Translate

ΚΙΜΑΣ - ΚΕΦΤΕΔΕΣ

                                                       



                                                      ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΙΜΑ - ΚΕΦΤΕΔΕΣ   

                                             ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΠΑΡΙΑΝΑ ΜΕ ΟΥΖΟ     



Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για κεφτεδάκια νησιώτικα, με ούζο και δυόσμο. Έτσι τα φτιάχνουμε στην Πάρο και στα νησιά και όταν τηγανίζονται, μοσχομυρίζουν όλα τα γύρω σοκάκια. 

ΥΛΙΚΑ 800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος μοσχάρι με χοιρινό)

3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί σε τρίμματα

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα

1 ώριμη μεγάλη και σφιχτή ντομάτα τριμμένη

2 κ.σ. ξίδι από κρασί

4 κ.σ. ούζο

1 αυγό

1 κ.σ. δυόσμος αποξηραμένος

4-5 κ.σ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

λίγο αλεύρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Κάνουμε μια λακκούβα στον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε το αυγό, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε με μπόλικο αλάτι. Ρίχνουμε και τα τρίμματα από το μπαγιάτικο ψωμί για να απορροφήσουν τα πλεονάζοντα υγρά. Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά το μείγμα του κιμά, μέχρι να μην έχει πια σβόλους και να έχει αφρατέψει καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο το λιγότερο 30 λεπτά. 

Όσο παραπάνω τον αφήσουμε τόσο πιο ωραία θα μοσχοβολάνε οι κεφτέδες. Πλάθουμε κεφτεδάκια (βουτάμε τα χέρια σε ούζο για να μην κολλάει ο κιμάς) και τα πατάμε να γίνουν πλακέ ανάμεσα στις παλάμες.                                            Αν θέλουμε τα αλευρώνουμε τινάζοντάς τα να φύγει το περιττό αλεύρι. Εναλλακτικά, για να γίνουν πιο ελαφριά αλλά και τραγανά, προσθέτουμε 1-2 κ.σ αλεύρι μέσα στο μείγμα του κιμά, ανακατεύουμε, πλάθουμε και τα τηγανίζουμε δηλαδή χωρίς να τα αλευρώσουμε. Τηγανίζουμε πάντα σε ελαιόλαδο, για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.                 

Αφήνουμε τα νησιώτικα κεφτεδάκια σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τα σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και χωριάτικη σαλάτα.  

Απολαύστε αυτά τα μοναδικά νησιώτικα κεφτεδάκια με ούζο, μαζί με τις πιο τραγανές τηγανητές πατάτες !

Πηγή : www.argiro.gr/   






                                                     ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ                                                            Μια συνταγή των Ελλήνων                                 
                                           της 
Κωνσταντινούπολης                                                   

Είναι σε όλους γνωστή η ανατολίτικη νοστιμιά της Κωνσταντινούπολης.             

Το ίδιο υπέροχη νοστιμιά, θα βρείτε και σ’ αυτή τη συνταγή με γιουβαρλάκια πολίτικα. Τη δοκιμή την αφήνουμε σε σας.    



ΥΛΙΚΑ : 700γραμ. κιμά

1 μέτριο κρεμμύδι

1 αυγό

¼ ματσάκι μαϊντανό

½ φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα

Ρίγανη

Ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι σάλτσα

1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

25γραμ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το αυγό και το μισό λάδι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 5΄ και πλάθουμε τον κιμά σε μικρές μπαλίτσες.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε (περίπου 5 ποτήρια)1¼ του λίτρου νερό με ζωμό κρέατος μαζί και το υπόλοιπο λάδι. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30′ περίπου.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν αφρός. Στην συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι σιγά-σιγά χτυπώντας με το σύρμα. Παίρνουμε με την κουτάλα μπόλικο ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μπολ σιγά-σιγά ανακατεύοντας με το σύρμα ή το πιρούνι για να μην μας κόψει το αυγολέμονο. (Εαν τα θέλετε πιο χυλωμένα βάλτε και λίγο αλεύρι)

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στα γιουβαρλάκια και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά σε σιγανή φωτιά για να δέσει η σάλτσα.. Δεν ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με την κουτάλα.  

Γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού ή άνηθο.

ΠΗΓΗ : https://constantinoupoli.com






                                                      ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΟΥΒΑΝ

                                    Παραδοσιακή Θρακιώτικη συνταγή



Αρκετές παραδοσιακές γεύσεις και ξεχωριστές συνταγές «κρύβει» η Θράκη. Στην Κομοτηνή  βρήκαμε τους υπέροχους κεφτέδες Σουβάν.

Υλικά:
1 κιλό κιμά
1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο
αλάτι, πιπέρι μαύρο, κύμινο
1 κουτάλι τοματοπολτού διαλυμένο
1 κιλό κρεμμύδια
3 κουταλιές βούτυρο
3 - 4 αυγά χτυπημένα με πιρούνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :                                                                                               Ζυμώνουμε τον κιμά με το ψωμί και τα μπαχαρικά και πλάθουμε τους κεφτέδες. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα ζεματούμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό περίπου.

Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα βάζουμε στη συνέχεια στο ταψί μαζί με τον τοματοπολτό διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε το μίγμα. 

Αραδιάζουμε από πάνω τους κεφτέδες, τους περιχύνουμε με τα χτυπημένα αυγά και βάζουμε το ταψί στον φούρνο, σε 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου μια ώρα.

Πηγή : https://www.newsbomb.gr/bombplus/fun/story/439289/thrakiotikes-syntages-keftedes-soyvan




                                                       -------- //////// --------






                                                          ΠΑΣΑ ΚΙΟΦΤΕ (ΚΕΦΤΕ)



Μια ξεχωριστή συνταγή προερχόμενη από την Μικρά Ασία και που συναντιέται στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Ένα αγαπημένο φαγητό που χρησιμοποιεί το κρεμμύδι ως κύριο συστατικό.

ΥΛΙΚΑ :  Υλικά για τα μπιφτεκάκια

½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 μικρό φλυτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ

1 μεγάλο κρεμμύδι

½ ματσάκι μαϊντανό ή ¼ αν το ματσάκι είναι μεγάλο

Λίγο νερό

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι

1 κ.γ. μπαχάρι

1 κ.γ. φουσκωτό αλάτι

Μισό φλιτζανάκι ελαιόλαδο

Θα χρειαστούμε λίγο λάδι και νερό κατά το πλάσιμο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε τα μπιφτεκάκια μας, τα οποία αφήνουμε για την ώρα στην άκρη.

1 κιλό μεγάλα ξερά κρεμμύδια τα οποία τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια- όχι μισά.

½ ματσάκι μαϊντανό

1 κ.γ. πιπέρι

1 φουσκωτό κ.γ. μπαχάρι

½ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο

1 φλιτζάνι λάδι

1 μπουκάλι 330 ml χυμό τομάτας

2 κ. σούπας καυτερό τοματοπελτέ

2 κ.γ. κέτσαπ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί όχι όμως να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά μέχρι να «γυαλίσουν» όχι να βράσουν.

Στην συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό τομάτας, τον τοματοπελτέ και την κέτσαπ.

Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και στην συνέχεια αραδιάζουμε τα μπιφτεκάκια πάνω από τα κρεμμύδια. Αφού βράσουν λίγο τα γυρνάμε από την άλλη και περιμένουμε να πάρουν μια βράση.

Στην συνέχεια αφαιρούμε τα μπιφτεκάκια και μεταφέρουμε το κρεμμύδι από την κατσαρόλα σε ένα μεγάλο pyrex ή ταψί.

Αραδιάζουμε πάλι τα μπιφτεκάκια πάνω από τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC.

Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κρεμμύδι και κατά την διάρκεια ελέγχουμε και τα μπιφτεκάκια και τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγη ακόμα σάλτσα.

Μικρά μυστικά

Αντί για κέτσαπ παλαιότερα χρησιμοποιούσαν λίγη ζάχαρη

Όλα τα είδη της σάλτσας που χρησιμοποιήσαμε είναι από τις τομάτες από τον κήπο της γιαγιάς και έχουν γίνει με τα χεράκια της. Εσείς βέβαια αν δεν έχετε διαθέσιμη σπιτική σάλτσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε του εμπορίου.

Αντί για καυτερό πελτέ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καυτερό πιπέρι.

Τα μπιφτεκάκια θα χρειαστεί να τα βρέχουμε με νεράκι όπως και με λαδάκι όταν τα πλάθουμε γιατί βοηθά στο βράσιμο του ρυζιού.

ΠΗΓΗ : https://emvolos.gr/syntagi-pasa-kefte-mia-idieteri-syntagi-proerchomeni-apo-tin-mikra-asia/






                                                    ΜΑΡΑΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ

                                    (Παραδοσιακή συνταγή από την Τήνο)



  ΥΛΙΚΑ :  500 γρ αλεύρι που φουσκώνει
  1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  3 καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
  2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  1 ματσάκι (μεγάλο) μάραθο ψιλοκομμένο                                                                              
  1/2 μαραθόριζα ψιλοκομμένη.
  1,5 κούπα νερό ζεστό (όχι καυτό)                                                                                                                                                   
  1 αυγό  (το αυγό είναι προαιρετικό)

   Αλάτι και πιπέρι. 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ανακατεύουμε τα καρότα, τα κρεμμυδάκια, το μάραθο και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και το αυγό (αν αποφασίσουμε να το βάλουμε)
Ρίχνουμε το νερό κι ανακατεύουμε.Το μείγμα το θέλουμε να στέκετε σχεδόν στο κουτάλι .
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι βάζοντας μέσα κουταλιά κουταλιά από το μείγμα.
Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και απολαμβάνουμε...
Εναλλακτικά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C σε λαδόκολλα για μισή ώρα περίπου.
Τρώγονται τόσο ζεστοί όσο και κρύοι. Ωραιότατος μεζές για ούζο, ρακί, ή τσίπουρο. 






                                        ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΠΑΡΟΥ

                                               Ένας Παραδοσιακός ουζομεζές της Πάρου


Πρόκειται για έναν εξαιρετικό μεζέ που ταιριάζει απόλυτα με το ουζάκι μας και που αποτελεί σημείο αναφορά των ημερών αυτών, μιας και πλησιάζει η 25η Μαρτίου με τον μπακαλιάρο να έχει εξέχουσα θέση. Οι μπακαλιαροκεφτέδες, πάντως, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής των κατοίκων της Πάρου, οι οποίοι τους τιμούν δεόντως και, κυρίως, τους φτιάχνουν υπέροχα. Δείτε παρακάτω τη συνταγή:
 

ΥΛΙΚΑ : Για 6 άτομα.                                                                                                              

1 κιλό παστό μπακαλιάρο καλά ξαλμυρισμένο
1 κρεμμύδι λειωμένο στο μίξερ
1 φλιτζ. του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
2 αβγά
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι όσο τραβήξει
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Καθαρίζουμε το μπακαλιάρο από τα φτερά, τα κόκαλα και τις πέτσες. Με τα χέρια μας τον κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

Ρίχνουμε μέσα το λειωμένο κρεμμύδι, το δυόσμο, τον άνηθο, ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι κοσκινιστό ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι το μίγμα να γίνει παχύρευστο. Αν μας σφίξει πολύ το αραιώνουμε με λίγη μπύρα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.

Ζεσταίνουμε το ελειόλαδο και τηγανίζουμε παίρνοντας το μίγμα από το μπολ με ένα βαθύ κουτάλι. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια , σερβίρουμε τους μπακαλιαροκεφτέδες μαζί με σκορδαλιά.

ΠΗΓΗ : www.eliasmamalakis.gr




 

                                                           ---------- /////// ----------




                                       ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙ

                          Παραδοσιακή συνταγή από τη Φθιώτιδα



ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό καλαμαράκια

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 Αλάτι θαλασσινό

1 πρέζα ρίγανη άγρια

1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένο  ή 1 πρέζα δυόσμο αποξηραμένο 

1 κ. σ. μουστάρδα απαλή

150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο φρυγανισμένο, τριμμένο

1 κ. σ. Παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε κομμάτια. 

Τα βάζουμε για λίγο στο μπλέντερ  και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια. Προσοχή να μην λιώσουν. 

Βάζουμε τα αλεσμένα καλαμάρια σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ψωμί, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το δυόσμο, τη ρίγανη και τέλος το αλάτι. 

Ανακατεύουμε καλά και με ένα κουτάλι της σούπας, χωρίζουμε την ποσότητα ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε, να δώσουμε στον κεφτέ.  

Τους αλευρώνουμε ελαφρά.

Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά. Γυρίζουμε με τη λαβίδα και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσουν.              Σερβίρουμε με πατατοσαλάτα ή λαχανοσαλάτα 

ΠΗΓΗ : www.tastecenttralgreece.gr  




                                                       ---------- /////// ---------




                         ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

                                 Πολίτικοι Παραδοσιακοί κεφτέδες



ΥΛΙΚΑ : 4 μελιτζάνες μεγάλες, 

Χυμός από 2 λεμόνια,

1 ποτήρι κασέρι, τριμμένο,

¾ ποτηριού αλεύρι,

3 κ.σ. βούτυρο ή 3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας,

1 ½ ποτήρι γάλα, χλιαρό,                                                                

1 ματσάκι μαϊντανός,

1        «      δυόσμος,

2 αυγά,                                                

1 κ.γ. αλάτι,

1 ποτήρι παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας                    

Καψαλίζουμε τις μελιτζάνες ώστε να ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές και τις ξεφλουδίζουμε (για μεγαλύτερη ευκολία τις τυλίγουμε μια – μια σε διαφανή κουζίνας και τις αφήνουμε για λίγο). Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού σε νερό που πρέπει να καλύπτει πλήρως τις μελιτζάνες.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το αλεύρι και το βούτυρο και καβουρδίζουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να φύγει η μυρωδιά από το αλεύρι. Μετά προσθέτουμε το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με αργό ρυθμό, και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά ακόμη. Πριν στερεοποιηθεί η σος (αυτή η σος στερεοποιείται), την αφήνουμε να γίνει χλιαρή και τότε προσθέτουμε το κασέρι, το αλάτι, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τις μελιτζάνες τις οποίες έχουμε ήδη βγάλει από το νερό και τις έχουμε στραγγίξει.

Χτυπάμε όλα τα υλικά για 5-6 λεπτά με το σύρμα μέχρι να ομογεννοποιηθούν όλα τα υλικά. Τα βάζουμε σε γυάλινο μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.

Χτυπάμε καλά σε μπολ τα αυγά. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε τα κεφτεδάκια.

Τα βυθίζουμε αρχικά στ’ αυγά και μετά στο αλεύρι. Τα τηγανίζουμε στο τηγάνι, στο καλά ζεσταμένο παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, μέχρι να ροδίζουν.

ΠΗΓΗ : ΒΙΒΛΙΟ «Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΑΣ»





                                                      --------- //////// ----------




                                                    ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

                   Μια Παραδοσιακή Συνταγή του παππού Τάσου                                                                                                             
                                    από το Τρίλοφο Πιερίας


Σήμερα, στο Τρίλοφο της Πιερίας ο παππούς Τάσος δοατηρεί μια πολύ παλιά συνταγή,  Η συνταγή αυτή είναι ασυνήθιστη και τα μπιφτέκια, ψημένα στα κάρβουνα, είναι μια τέλεια νοστιμιά. Υπάρχουν δύο καινοτομίες στη συνταγή που κάνουν το μπιφτέκι τελείως διαφορετικά και πολύ – πολύ νόστιμο.

Εσεις δεν έχετε παρά να δείτε τη συνταγή του παππού Τάσου και να την ακολουθήσετε. Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά ! ! ! 

ΥΛΙΚΑ : 750 γρ, κιμά μοσχαρίσιο

750 γρ. Κιμά χοιρινό,

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα,

2 ντομάτες ψιλοκομμένες που θα τις ψιλοκόψετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθούν το πολλά υγρά.

Στραγάλια (τα γνωστά στραγάλια) τα οποία χτυπάμε στο μούλτι και γίνονται αλεύρι,

Γάλα εβαπορέ (μόνο εβαπορέ),

Ρίγανη,

πιπέρι,

1,5 κ,γ Άνθος αλατιού,

Τυρί γκούντα σε φέτες,

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε μια μικρή λεκνίτσα ρίχνουμε και τα δύο είδη κιμά

Τα ανακατεύουμε να ομογεννοποιηθούν αυτά τα δύο υλικά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα – ένα όλα τα υλικά, πιπέρι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις τριμμένες ντομάτες, το γάλα εβαπορέ, ρίγανη και πιπέρι.

Κατόπιν, βάζουμε τα στραγάλια στο μούλτι, τα χτυπάμε να γίνουν αλεύρι και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα. Όλα αυτά τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τον κιμά, τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα κλείνουμε από πάνω με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε.

Στη συνέχεια πλάθουμε τα μπιφτέκια, γεμίζουμε μέσα με το τυρί γκούντα και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε !

Η απόλαυση σας είναι βέβαιη !   

 









 

                                       ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΠΡΑΣΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

                             Παραδοσιακή Συνταγή από Καστοριά

ΥΛΙΚΑ : 1 με 1,5 κιλό πράσα,
1 μεγάλο ματσάκι σέλινο,

1 ποτήρι λάδι περίπου,
3 με 4 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες,
λίγη σάλτσα pummaro,
αλάτι και πιπέρι,
νερό όσο χρειασθεί,

 

ΥΛΙΚΑ Για τα κεφτεδάκια

700 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο,
300 γραμ. ψωμί μπαγιάτικο,
1 αβγό,
3 κουταλιές σούπας λάδι,
3 κουταλιές σούπας άσπρο κρασί,
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο,
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μανταϊνό,
λίγο αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 1.Πλένουμε καλά τα πράσα και το σέλινο και τα κόβουμε σε κάπως χοντρά κομμάτια.
2.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε για λίγο με το λάδι, ρίχνουμε τις ντομάτες και νερό (γύρω στα 2 ποτήρια, υπολογίστε ότι σέλινα και πράσα βγάζουν τα υγρά τους). Στη συνέχεια τοποθετούμε τα πρασοσέλινα και το αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά.                                                                              
3.Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τους κεφτέδες με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε λίγο αλάτι (προσοχή… θα ρίξουμε και μετά).
4.Στη συνέχεια, και αφού έχουν περάσει τα 15 λεπτά, τοποθετούμε τους κεφτέδες πάνω στο πρασοσέλινο, προσθέτουμε τη σάλτσα pummarο, 1 με 2 ποτήρια νερό και τέλος, αλάτι και πιπέρι.

5.Κουνάμε προσεκτικά την κατσαρόλα ώστε το αλάτι και το πιπέρι να πάνε παντού και βράζουμε το φαγητό για 50 λεπτά περίπου, μέχρις ότου “πιεί” τα υγρά του.
6.Στο ενδιάμεσο των 50 λεπτών, φροντίζουμε να γυρίσουμε τους κεφτέδες και από την άλλη πλευρά (για να πάρουν “χρώμα”).                        

Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά.

Τώρα αυτό το Καστοριανό φαγάκι είναι έτοιμο.                                                      

 Εσείς δεν έχετε παρά να το απολαύσετε !!!

ΠΗΓΗ : https://www.kastorianiestia.gr/




        

                                                --------- ///////// ---------





                                                   ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ

                                          (Αυθεντικό  Πολίτικο Κεμπάπ)





ΥΛΙΚΑ :  Για τη σάλτσα με το γιαούρτι
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1/4 κ.γλ. αλάτι

 

Για την σως ντομάτας

4 ώριμες ντομάτες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο

4 κουταλιές ελαιόλαδο

100 ml λευκό κρασί

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1/2 ματσάκι δυόσμο

1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα


Για τα κεμπάπ
500 γρ. κιμάς αρνίσιος

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

4 κρεμμύδια περασμένα στο μούλτι

100 ml ελαιόλαδο

2 κ.γ. πάπρικα καυτερή

4 κ.γ. μπούκοβο

2 κ.γ. σουμάκ

Αλάτι και πιπέρι

4 πίτες για σουβλάκι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Για τη σάλτσα ντομάτας

Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και μόλις γυαλίσει ρίχνουμε και το σκόρδο και συνεχίζουμε για ακόμα 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Ταυτόχρονα ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το αλάτι.

Για το κεμπάπ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά για δέκα λεπτά τουλάχιστον.

Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια πάχους λίγο περισσότερο από ένα δάχτυλο τα περνάμε σε πλατιά ατσάλινη βέργα και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο δίσκο.

Ετοιμάζουμε την ψησταριά λαδώνοντας τη σχάρα.

Την τοποθετούμε χαμηλά πάνω από τα κάρβουνα και αφήνουμε να κάψει καλά.

Ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, έτσι ώστε να μην καούν και να κρατήσουν τους χυμούς τους.

Ψήνουμε και τις πίτες μας αρκετά καλά και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Συναρμολόγηση του πιάτου

Παίρνουμε ένα πιάτο ανθεκτικό στην θερμοκρασία και απλώνουμε κάτω τρεις τέσσερις κουταλιές σάλτσα ντομάτας.

Από πάνω ρίχνουμε τις κομμένες πίτες βάζουμε  και 4-5 κουταλιές γιαούρτι και ακουμπάμε το πιάτο επάνω στην σχάρα.

Μόλις αρχίσει να βράζει το γιαούρτι με την σάλτσα βάζουμε επάνω τα ζεστά κεμπάπ και σερβίρουμε γαρνίροντας με  λίγο σουμάκ και ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.

Φυσικά επειδή φαντάζομαι ότι για μία νοικοκυρά είναι πολύ δύσκολο να ψήσει το γιαουρτλού σε σχάρα και θα με λέτε περίεργο, τρελό και τελειομανή θα σας δώσω μία εναλλακτική λύση.

Μπορείτε να βάλετε το πιάτο πρώτα σκέτο στα μικροκύματα και να το ζεστάνετε μετά να βάλετε την σάλτσα ντομάτας καυτή καυτή, μετά τα κομμένα πιτάκια και από πάνω να βάλετε το κεμπάμπ με το γιαούρτι.

Περίπου θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα στην γεύση χωρίς πολλά επικίνδυνα ψησίματα.

 

ΠΗΓΗ : https://www.gourmed.gr/syntages/aythentiko-antana-giaoyrtloy-kempap







                                              ------- ////// --------







                       ΑΦΡΑΤΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΕΡΡΩΝ

                                       (Από  το Ν. Σούλι Σερρών) 



ΥΛΙΚΑ : 800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
3 κουτ. σούπας γάλα
2 κουτ. Σούπας Ελαιόλαδο Καλαμάτας
1 αυγό φρέσκο
1 κουτ. Γλυκού ρίγανη
1 κουτ. γλυκού φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
¼ κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σ’ ένα μπολ βάζουμε το ψωμί, ρίχνουμε νερό να το σκεπάζει και τ’ αφήνουμε να φουσκώσει.
Μετά από λίγο, το στίβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας και το τρίβουμε με τα χέρια.
Σ’ ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το τριμμένο ψωμί, το γάλα και τ’ ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια (με τα υγρά τους), τα σκόρδα, το αυγό, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
Ζυμώνουμε καλά το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να μαλακώσουν, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 60΄, ώστε να αρωματιστεί ο κιμάς και τα κεφτεδάκια να γίνουν τέλεια.

Έπειτα παίρνουμε κιμά με τα χέρια μας και τον πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια, μέσα στις παλάμες μας.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι, (βάζουμε τόσο λάδι όσο να καλύπτει το μισό κεφτέ όταν θα τηγανίζεται) και τα τηγανίζουμε γυρίζοντάς τα από κάθε πλευρά.
Αφήνουμε τα κεφτεδάκια σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

ΠΗΓΗ : https://epiloges.tv/afratoi-tiganitoi-keftedes/




                                                     -------- ////// -------




                                           ΚΑΡΟΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

                         Παραδοσιακή συνταγή από την Πελοπόννησο



ΥΛΙΚΑ : 6-7 Καρότα

2 πατάτες μέτριες,

Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας,

1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο,

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,

1 αυγό,

50 γρ γραβιέρα τριμμένη,

Λίγο δυόσμο,

Λίγο μαϊντανό,

1 σκελ. Σκόρδο λιωμένη,

Αλάτι και λίγο πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Η συνταγή είναι πολύ εύκολη. Κατ’ αρχήν τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη.Βάζουμε τις πατάτες σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν. Όταν βράσουν τις λιώνουμε και τις κάνου κάτι σαν πουρέ.                                                    

Με ένα μαχαιράκι κόβουμε στη μέση το σκόρδο και αφαιρούμε το φύτρο που είναι αυτό που μυρίζει.                                                                                                     

Όλα αυτά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα, ρίχνουμε και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ενοποιημένη.  

Αν είναι πολύ αραιή η ζύμη, τότε ρίχνουμε λίγο λίγο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να πλάθετε ώστε να μπορούμε να κάνουμε τους κεφτέδες.

Τότε παίρνουμε ένα ταψί, βάζουμε μια αντικολλητική κόλα και εκεί τοποθετούμε τους κεφτέδες μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο και αφήνουμε το ταψί μας περί τα 30-40 λετά, μέχρι να ροδίσουν.

ΤΙΡ. Αν μπορούμε να βάλουμε περισσότερα μυρωδικά όπως μάραθο, μυρώνια, σέλερι, κλπ, τότε οι κεφτέδες θα έχουν καλύτερο άρωμα  !                                                                                                                                    






----------//////////----------









                                            ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ                              

Μια Παραδοσιακή συνταγή που έφτιαχναν οι παλιές – αλλά φτιάχνουν και οι σημερινές – νοικοκυρές της Κύπρου.                                          

ΥΛΙΚΑ : ½ κιλό κιμά ανάμικτο (χοιρινό και βοδινό)
1 μεγάλη φέτα μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα
1 γερή πρέζα κανέλα
1 κοφτό κουταλάκι τριμμένο ξηρό δυόσμο
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 αυγά
2 μέτριες πατάτες
ελαιόλαδο Καλαμάτας για τηγάνισμα,
αλάτι, φρεσκοτρμμένο πιπέρι,
1 κομμάτι Κρητικό Παξιμάδι (ή κάτι άλλο σχετικό) αλεσμένο για να δέσετε το μίγμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Μουσκεύετε το ψωμί με κρύο νερό, το στραγγίζετε στύβοντάς το ελαφρά (να μη γίνει ζυμάρι!) και το βάζετε σε μια λεκάνη μαζί με τον κιμά. Περνάτε από τον τρίφτη τις πατάτες (μην τις αλέσετε στο πολυμίξερ) και τις στύβετε για να φύγουν τα υγρά τους.                                                                                                             

Τις βάζετε μαζί με το ψωμί και τον κιμά και προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι. Ανακατεύετε μέσα την κανέλα, το δυόσμο, το μαϊντανό, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε καλά το μίγμα. Αν σας φανεί λίγο νερουλό, προσθέτετε το αλεσμένο κρητικό παξιμάδι (ή κάτι σχετικό) για να απορροφήσει τα υγρά.

Σκεπάζετε το μίγμα και το κρατάτε στο ψυγείο για ½ τουλάχιστον ώρα (όση πιο πολλή ώρα μείνει στο ψυγείο τόσο το καλύτερο, αλλά αν θα μείνουν περισσότερο από ½ ώρα, τότε δεν βάζετε μέσα το κρεμμύδι και το προσθέτετε λίγο πριν τηγανίσετε τους κεφτέδες).

Πλάθετε το μίγμα είτε σε στρογγυλά κεφτεδάκια, σαν μπαλίτσες του πινγκ-πονγκ είτε σε οβάλ κεφτέδες.                                                                                  

Ζεσταίνετε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και βάζετε μέσα προσεκτικά ένα-ένα τα κεφτεδάκια, χωρίς να το παραγεμίσετε. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά τα γυρίζετε και τα αφήνετε να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά.                        

Τα βγάζετε πάνω σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά.

Πηγή : https://xrysessyntages.com/



                             

                                                    ----------////////----------





                                         ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ                                                   (Συνταγή από την Καβάλα)

                     


Οι σπανακοκεφτέδες είναι  μια Παραδοσιακή Καβαλιώτικη συνταγή, η οποία και σπάνια είναι και άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά πάρα πολύ νόστιμη. Είναι δε και  εύκολη και γρήγορη. Δοκιμάστε τη και θα εκπλαγείτε.                          

 ΥΛΙΚΑ : 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις,                               

προαιρετικά 1 κούπα ανθρακούχο νερό,     

1 κ.γ. Baking Powder                              

2 αυγά (και ασπράδι και τον κρόκο),           

1 κ.σ. ρίγανη (προτιμώμενη φρέσκια),    

2 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.    

Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο),                                                                                        

αλάτι χοντρό (φρεσκοτριμμένο),                 

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα,                       

200-300 γρ ψιλοκομμένο σπανάκι,                                                                   

3 κ.σ. άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο,                                                                  

1 φλιτζ. σαγιού μυρώνια, μαιντανό  και σφελίτσι,                                  

1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι,                                                        

1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι,                                                                  

200 γρ. τυρί φέτα                                       

200 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί.        

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ρίχνουμε το αλεύρι και το baking σε μια λεκανίτσα. Tα ανακατεύουμε πολύ καλά για 30΄΄, και ρίχνουμε την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.                                                                                                 

Συνεχίζουμε και ρίχνουμε τα 2 αυγά, το ελαιόλαδο Καλαμάτας, το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν  όλα τα υλικά.                                           

Αν δούμε ότι είναι πολύ αραιό το μείγμα, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.               (όσο πάρει) για να μην κολλάει στα χέρια μας. Μετά από αυτό ρίχνουμε το κίτρινο τυρί και τη φέτα χοντροτριμμένη. 

Τέλος, ρίχνουμε το σπανάκι, τον άνηθο, τα μυρώνια, το σφελίτσι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.  

 Όλα αυτά τα ανακατεύουμε πολύ καλά, φροντίζουμε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας, και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20΄. Βγάζουμε από τη λεκανίτσα από το ψυγείο.   Βάζουμε σε ένα μπολάκι λίγο ελαιόλαδο, παίρνουμε ένα κουτάλι σούπας, το βουτάμε στο ελαιόλαδο και παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα. Την πλάθουμε καλά και την κάνουμε σαν μπιφτέκι (πλακέ) και το τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί, όπου το έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Μετά από αυτό βουτάμε πάλι το κουτάλι στο ελαιόλαδο και πατάμε τα «μπιφτέκια» λίγο να γίνουν πιο πλακέ.                                                                                                                          

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο και βάζουμε το ταψί μέσα στους 220ο C για περίπου 30΄                                                                                                                              

Στα τελευταία 10΄ αν θέλουμε τα κεφτεδάκια μας να γίνουν πιο τραγανά, βάζουμε να ψηθούν  στον αέρα.                                                                                                                                                                                                                                             

Είναι βέβαιο, ότι θα απολαύσετε τα καλύτερα κεφτεδάκια που έχετε φάει ποτέ.  

                                          

Καλή σας Απόλαυση !!    


                                             



                                                            ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΖΜΙ                 

                         (Γνήσια παραδοσιακή συνταγή των Βλάχων )

Η συνταγή αυτή είναι μια γνήσια παραδοσιακή, που την έφτιαχνα οι Βλάχοι, των περιοχών  της Θεσσαλίας, της Κοζάνης και άλλων περιοχών που ζούσαν οι Βλάχοι.

Εμείς σήμερα θα πορουσιάσουμε τη συνταγή, που όλοι πρέπει να δοκιμάσετε. 

  ΥΛΙΚΑ : Για τους κεφτέδες, 800 γρ. Κιμάς (400 μοσχερίσιος, 400 χοιρινός)

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,

2/3 φλιτζανιού ψωμί ή φρυγανιά τριμμένη

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 αυγό

Αλάτι, πιπέρι

Ρίγανη

1 σκελ. Σκόρδο

Ελαιόλαδο Καλαμάτας.

ΥΛΙΚΑ  Για το ζμι.

 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 σκελ. Σκόρδο

Ελαιόλαδο Καλαμάτας

Κόκκινο και μαύρο πιπέρι

Φρέσκια Ντομάτα τριμμένη

4 ποτήρια νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Σε μια λεκάνη τρίβουμε σε λεπτό κομμάτια το σκόρδο και πιο χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε και όλα τα υλικά και ζυμώνουμε αρκετά καλά.

Τηγανίζουμε τους κεφτέδες που τους έχουμε πλάσει σε μεγάλο μέγεθος. (Σήμερα όσοι θέλουν για λόγος υγείας μπορούν να τους βάλουν στο φούρνο).

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο το ψιλοκομμένο σκόρδο.

Βγάζουμε τους κεφτέδες και τους βάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Παίρνουμε 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο Καλαμάτας, που τηγανίσαμε τους κεφτέδες και πετάμε το υπόλοιπο.

Το ξαναρίχνουμε στο βαθύ τηγάνι και σοτάρρουμε και πάλι λίγο και ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι – για να μη σβολιάσει - και το κόκκινο πιπέρι και τα σοτάρουμε.

Παράλληλα, με το αλεύρι ρίχνουμε και το νερό, διότι δεν πρέπει να πήγει αυτό το «ζμι». Μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να ρίξετε τη ψολοτριμμένη ντομάτα και φυσικά το φρεσκοτριμμένο χοντρό αλάτι, όπως και το πιπέρι που το τρίβουμε και αυτό με το μύλο. Αν επιλέξετε την ντομάτα, τότε ήλθε η ώρα να την ρίξετε μέσα στο ζμι, το οποίο συνεχίζετε να ανακατεύετε, αφού δεν πρέπει να σβολιάσει.

Αφήνουμε το ζμι, 3-4 λεπτά να βράσει και τότε ρίχνουμε μέσα και τους κεφτέδες και κάνουμε το τελευταίο ανακάτεμα.

Το υπέροχο αυτό παραδοσιακό φαγητών των Βλάχων, είναι έτοιμο και το σερβίρουμε.

Να σημειώσουμε ότι επειδή το «ζμι» είναι πολύ, απαιτούνται και μεγάλες ποσότητες ψωμιού !

Το πιο παραδοσιακό φαγητό των Βλάχων, είναι έτοιμο να το απολαύσετε !!!

Καλή σας απόλαυση.

                                                     


                                                                  -------///////-------



    


                       

                                                                    ΓΙΑΠΡΑΤΣΙΑ

                       (Ντολμάδες με γέμιση κρέατος από την Αγιάσο Λέσβου)

ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό κιμά

1 ποτήρι ρύζι

1 μεγάλο κρεμμύδι

λίγη ντομάτα τριμμένη

πιπέρι, αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  Θα τα ανακατέψουμε όλα μαζί και θα τα τυλίξουμε με αμπελόφυλλα ή με λάχανο. Η λέξη γιαπράτσ' προέρχεται από την τουρκική λέξη yaprak (= φύλλο).    Ειδική περίπτωση γιαπρατσιού είναι τα μπακαλιαρουγιάπρακα (ντολμάδες με γέμιση μπακαλιάρου). Η συνταγή τους είναι η εξής: 

- 1 κιλό βακαλάο ξαλμυρισμένο για 10 ώρες

- 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό

- λίγο δυόσμο

- 1 μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι

- πιπέρι

- μισό ποτήρι λάδι

- ½ ποτήρι ρύζι

- λίγη ντομάτα φρέσκια

Θα μαδήσουμε το μπακαλιάρο και μετά σε μια μικρή λεκάνη θα τον ανακατέψουμε με όλα τα υλικά. Μετά θα ζεματίσουμε το λάχανο, θα το κόψουμε σε κατάλληλα κομμάτια, έτσι ώστε να χωράει, για να τυλίξουμε σε ντολμαδάκια με λίγη γέμιση. Όταν τα βάλουμε στην κατσαρόλα, θα ρίξουμε μισό ποτήρι λάδι.



                                                                    ----------//////////---------



                                   


                                        ΡΟΔΙΤΙΚΟΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ

                                (Παραδοσιακοί κεφτέδες από τη Ρόδο)

ΥΛΙΚΑ : 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

1 κιλό ξερά κρεμμύδια

1 φλιτζ. τσαγιού δυόσμος ψιλοκομένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)

1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)

1/2 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ (ή 1 μεγάλη ντομάτα κομένη σε κύβους - στην εποχή της)

2 αυγά

2 κουτ. σούπας ξίδι

1 κουτ.σούπας ξίδι μπαλσάμικο

αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

αλεύρι όσο πάρει (περίπου 5-6 κουτ.σούπας) για το μείγμα

αλεύρι για το αλεύρωμα, λάδι για το τηγάνισμα. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κρεμμύδια στον τρίφτη μέσα σε σουρωτήρι. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε να πάει παντού, τα «ζουλάμε» να βγάλουν τα υγρά τους και τα ξεβγάζουμε καλά με κρύο νερό. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.                                                

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, την ντομάτα, το δυόσμο, το μαϊντανό, τα αυγά, το ξίδι, το μπαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι και κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι μέχρι να προκύψει ένα όχι πολύ σφιχτό μείγμα. Το αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να σφίξει, και παίρνουμε «μπουκιές», τις αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.

Γίνονται πάρα πολύ αφράτοι και πεντανόστιμοι.








                                                ΑΦΡΑΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ                                                                 (Παραδοσιακή Συνταγή από τη Σμύρνη)

               


Τραγανά, ζουμερά και πεντανόστιμα κεφτεδάκια τηγανητά! Δοκιμάστε αυτή την πανεύκολη συνταγή για παραδοσιακά τηγανητά κεφτεδάκια και προσθέστε μια μεσογειακή νότα στο πιάτο σας. Τα τηγανητά κεφτεδάκια (κεφτέδες) είναι ένα πολύ δημοφιλές ορεκτικό και μπορεί να σερβιριστεί ως μεζές μαζί με δροσερό τζατζίκι και πιτούλες.                                                                                        

Μια καταπληκτική ελληνική συνταγή που πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική κουζίνα στις αρχές του 20ού αιώνα και προέρχεται από την Σμύρνη. 

ΥΛΙΚΑ : 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

500 γρ. κιμάς χοιρινός

1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κούπα ψωμί μπαγιάτικο (μουλιασμενο και στιμμένο)

1 αυγό

1/4 της κούπας ψιλοκομμένος μαιντανός

6-7 φύλλα φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος

2 κ.σουπ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γλ. ξερή ρίγανη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρθένο ελειόλαδο Καλαμάτας για το τηγάνισμα

αλεύρι για το πανάρισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 1.Για να ετοιμάσετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για κεφτεδάκια τηγανητά, προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε πολύ καλά, ζυμώνοντας το μείγμα με τα χέρια σας για να αναμειχθούν καλά όλες οι γεύσεις. Αν το μείγμα δεν είναι αρκετά σφιχτό για να πλάθεται, προσθέστε λίγη ακόμα φρυγανιά. Καλύψτε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.

2.Βγάλτε το μείγμα από το ψυγείο και ξεκινήστε να πλάθετε τα κεφτεδάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού (ή μεγαλύτερα αν θέλετε). Στη συνέχεια αλευρώνετε ελαφρά τα κεφτεδάκια, τινάζοντας το επιπλέον αλεύρι. Τηγανίστε τα κεφτεδάκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

3.Ο παραδοσιακός τρόπος για να μαγειρέψετε τα κεφτέδάκια είναι το τηγάνισμα. Τηγανίστε τα κεφτεδάκια σε δόσεις, 10-15 κεφτέδάκια τη φορά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

4.Αντί να τηγανίσετε τα κεφτεδάκια, μια πιο υγιεινή εναλλακτική είναι να τα ψήσετε στο φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση τοποθετήστε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί που έχετε αλείψει με λίγο λάδι (έχοντας περίπου 3 εκατοστά χώρο μεταξύ τους) και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για περίπου 20 λεπτά, αναλόγως το μέγεθος. τους Γυρίστε τους να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά στην μέση του ψησίματος.

5.Ιδανικά, τα τηγανητά κεφτεδάκια σερβίρονται ως μεζές με τζατζίκι και πιτούλες ή ως κυρίως πιάτο με λίγο ρύζι μπασμάτι και χωριάτικη σαλάτα.

Καλή σας απόλαυση

Πηγή : https://www.tastycooking.gr/recipe/syntagi-afrata-keftedakia-tiganita-keftedes/




                                                                   ------//////------






                                 ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

                             (Παραδοσιακή Συνταγή Σαντορίνης)

Οι ντοµατοκεφτέδες ή αλλιώς ψευτοκεφτέδες, είναι οι παραδοσιακοί κεφτέδες της Σαντορίνης που γίνονται µε τα µικρά, σφιχτά και ώριµα, άνυδρα ντοµατάκια του νησιού µαζί µε µπόλικα αρωµατικά. Θα τους σερβίρετε για ορεκτικό ή πρώτο πιάτο, χλιαρούς ή ζεστούς, γαρνιρισµένους µε καππαρόφυλλα.

Aν δεν βρείτε ντομάτες Σαντορίνης, μπορείτε να βρείτε ντοματίνια, από κάθε αγορά.

ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό ντοµατάκια άνυδρα, ψιλοκοµµένα

1 κιλό κρεµµύδια ψιλοκοµµένα

1 φλιτζάνι δυόσµο ψιλοκοµµένο

1 φλιτζάνι µαϊντανό ψιλοκοµµένο

1 φλιτζάνι βασιλικό ψιλοκοµµένο

αλεύρι

ελαιόλαδο Καλαμάτας για το τηγάνισµα

καππαρόφυλλα για το γαρνίρισµα

αλάτι, πιπέρι.

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ανακατεύετε όλα τα υλικά µαζί σε ένα µπολ και προσθέτετε όσο αλεύρι χρειάζεται µέχρι να έχετε ένα µίγµα σαν πηχτό χυλό. Αφήνετε το µίγµα στο ψυγείο περίπου για 1 ώρα ώστε, αν στο µεταξύ βγάλει υγρά, να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόµα.

Ζεσταίνετε στο τηγάνι µπόλικο ελαιόλαδο Καλαμάτας και ρίχνετε το µίγµα κουταλιά κουταλιά. Τηγανίζετε τους ντοµατοκεφτέδες σε µέτρια προς δυνατή φωτιά µέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τους βγάζετε µε τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Γαρνίρετε µε καππαρόφυλλα και σερβίρετε.

Έτσι, θα απολαύσετε κάτι ξεχωριστό !!!









                                                  ΡΙΓΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΠΗΛΙΟΥ

                                   (Παραδοσιακή Συνταγή από το Πήλιο)

Με έμπνευση από την κουζίνα του φτωχού, με βάση την πατάτα και το μεθυστικό άρωμα της φρέσκιας ρίγανης, τραγανοί απ’έξω και ζουμεροί από μέσα, αυτοί οι κεφτέδες τρώγονται σαν κυρίως με μια σαλάτα στο καθημερινό τραπέζι αλλά σερβίρονται και σαν συνοδευτικές κροκέτες με κρέας ή κοτόπουλο

ΥΛΙΚΑ :                                                                                                          3 κουταλιές σούπας ρίγανη φρέσκια,  μόνο τα φυλλαράκια                        3 μεγάλες πατάτες,                                                                                        2 αβγά μεσαίο μέγεθος, 

1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο,                                                                          

3 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για τους κεφτέδες),
2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το πανάρισμα),
1 κουταλάκι γλυκούμπέικιν πάουντερ,
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο,                                                                 
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός,  

1 πρέζα αλάτι και 1 πρέζα πιπέρι,                                                                   2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο  για το τηγάνισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε τις πατάτεςμε τη φλούδα για 20 λεπτά, τις στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό σκεύος και τις πλένουμε με κρύο νερό.   
 Στη  συνέχεια, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε.                                                                                             Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τον πουρέ της πατάτας με τα αβγά τη ρίγανη,    το τυρί τον μαϊντανό το κρεμμύδι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ,   Τις τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο  μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και ακουμπάτε επάνω σε χαρτί κουζίνας να  στραγγίσουν το λάδι τους. 

Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς.

Η απόλαυση σας, είναι σίγουρη !                 




                                                                        -----//////-----




                                             ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ                                                                 (Μια συνταγή της Κοζάνης)



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ :                                                                                                  

3-4 κουτ. σ. ελαιόλαδο Καλαμάτας

1 κιλ. κιμά μοσχαρίσιο

2 κρεμμύδια λευκά ψιλοκομμένα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

120 ml φρέσκο γάλα

200 γρ. σπασμένες χυλοπίτες

ΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ

6 χωριάτικα φύλλα "kixi: Alfa

Ελαιόλαδο Καλαμάτας για το άλειμμα των φύλλων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :                                                                                                                                       1) Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.                                                 2) Σοτάρουμε τον κιμά για 6-7 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να πάρει χρώμα.                                                                                                                                              3) Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τον κιμά για 7-8 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά.                                                                                                    4) Αποσύρουμε τον κιμά από τη φωτιά, περιμένουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα και τις χυλοπίτες, ανακατεύοντας καλά.                                                                                5) Λαδώνουμε στρογγυλό ταψί και στρώνουμε τα 3 πρώτα χωριάτικα φύλλα “Κιχί” alfa, λαδώνοντας καλά το καθένα.                                                                                                                 6) Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.                                                                                           7) Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα και εάν μας περισσεύει πολύ φύλλο, κόβουμε λίγο από τις άκρες. Διπλώνουμε τις άκρες να σχηματίσουν γείσο και το λαδώνουμε και αυτό. Χαράζουμε την πίτα.                                                                                                                                                8) Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει το φύλλο.                                                                                                                     9) Σερβίρουμε την πίτα ελαφρώς ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.



                                                                     ------//////------                                       




                                                      ΦΑΒΟΚΕΦΤΕΔΕΣ                                               
                                         (Κρητική Παραδοσιακή Συνταγή)



Η φάβα είναι από τα αγαπημένα όσπρια όλων, κυρίως των νησιών μας με επικεφαλής τη Σαντορίνη. Μας αρέσει να την απολαμβάνουμε σε διάφορες εκδοχές το καλοκαίρι. Σήμερα, φτιάχνουμε παρέα εύκολα και γρήγορα τους πιο νόστιμους φαβοκεφτέδες.

ΥΛΙΚΑ : 250γρ. Φάβα,
1 ξερό κρεμμύδι,
2 φρέσκα κρεμμυδάκια,
2 κουταλιές δυόσμο,
1 κουταλιά μαϊντανό,
150γρ. φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι,
1 αυγό,
½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά,
Αλάτι πιπέρι,
Καλαμποκάλευρο ή αλεύρι σκληρό για το πασπάλισμα (προαιρετικά),
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη φάβα με 4 φλιτζάνια κρύο νερό σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα. Προσέχουμε να μην κολλήσει. Δεν συμπληρώνουμε νερό ούτε ανακατεύουμε.

Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες. Τη βγάζουμε από το ψυγείο, αδειάζουμε τυχόν νερό που θα έχει μαζευτεί στην επιφάνεια. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα αρωματικά, το αυγό, τα μπαχαρικά και τέλος τη φρυγανιά. Ζυμώνουμε πολύ καλά.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια (προαιρετικά τα περνάμε από το αλεύρι και από τις δυο πλευρές). Τα τηγανίζουμε σε δόσεις και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σίγουρα θα τη δοκιμάσετε αυτήν την υπέροχη συνταγή και σίγουρα θα ενθουσιαστείτε !




                                                                 -------///////-------




                                          ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΡΑΣΑ                                                                                   (Παραδοσιακή Συνταγή από τις Σέρρες)



Τη συνταγή αυτή οι παλιές νοικοκυρές των Σερρών, την έκαναν με αυγολέμονο. Σήμερα οι νοικοκυρές την κάνουν κυρίως με ντομάτα.          Η δική μας συνταγή είναι η παλιά, η παραδοσιακή που γινόταν με το αυγολέμονο.

     ΥΛΙΚΑ : 

  • 2 κιλά πράσα, σε λεπτές ροδέλες,
  • 500 γρ. σέλινο, ψιλοκομμένο,
  • 100 ml χυμός ντομάτας,
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  • 200 ml ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

  • ΥΛΙΚΑ Για τους κεφτέδε
  • 1 κιλό κιμάς ανάμεικτος (μισό χοιρινό και μισό μοσχάρι), περασμένος 1 φορά                    
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο                                                                                                          
  • 2 φέτες ψωμί, μουλιασμένες σε νερό και στυμμένες καλά.                                                  
  • 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο                                                                                                    
  • 1 αυγό                                                                                                                                  
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένα                                                                  
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο.                                                                                                      
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι,                                                                                                                 50 ml παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας                                                                                     αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,                                                                                                 αλεύρι για το πανάρισμα.
  • ΥΛΙΚΑ Για το αυγολέμονο
  • 2 αυγά και χυμός από 2-3 λεμόνια.

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 
  •      Βρέχουμε με κρύο νερό τα χέρια μας και «σπάμε» τον κιμά με τα δάχτυλά μας.
         Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε.                                 
         Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα πράσα.         
         Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τα 200 ml λάδι.                         
         Ρίχνουμε τα πράσα, ανακατεύουμε και μετριάζουμε τη φωτιά. Σοτάρουμε για 15 λεπτά,
         μέχρι να μαλακώσουν.
         Προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι, το χυμό ντομάτας και 400 ml νερό.                                       Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι   να πάρει μία βράση. Μεταφέρουμε σε μεγάλο ταψί.
         Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλάθουμε τον κιμά σε 30 στρογγυλά
         κεφτεδάκια.                                                                                                           
         Αλευρώνουμε, τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τα μοιράζουμε ανάμεσα στα       
         πράσα. Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα κεφτεδάκια.
          Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε σε μπολ με σύρμα τα αυγά με το λεμόνι.               
          Ρίχνουμε σιγά-σιγά, ώστε να μην κόψει το αυγολέμονο, μία
          κουτάλα ζουμί από το ταψί και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο ταψί και ανακατεύουμε
          σείοντας το σκεύος.


  •                                                    -----/////-----

 

                            

                                 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΙΝΑΣ

Της κας Κατίνας οι συνταγές, πάντα έχουν κάτι ξεχωριστό, αφού από μόνες τους, μας δείχνουν ολόκληρη τη Παράδοση της Μεσσηνίας, τον τρόπο ομιλίας, τη σκέψη των παλιών Μεσσηνίων και πολλές φορές τη νοοτροπία.

 Αυτά – λοιπόν – τα κεφτεδάκια, έχουν ξεχωριστή σημασία για κάθε Απανταχού Μεσσήνιο έστω και αν είναι 3ης γενιάς στο εξωτερικό, ή Μεσσήνιος στη λοιπή Ελλάδα, είτε μένει στη Μεσσηνία !

Εμείς έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε τη Μεσσηνιακή και γενικά την ελληνική παράδοη της στη διατροφή !

Ας δούμε λοιπόν τα παραδοσιακά κεφτεδάκια της κας Κατίνας από το Βασιλίτσι της Κορώνης.  

ΥΛΙΚΑ : 1/2 κιλά κιμάς,                                                                                                   

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,                                                                                   

2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο ή ψιλοκομμένο,                                                                

1 αυγό,  ψωμί μουσκεμένο σε νερό ή και σε γάλα και στυμμένο καλά. 

λίγο λάδι για να μη σκορπίζει ο κιμάς,

μαϊντανός, δυόσμος ψιλοκομμένος,

αλάτι, πιπέρι, αλεύρι,

ελαιόλαδο Καλαμάτας για το τηγάνισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά και ζυμώνουμε αρκετά να ανακατευτούνε και να γίνουνε μια μαλακιά ζύμη που να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη και τη βάζουμε λίγο στο ψυγείο να σφίξουνε και να ενωθούνε καλά όλα τα υλικά.

Τη βγάνουμε από το ψυγείο, πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας που καίει.

Προσέχουμε να μην τους κάψουμε αλλά ούτε να τους αφήσουμε άψητους.
Τρώγονται ζεστοί αλλά και κρύοι».

Απολαύστε τους και θα τους χαρείται

Ένα ποτηράκι κόκκινο Μεσσηνιακό κρασί, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο !








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου