Translate

ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

 


                                           ΜΕΛΟΠΙΤΑ ΣΙΦΝΟΥ

                                         Παραδοσιακό γλυκό Σίφνου    

                                 


ΥΛΙΚΑ : 600 γρ. Ανθότυρο Σίφνου,

5 αυγά,

180 γρ θυμαρίσιο μέλι,

180 γρ ζάχαρη,

1 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο,

2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό,

Κανέλλα για πασπάλισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Αλείφουμε το ταψί με το βούτυρο ή μαργαρίνη. Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και κουνάμε να απλωθεί παντού, βάση και πλαϊνά.

 Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το τυρί, τα αυγά, τη ζάχαρη και το μέλι, με κουτάλι να γίνουν σχετικά ενιαίο μίγμα. Περνάμε το μίγμα από τον μύλο λαχανικών ή στο μουλτι, χωρίς κόμπους.

Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί, που θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να γίνει εντελώς λείο,   κουνάμε το ταψί απαλά να ισιώσει η επιφάνεια. Το ύψος του γλυκού να είναι περίπου 2,5εκ.

Ψήνουμε στη δεύτερη σχάρα από κάτω, σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών για 1 ώρα περίπου. Η μελόπιτα θα φουσκώσει, θα πάρει χρώμα και θα αρχίσει να ξεκολλά από το ταψί στα πλαϊνά τοιχώματα.

Μην την αφήσετε να παραψηθεί γιατί γίνεται σαν λάστιχο.

Βγάζουμε και πασπαλίζουμε αμέσως με κανέλα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε.

Σημαδέψτε τη μέση στις δύο φαρδιές πλευρές του ταψιού. Ενώστε κάθε ένα σημείο μέσης διαγώνια με τις απέναντι γωνίες. Ακολουθείστε τις ευθείες για να κόψετε παστελωτά κομμάτια, δηλαδή ρόμβους.

Το γλυκάκι μας είναι έτοιμο.

Τώρα μια μπακλαβαδωτή μελόπιτα είναι στη διάθεσή σας/

Απολαύστε το




Σήμερα ξεκινάμε μια σελίδα που έλλειπε.

Τη σελίδα των Ελληνικών παραδοσικών ΓΛΥΚΩΝ !

Εψαχνα λοιπόν τι να γράψω για το ξεκίνημα 

Και ξαφνικά μλιλησε μέσα μου η καταγωγή μου.

Με πήγε στην ΠΑΡΟ !

Πάμε λοιπόν για ..... 

                    ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑ ;

Φύγαμε, άντε σ' αυτή την παρέα να γλυκάνουμε το .. "δοντάκι μας" !

ΥΛΙΚΑ : 1,5 Φλυτζάνι του καφέ Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας,

1 αυγό,

Λίγο βούτυρο λιωμένο,

125 γρ, γιαούρτι στραγγιστό,

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,

Αλεύρι φαρίνα όσο πάρει, για μαλακή ζύμη,

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1/2 Μυζήθρα γλυκιά,

2 κουταλιές σούπας μέλι,

2 κουτ. σούπας ζάχαρη,

λίγη κανέλλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Χτυπάμε το λάδι με το βούτυρο και προσθέτουμε  όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη μαλακή και αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες και ανοίγουμε στρογγυλά πιτάκια.

Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε το φύλλο γύρω - γύρω, τσιμπώντας με τα δάχτυλα. 

Πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά. 

Λευκιανή Διατροφή. Η μυζήθρα παράγετε  από τυρόγαλο ενώ η ξυνομυζήθρα από πλέρες γάλα. Τα γλυκά αυτά αλλιώς και λυχναράκια τα πρόσφεραν είτε τις απόκριες είτε μετά το Πάσχα. Άλλη παραλλαγή του γλυκού είναι τα ραβιόλια, που είναι παρόμοια στη γέμιση αλλά κλειστά πιτάκια.

Καλή σας Απολαυση

Και καλή αρχή !

ΠΗΓΗ : Από την κα Παρασκευή Χανιώτη (Τσαγκάρη) 

Λεύκες Πάρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου