τους ή είναι μεγάλα σε ηλικία. Οταν μαλακώσει έτσι, είναι ντελικατέτσα περιωπής, μια απερίγραπτη ηδονή του ουρανίσκου.

ΥΛΙΚΑ : 2 κιλά κατσίκι (κατά προτίμηση μπούτι), σε μέτρια κομμάτια με το κόκαλο.

1 κιλό κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ

Μια μέτρια ντομάτα, τριμμένη,

4-5 κόκκοι μπαχάρι,

4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι,

1 φύλλο δάφνης,

150 ml λευκό κρασί

100 ml παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας

Αλάτι. 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς από όλες τις πλευρές.

Aλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε 500 ml νερό και βράζουμε για περίπου 3 - 5 λεπτά ή μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την ντομάτα, τη δάφνη και τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για περίπου 1½ - 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι. Αν όμως το φαγητό μείνει στο τέλος με παραπανίσια υγρά, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Πετάμε τα μπαχαρικά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ό,τι μας αρέσει, π.χ. ρύζι πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή χοντρά μακαρόνια.






                                                           --------  ////////  --------








                                                      ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ

                                  (Παραδοσιακή Συνταγή Αρκαδίας)

Η Αρκαδία και ιδιαίτερα η ορεινή Αρκαδία, φημίζεται για τις φανταστικές της Παραδοσιακές συνταγές. Αυτή η συνταγή θα σας εντυπωσιάσει. Δείτε λοιπόν πως μπορείτε να την κάνετε κι εσείς.

ΥΛΙΚΑ :  1200 γραμ. κατσικάκι ή αρνάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο                                                                              800 γρ. Πατάτες,                          

φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί

½ κουτ. γλυκού κοφτό κορν φλάουρ        

1 κ. γλ. κοφτό ρίγανη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 λεμόνι (το χυμό του).  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες.                                                                       

Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρέας, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 3' ακόμα.
Τότε το σβήνουμε με το κρασί, κι όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και νερό, που να το σκεπάζει. 

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να βράσει το κρέας, προσέχοντας μήπως χρειασθεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι.

Πριν το τέλος, διαλύουμε το κορν φλάουερ σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στο φαγητό, μαζί με το χυμό λεμόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5' ακόμη, μέχρι να δέσει λίγο, η σάλτσα του.

ΣΗΜ. Η επιτυχία του φαγητού είναι να μην έχει πολλά υγρά.
Συνοδέψτε το με 
φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες, ή με ριζότο.                     

Αν αγαπάτε τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και γενικά όσους ταϊζετε, ζητείστε από το χασάπη σας, να αφαιρέσει από το κατσικάκι, ότι λίπος υπάρχει.




                                                -------------///////////--------------





                                                 ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

                                      Παραδοσιακή Συνταγή από την 

                                  Αγ. Παρασκευή (Κεράσοβο) Κόνιτσας

                                              


ΥΛΙΚΑ : 2 κιλά κρέας προβατίνας

Ύ του φλιτζανιού τσαγιού λάδι

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 πράσο από το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το άσπρο

Λίγα κλωνάρια μαϊντανό και δυόσμο

2 κουταλιές πελτέ ντομάτας ή 1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτας.

½ του κιλού μακαρόνια ό,τι μέγεθος προτιμάτε

Αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι, το κρέας κομμένο σε μερίδες, το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε.

Μετά ρίχνουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τον πελτέ αραιωμένο με νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν πάρουν όλα μαζί μια βράση, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπαστεί το κρέας.

Το αφήνουμε να βράσει προσθέτοντας συνεχώς νερό. Η προβατίνα έχει σχετικά σκληρό κρέας και αργεί να βράσει.

‘Όταν το κρέας είναι έτοιμο και το νερό το σκεπάζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια σπασμένα.

Τώρα τα βράζουμε όλα μαζί για 15 λεπτά.

Το φαγητό αυτό τρώγεται ζεστό.

Καλή σας όρεξη!



                             

                                                                ----------////////---------



                                                               ΑΡΝΑΚΙ ΜΠΑΓΑΝΑ

                                       (Παραδοσιακή Συνταγή από Αργολίδα)

ΥΛΙΚΑ :
3-3,5 κιλά αρνί (μισό αρνί)
1½ -2 κιλά πατάτες ολόκληρες, μικρές, στρογγυλές
1 σκόρδο ολόκληρο
4-5 ντομάτες κομμένες κυδωνάτες
χυμό από 2 λεμόνια
200 ml βούτυρο φρέσκο
3-4 δαφνόφυλλα
παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας
αλάτι - πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Πλένουμε το αρνάκι και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.    

Το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί. Παράλληλα ρίχνουμε και τις πατάτες. Ρίχνετε το λεμόνι, τις ντομάτες, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα και τέλος το βούτυρο κομματάκια σκορπισμένο σε όλο το ταψί. Προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο στερεώνετε στο εσωτερικό του ταψιού, ώστε το φαγητό να είναι τελείως καλυμμένο. 

Από πάνω σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο, ψήνετε στους 180οC για 3-3,5 ώρες,     Την τελευταία μισή ώρα καλό είναι, να ξεσκεπάσουμε το ταψί, να μειώσουμε τη θερμοκρασία στους 150ο C και να το βάλουμε στον αέρα, για να πάρει χρώμα το φαγητό.

ΣΗΜ : Οι πατάτες να είναι οι ψιλές και  ολόκληρες, το σκόρδο να είναι ολόκληρο, λεμόνι, δαφνόφυλλα, φρέσκια ντομάτα. Σιγοψήνετε αργά και κατά την παράδοση σε ξυλόφουρνο, αν δεν έχετε, σε ηλεκτρικό φούρνο.

 








                                                    ΟΦΤΟ ή ΑΝΤΙΚΡΙΣΤΟ ΑΡΝΑΚΙ                                                    Πανάρχαιο Παραδοσιακό φαγητό της Κρήτης


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ, ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
. Οι βοσκοί του Ψηλορείτη και της Μαδάρας δεν συνηθίζουν να εφαρμόζουν άλλη μέθοδο για να μαγειρεύουν τα αρνιά και τα ρίφια τους και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαδικασία που ακολουθείται. Πολλές φορές θυμίζει τελετουργία. Ο πιο μικρός βοσκός αναλαμβάνει να καθαρίσει το χώρο από τους θάμνους και τις πέτρες, ύστερα ανοίγει ένα μικρό λάκκο στη γη μέσα στον οποίο ανάβει φωτιά και γύρω του τοποθετεί πέτρες, που θα στηριχτούν οι σούβλες.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
. Για να γίνει το αντικριστό χρησιμοποιείται συνήθως αρνί περίπου 1 έτους και –σπανιότερα- κατσίκι. Το ζώο τεμαχίζεται στα τέσσερα, προστίθεται αλάτι και οι ψήστες περνάνε με προσοχή στο κάθε κομμάτι κρέας ένα μυτερό ξύλο. Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι στην αρχαιότητα, το ρόλο της σούβλας, έπαιζαν τα δόρατα των πολεμιστών. Έπειτα σκάβεται ένας λάκκος όπου τοποθετούνται πολλά ξύλα, ώστε να δημιουργηθεί άφθονη φωτιά. Στη συνέχεια, τοποθετούνται περιμετρικά τα ξύλα με το κρέας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη στην ένταση της φωτιάς, την απόσταση του κρέατος, ακόμα και την κατεύθυνση του ανέμου.


Επί τουρκοκρατίας, το κρέας ψηνόταν ελάχιστα, από τον φόβο των ανθρώπων μην προδοθούν από τον καπνό της φωτιάς. Αυτό επικράτησε μέχρι πρόσφατα, σήμερα όμως το κρέας σιγοψήνεται για 4-6 ώρες υπό την επίβλεψη των επιδέξιων ψηστών. Στα πλαίσια της εξέλιξης, δημιουργήθηκε και η ανάγκη για μια πιο μόνιμη κατασκευή που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των χώρων μαζικής εστίασης.                              Από διατροφικής πλευράς, το αντικριστό θεωρείται ένας πολύ υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Τα τελευταία χρόνια, παρουσιάστηκαν έρευνες που φόβισαν τους λάτρεις του κρέατος στα κάρβουνα λόγω των τοξικών και καρκινογόνων ουσιών που σχηματίζονται.                                                                                       

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ. Τα μόνα πράγματα στα οποία θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή, είναι να μην υπερβαίνετε την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης του αντικριστού, καθώς το αρνάκι κατατάσσεται στα κόκκινα κρέατα, οπότε η κατανάλωσή του θα πρέπει να περιορίζεται σε λίγες φορές το μήνα. Τέλος, προσέξτε το αλάτι που θα προσθέσετε, γιατί η παραδοσιακή συνταγή θέλει το αντικριστό σχεδόν παστό, λόγω της ανάγκης των Κρητικών να αναπληρώσουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες από την αυξημένη φυσική δραστηριότητα που είχαν καθημερινά!











                                        


                                                           -------////////--------





                                  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ  ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ...

                                      ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΕΓΝΗ




ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό περίπου (συκωτάκια-πνευμόνια-καρδιά-νεφρά) από αρνί ή κατσίκι, πλυμμένα καλά και κομμένα σε κομμάτια.
1 μικρό ποτήρι του κρασιού, λάδι ελιάς.
5-6 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε κομμάτια
1+1/2 κουτάλι σούπας ντοματοπολτό.
άνηθο μπόλικο ψιλοκομμένο
αλάτι - πιπέρι.
Λίγο σπανάκι ψιλοκομμένο - μία χούφτα περίπου.
1 μαρούλι το τρυφερό μόνο μέρος του - την καρδιά.
Λίγο μοσχοκάρυδο-προαιρετικά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σε μία κατσαρόλα με νερό, βράζουμε το κομμάτια του κρέατος, μέχρι να μαλακώσουν.
Πλένουμε και κόβουμε τα κρεμμυδάκια,το σπανάκι και το μαρούλι, σε μικρά κομμάτια.Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Βάζουμε σε σιγανή φωτιά μια άλλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα χόρτα και τα ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε για να απορροφηθεί
Τώρα προσθέτουμε τον τοματοπολτό,αραιωμένο με λίγο νερό,τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας.
***Μοσχοκάρυδο, αν μας αρέσει.
Σε λίγο ρίχνουμε και τα κρεατικά που έχουμε βράσει, ανακατεύουμε και προσέχουμε ώστε να μείνει λίγος ζωμός πριν την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ - Είναι έτοιμη για σερβίρισμα...

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!





                                                ---------//////////---------



  



                                              ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ   ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

                                          ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΚΑΛΑ



ΥΛΙΚΑ :

1-2 συκωταριές αρνίσιες – σε κομματάκια –
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο – ψιλοκομμένο –
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
λίγη ρίγανη                                                                                                           
παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.    

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :                                                                                           

Πλένετε καλά τις συκωταριές και τις αφήνετε για 20 λεπτά στο ξίδι.

Τις ξεπλένεται, τις κόβετε σε κομματάκια και τις στραγγίζετε.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομματάκια από τις συκωταριές μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε από τη φωτιά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Προσθέτετε το σπανάκι αφού το έχετε πλύνει καλά και το έχετε κόψει στα τρία.
Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τον άνηθο και ανακατεύετε να μαραθούν.
Κατόπιν προσθέτετε την σάλτσα ντομάτας, 1 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι.
Μόλις πάρει βράση προσθέτετε και τις συκωταριές.
Ανακατεύετε ελαφρά και σιγοβράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη  λίγο πριν σβήσετε την φωτιά         



                                                    -------///////--------

                                     



                                     ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ


Στην Ήπειρο φτιάχνουμε παραδοσιακά την κλασική αβγοκομμένη μαγειρίτσα η οποία μπορεί να είναι λίγο βαριά και να χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που θα φάμε, ωστόσο είναι πλημμυρισμένη από αρώματα της φύσης.

Για να φτιάξουμε μία κλασική ηπειρώτικη μαγειρίτσα

ΥΛΙΚΑ :  1 συκωταριά αρνίσια μεγάλη.
1 φλυτζάνι ρύζι γλασέ.3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο.
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα χοντροκομμένα.
2 ή 3 μαρούλια μεγάλα χοντροκομμένα.
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο.
Αλάτι, πιπέρι.

Για το αβγολέμονο:

2 αβγά χωριάτικα.

Χυμό από δύο λεμόνια.     

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένουμε τη συκωταριά και τη βάζουμε σε κατσαρόλα να αχνιστεί σε μέτρια φωτιά.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την κόβουμε σε μέτρια κυβάκια με μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε κατσαρόλα ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν, στη συνέχεια ρίχνουμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα μαρούλια και μόλις μαραθούν, ρίχνουμε λίγο νερό και στη συνέχεια το ρύζι για να βράσει.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για μισή ώρα.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση και κλείνουμε τη φωτιά.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σε μπολ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους και λίγο –λίγο το λεμόνι με ζωμό από τη μαγειρίτσα με κουτάλα.

Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού δίχως να ανακατέψουμε.




                                                        -------///////--------


 



                            ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟ



 ΥΛΙΚΑ : 1 συκωταριά από μικρό αρνί
1 αντεριά από μικρό αρνί
2 μαρούλια
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (μικρά) με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο
1/2 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λεμόνι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
1 λεμόνι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 1. Καθαρίζουµε τα εντεράκια γυρνώντας τα µέσα έξω µε ένα στυλό ή µολύβι. Τα ξεπλένουµε και τα βάζουµε σε µπολ. Στύβουµε 1 λεµόνι και ρίχνουµε λίγο αλάτι. Τα αφήνουµε στο ψυγείο για λίγες ώρες µέχρι να ασπρίσουν. Μπορούµε να το κάνουµε και µία µέρα πριν.
2. Έπειτα τα ξεπλένουµε καλά και πιάνοντας 2-3 έντερα τα πλέκουµε σε λεπτή κοτσίδα. Τα ζεµατάµε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουµε. Αφού κρυώσουν, τα κόβουµε σε πολύ ψιλά κοµµάτια.
3. Καθαρίζουµε τη συκωταριά και τη ζεµατάµε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τη στραγγίζουµε και την αφήνουµε να κρυώσει. Την ψιλοκόβουµε σε πολύ µικρά κοµµάτια.
4. Χοντροκόβουµε τα µαρούλια και τα ζεµατάµε για 2΄-3΄ σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουµε.
5. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και προσθέτουµε τα κρεµµύδια. Τα αφήνουµε να µαλακώσουν σε µέτρια φωτιά για 6΄-8΄ να γίνουν διάφανα.
6. Προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια την ψιλοκοµµένη συκωταριά και τα ψιλοκοµµένα εντεράκια. Ανακατεύουµε καλά. Καλύπτουµε τα υλικά µε νερό και σκεπάζουµε την κατσαρόλα. Αφήνουµε να σιγοβράζει για 25΄-30΄. Στη συνέχεια προσθέτουµε το ρύζι, τα µαρούλια και αλατοπιπερώνουµε. Σιγοβράζουµε 15΄. Στον τελευταίο βρασµό προσθέτουµε µπόλικο άνηθο.
7. Για το αυγολέµονο: Χτυπάµε τα αυγά µε το λεµόνι και αραιώνουµε µε ζωµό από το φαγητό.
8. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουµε τη µαγειρίτσα µε το αυγολέµονο. Την αφήνουµε για 10΄ πάνω στο σβησµένο µάτι της κουζίνας.
Tips:
1. Αφήνοντας τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες, ασπρίζουνε και γίνονται κρούστα.
2. Τα πλέκουμε κοτσίδα και τα τεμαχίζουμε για να ψιλοκόβονται εύκολα.
3. Την προετοιμασία της μαγειρίτσας μπορούμε να την κάνουμε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου




                                                          --------/////////---------



                                                     ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ  ΚΡΗΤΙΚΗ                          

                                           ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ



Μαγειρίτσα παραδοσιακή συνταγή Κρητική – Χανιά από «Γεύσεις Κρήτης». Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι. Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση.      

  ΥΛΙΚΑ : Από αρνί την συκωταριά και τα έντερα

1 φλιτζάνι λάδι

2 μαρούλια ψιλοκομμένα

10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι ρύζι (προαιρετικά)

2 αυγά

2 λεμόνια

αλάτι

πιπέρι

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα γυρίζοντας τα ανάποδα με μία βελόνα ή μπορούμε μ΄ένα μαχαίρι να τα ανοίξουμε αφού αργότερα θα τα ψιλοκόψουμε. Τα αλατίζουμε και τους ρίχνουμε μπόλικο λεμόνι για να ασπρίσουν και να μην μυρίζουν.

Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές αυτή την διαδικασία μέχρι να καθαρίσουν καλά. Πλένουμε και την συκωταριά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βρασμένο νερό για 10 λεπτά. Μόλις κρυώσουν ξεκινάω να ψιλοκόβω τα έντερα και την συκωταριά πετώντας το λαρύγγι και τα χοντρά συνδετικά κομμάτια των οργάνων.

Σε μία κατσαρόλα προσθέτω το λάδι,τα κρεμμυδάκια και την συκωταριά με τα έντερα και τα τσιγαρίζουμε. Κατόπιν ρίχνουμε και το μαρούλι με τον άνηθο και το αφήνουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε 3 νεροπότηρα νερό αλάτι και πιπέρι, και τα αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά. Μόλις βράσουν ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να ψηθεί.

Στην συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν λίγο και ρίχνουμε τους κρόκους και έπειτα το λεμόνι. Στην συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε με μία κουτάλα λίγο λίγο ζωμό από την κατσαρόλα για να μην μας κόψει και περιχύνουμε το φαγητό μας.

                                            





                                                    AΡNAKI ΤΗΣ ΣΟΥΒΛΑΣ                                 
                               (Παραδοσιακή συνταγή από τη Ρούμελη)



 Η Ρουμελη είναι Πανελλαδική φημισμένη για τα ψητά σούβλας.                    Δικαιολογημενα, βέβαια αφού η νοστιμιά του είναι ξεχωριστή !

Οποιοι έχουν επισκεφτει την Λαμια και την ευρύτερη περιοχή της Ρούμελης και έχουν φάει γνωρτίζουν πολύ καλά τη νοστιμιά αυτών των υπέροχων σουβλιστών ψητών.

Για σας που δεν γνωρίζετε, σας δίνουμε μέσα από αυτή τη σελίδα μας, να μάθετε από πρώτο χέρι τις γνωστές Ρουμελιώτικες γεύσεις, του σουβλιστού αρνιού.  

ΥΛΙΚΑ : 1 ολόκληρο αρνάκι.                                                                                              

Αλάτι χοντρό,                                                                                              

Πιπέρι μαύρο,                                                                                                                 

1 σακοράφα,                                                                                                                     

Σκοινί,                                                                                                          

1 σούβλα με ένα δίχαλο για την πλάτη του αρνιού.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Αρχίζουμε την διαδικασια προετοιμασιας του αρνιου απο την προηγούμενη ημέρα – συνήθως - το βραδυ.
Το πρωί Καθαρίζουμε το αρνί με νερο αφού πιθανά να  έχει πολλα αίματα.
Ακουμπήστε το σε μια μεγάλη επιφάνεια του πάγκου. Παίρνετε την σουβλα και την περνάτε απο την ουρά, βγαζοντας την στο κεφαλι τρυπωντας το,
το δε δίχαλο της σουβλας να τρυπήσει και να εισχωρήσει μεσα στα μπούτια του αρνιού.

Η επόμενη κίνηση μας είναι να ενώμε τα χεράκια μεταξύ τους καθώς και το σβέρκο και επάνω στην σοάβλα, κατόπιν τα ποδαράκια του μεταξύ τους και με τον σπάγκο στην σούβλα.

Παίρνουμε τα δίχαλα και τα περνάμε απο το εσωτερικό μέρος του αρνιού να πιάνουν και την σούβλα  τρυπάμε την πλάτη του και σφίγγουμε πολύ καλά.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, ανακατεύουμε σε μπολ το αλατοπίπερο, αλατοπιπερώνουμε καλά το εσωτερικό  μέρος του αρνιού μην το λυπηθεί, προσέξτε όμως, γιατί μόνο στο εσωτερικό του αρνιού  αλατοπιπερωνουμε.

Στη συνέχεια, κάντε μερικιές  βαθιές χαρακιές με μαχαίρι στα μπούτια και βυθίστε μέσα αλατοπίπερο. Τι ίδιο πρέπει να κάνετε και στο σβερκο. Να το  αλατοπιπερώσετε δηλαδή.

Μετά από αυτό, ράψτε  πολύ  καλά την κοιλιά του αρνιού, για να μην σας ανοίξει  την ώρα του ψησίματος. Εχετε κάνει όλη την προετοιμασία και το αρνακι μας είναι έτοιμο για να μπει στην ψησταριά.

Τα κάρβουνα που ετοιμάσατε και η φωτιά να είναι αρκετά, τόσα που να μην σβήσει  η φωτια που έχετε ήδη ανάψει, κατα την ωρα του ψησιματος.Στην μέση δεν χρειαζόμαστε πολύ ένταση φωτιάς γιατί το αρνάκι είναι άδειο στο σημειο αυτο.
Σαν αρχή το αρνί δεν θέλει δυνατή φωτια, το εχουμε στην ψηλη θεση της ψησταριάς και το γυρίζουμε με γρήγορες κινήσεις.

Όσο περνάει η ώρα που το αρνί ψήνεται, το κατεβάζουμε πιο χαμηλά και μειώνουμε τη φωτιά, γι’ αυτό το γυρίζουμε πιο αργά.

Όταν το αρνακι μας δούμε ότι αρχίζει να ξεχωρίζει το κρέας από τα κόκαλα, τότε θα καταλάβετε οτι το αρνί είναι ετοιμο, Ενα μέτριο σε βάρος αρνί θέλει συνολικά περίπου 3 ώρες ψήσιμο.

Το θαύμα έχει συντελεστεί. Το Ρουμελιώτικο σουβλιστό αρνί είναι έτοιμο.                         

Αρχίζει δε να σερβίρεται. Εσείς λάβετε θέσεις και το τρικούβερτο φαγοπότι αρχίζει !!!

Καλή σας απόλαυση !






                                                     ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΣ

                           (Παραδοσιακή Συνταγή της Κομοτηνής)

Το Πάσχα ήδη έχει μπει στην Τελική ευθεία. Επειδή οι φετεινές συνθήκες μπορεί να μη μας επιτρέψουν να σουβλίσουμε το αρνί, Εμείς από τώρα αρχίζουμε να σας προτείνουμε Παραδοσιακές συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα.

Οι τζιγεροσαρμάδες, είναι ένα νοστιμότατο παραδοσιακό φαγητό, που συνηθίζεται να τρώγεται το Πάσχα, σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά εμείς σας παρουσιάζουμε σήμερα Τζιγεροσαρμάδες Κομοτηνής !!! 

ΥΛΙΚΑ : 1 συκωταριά αρνίσια

4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο,

2 σκέπες αρνίσιες,

1 ματσάκι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα

2 αυγά

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένουμε τη συκωταριά με κρύο νερό,

Τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να τη σκεπάζει, τη βράζουμε 10 λεπτά, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, τη στραγγίζουμνε και την κόβουμε σε πολύ ψιλά κομματάκια.

Επειτα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι να μαραθεί και μετά ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά, τη σωτάρουμε ελαφρά, ρίχνουμε το ρύζι, το σοτάρουμε και αυτό ελαφράκαι στη συνέχεια προσθέτουμε μισό φλ. Τσαγιού ζεστό νερό για να φουσκώσει λίγο το ρυζάκι και τέλος όλα τα μυρωδικά.

Το αφήνουμε να κρυώσει και σπάμε μέσα ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο για να μη σκορπίσει το ρύζι.

Πλένουμε καλά τη σκέπη με χλιαρό νερό και ξύδι και μετά την ξεπλένουμε με κρύο νερό.

Γεμίζουμε τα κομμάτια της σκέπης με το μίγμα των συκωτιών, σχηματίζοντας στρογγυλούς τζιγεροσαρμάδες.

Τοποθετούμε τη σκέπη σε ένα μπολάκι, γεμίζουμε με το μίγμα και κλείνουμε σταυρωτά.

Από πάνω αλείφουμε τους τζιγεροσαρμάδες με ένα χτυπημένο αυγό και λίγη πάπρικά (προαιρετικά).

Ψήνουμε στους 170ο μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή : Anthi Papalexandrou Κομοτηνή.



 

                                                              -------///////-------






                                       ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ

                                 (Παραδοσιακή Μακεδονική Συνταγή)

Τα αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο μπορούν είτε να ψηθούν είτε σκέτα είτε μαζί με να πατάτες, ώστε να αρωματιστούν με όλους τους χυμούς και τα αρώματα του κρέατος. Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι οι πατάτες δεν γίνονται τόσο τραγανές όσο όταν ψήνονται μόνες τους. Οπότε, εξαρτάται από εσάς αν θέλετε να θυσιάσετε κάπως την τραγανή υφή τους για αυτή την παραπάνω γεύση. Αν αποφασίσετε να ψήσετε τις πατάτες μόνες τους, δοκιμάστε αυτές τις πεντανόστιμες και τραγανές πατάτες. Επίσης, μπορείτε να περιχύσετε τις πατάτες με λίγο από το ζουμί από τα παϊδάκια και να μην χάσετε τίποτα από τα δύο!    

ΥΛΙΚΑ : (Για τη μαρινάδα)

1 κιλό αρνίσια παϊδάκια

1/3 της κούπας ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

1 1/2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

1/2 κ.γλ. ρίγανη ξερή

1 κ.σ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

ξύσμα από 1 λεμόνι

3-4 κόκκους πιπεριού

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για τις πατάτες

4 πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1/4 της κούπας ελαιόλαδο

1/3 της κούπας νερό

1 κ.γλ. ρίγανη ξερή

χυμός από 1 λεμόνι

1/2 κ.γλ. σιμιγδάλι ψιλό

αλάτι και φρεκοτριμμένο πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Για να φτιάξετε αυτή την συνταγή για αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο με πατάτες, ξεκινήστε προετοιμάζοντας την μαρινάδα. Προσθέστε σε ένα μπολ ή σε ένα ταψί όλα τα υλικά για την μαρινάδα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Προσθέστε και τα αρνίσια παϊδάκια και ανακατέψτε καλά τα παϊδάκια για να καλυφθούν με την μαρινάδα. Σκεπάστε καλά με μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (αν έχετε τον χρόνο αφήστε και όλο το βράδυ).

1.Βγάλτε τα παϊδάκια απο το ψυγείο και αφήστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200C.

2.Κόψτε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου και προσθέστε όλα τα υλικά για τις πατάτες. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά. (Οι πατάτες και τα παϊδάκια θέλουν διαφορετικό χρόνο ψησίματος, οπότε ξεκινήστε ψήνοντας τις πατάτες και 20-30 λεπτά πριν το τέλος προσθέτετε στο ταψί και τα παϊδάκια.)

3.Ψήστε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πιάσουν κρούστα. Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και ανακατέψτε προσεκτικά να γυρίσουν, πασπαλίστε με λίγη έξτρα ρίγανη και ξαναβάλτε στον φούρνο για 20-30 λεπτά ακόμα. Αν αρχίσουν να στεγνώνουν προσθέστε στο ταψί 1/4 της κούπας ζεστό νερό.

4.Βγάλτε τα παϊδάκια από την μαρινάδα και αλατοπιπερώστε καλά. Προσθέστε τα παϊδάκια στο ταψί με τις πατάτες (το ένα δίπλα στο άλλο) και ψήστε για 20-25 λεπτά. Στα 10 λεπτά γυρίστε τα να χρωματιστούν και από την άλλη.

5.Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και αφήστε τα παϊδάκια να ξεκουραστούν για 10 λεπτά. Σερβίρετε τα αρνίσια παϊδάκια με φρεκοστιμμένο λεμόνι. Καλή σας απόλαυση!


ΣΗΜ. Σερβίρετε αυτά τα πεντανόστιμα αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο με πατάτες, μαζί μια δροσιστική χωριάτικη σαλάτα και τζατζίκι. 





                                                               -------////////--------





                                      ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΜΠΟΛΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ                                                             (Παραδοσιακή συνταγή Ηπείρου)



ΥΛΙΚΑ :

2 μπούτια κατσίκι (2-2,5 κιλά συνολικά)

μπόλια

3-4 σκελίδες σκόρδο

4 κλωνάρια δεντρολίβανο

4 κλωνάρια θυμάρι

2 κ.σ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ τύπου ΚΕΡΚΥΡΑΣ 50 αγελαδινό & 50 αιγοπρόβειο γάλα

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ:

2 κιλά πατάτες baby

250 ml νερό

1 κύβο κότας

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος ΗΠΕΙΡΟΣ

ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ:

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. μέλι

1 κ.σ ελαιόλαδο

2 κ.σ. μαϊντανός, ρίγανη, λεμόνι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Με ένα κοφτερό μαχαίρι τρυπάμε σε διάφορα σημεία την επιφάνεια του κατσικιού και βάζουμε μέσα σε κάθε τρύπα σκόρδο, δεντρολίβανο και θυμάρι. Εάν περισσεύει θυμάρι και δεντρολίβανο το απλώνουμε πάνω στο κατσίκι. Αλείφουμε τα μπούτια με βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ τύπου ΚΕΡΚΥΡΑΣ 50 αγελαδινό & 50 αιγοπρόβειο γάλα, τα σκεπάζουμε με την μπόλια και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.

Για τις πατάτες: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από τις πατάτες. Προσθέτουμε τις πατάτες στο ταψί και περιλούστε τις με το μείγμα που ετοιμάσατε. Σκεπάζουμε πολύ καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2,5 ώρες στους 190 βαθμούς. Μπορούμε επίσης να τυλίξουμε μόνο το μπούτι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ή ακόμα και να το βάλουμε στη γάστρα.

Για το τελείωμα: Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μουστάρδα, το μέλι και το ελαιόλαδο. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, ξεσκεπάζουμε και απλώνουμε το μείγμα πάνω στο κατσικάκι. Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς αλουμινόχαρτο, μέχρι να πάρει χρώμα, για 15-20 λεπτά στις αντιστάσεις. Όταν είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό, ρίγανη και λεμόνι.

Πηγή : Συνταγή από το chef Πέτρο Συρίγο.




                                                               ------//////------



                                                 ΚΑΤΑΦΙΩΤΙΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ                                                                         (Παραδοσιακό Αρνάκι της Κοζάνης)

    



Υπέροχη, παραδοσιακή, γιορτινή συνταγή με αρνί ζυγούρι στη γάστρα! Το πεντανόστιμο κρέας γίνεται λουκούμι που λιώνει στο στόμα, και έτσι θα εισπράξετε συγχαρητήρια από όλους.

ΥΛΙΚΑ : 2 κιλά ζυγούρι κομμένο σε μερίδες (αρνί)

2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

4 άνυδρα (κόκκινα) ξερά κρεμμύδια

4 πιπεριές πράσινες

4 πιπεριές κόκκινες

4 ώριμες μεγάλες ντομάτες

2 πατάτες μεγάλες

1 φλ. ελαιόλαδο

1 ματσάκι μαϊντανό

1 κ.σ. κοκκινοπίπερο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

                                                                                                                                                ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Για το ζυγούρι στη γάστρα βάζουμε πρώτα το κρέας στην κατσαρόλα με νερό ίσα να το σκεπάζει και το βράζουμε για 30΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Εν τω μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε δαχτυλίδια και τις πιπεριές σε ροδέλες. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες όπως για το μουσακά. Τις αραδιάζουμε σε ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.

Από πάνω βάζουμε μία στρώση το κρέας, καλύπτουμε με μία στρώση κρεμμύδια, μετά πιπεριές και τελειώνουμε με μία στρώση ντομάτες κομμένες σε ροδέλες. Προσθέτουμε το σκόρδο. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το κοκκινοπίπερο και αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.

Περιχύνουμε το καταφιώτικο με 1 φλ. ζωμό (απ’ αυτόν μέσα στον οποίο έβρασε το κρέας) και τέλος, ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι, ή αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το καλύπτουμε πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια το κλείνουμε καλά γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς C στις αντιστάσεις για 30΄, να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς C. Σιγοψήνουμε το φαγητό για 3 ώρες. Μη σας φαίνεται πολύς ο χρόνος, είναι χαμηλή η θερμοκρασία. Στην Κοζάνη το ψήνουν όλη τη νύχτα στους 100οC μέχρι την επομένη το μεσημέρι και γίνεται λουκούμι!

Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του.

 

Πηγή : https://www.argiro.gr/recipe/katafiotiko-kozanis/




                                                    -------///////------




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου