Translate

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

 

                                                                  ΖΥΜΑΡΙΚΑ

                                    ΛΑΔΟΠΑΞΙΜΑΔΑ ΚΑΙ ΛΑΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ                                                           Παραδοσιακή Συνταγή της Μάνης



ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό αλεύρι, 

¾ της κούπας ελαιόλαδο Μάνης,                                                            

1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 100 γρ. προζύμι, 

1 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο,                                  

1 κ.γ. κανέλα, 3 κουταλιές σουσάμι, 

1 κουταλάκι αλάτι και χλιαρό νερό.                                    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και τα τρίβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τα μυρωδικά.                        

Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και ρίχνουμε το χλιαρό νερό ζυμώνονας μέχρι να κάνομε μια ζύμη μέτρια. Πλάθουμε 3 φραντζόλες τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, τις χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά παξιμαδάκια, τις σκεπάζουμε να φουσκώσουν και τις ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.    Όταν βγάλουμε τις φραντζόλες από το φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν και με το χέρι χωρίζουμε τα παξιμάδια, τα οποία ξαναβράζουμε στο φούρνο να στεγνώσουν τελείως.                                                                                                                                   

Αν θέλουμε να κάνουμε κουλούρια, ετοιμάζουμε τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο και την πλάθουμε στρογγυλά μικρά κουλουράκια, τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με ύφασμα και τα ψήνουμε. Δε χρειάζεται να τα ξαναβάλουμε στο φούρνο σαν τα παξιμάδια.                      

 ΣΗΜ. Μιας και έχουμε μπει στο τριόδιο και το Πάσχα πλησιάζει, Τα λαδοκούλουρα ήταν πασχαλινά εδέσματα για τη Μάνη. Τα ετοίμαζαν σε μεγάλες ποσότητες τη Μεγάλη Πέμπτη μαζί με τα κόκκινα αυγά.   



                                                               -------- //////// ---------



                                                                    ΤΣΟΥΧΤΗ    

                                             (Μανιάτικη Μακαρονάδα με αυγά)



ΥΛΙΚΑ : 1 Πακέτο μακαρόνια Νο 5

Ελαιόλαδο Μάνης

Μιζήθρα τριμμένη

1 ή και περισσότερα αυγά ανά μερίδα

Αλάτι και πιπέρι.

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε (όσο θέλουμε) χοντρό Μανιάτικο αλάτι.

Όταν αρχίζει να βράζει ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα μακαρόνια. Τα βγάζουμε πριν λασπώσουν, πρέπει λίγο να κρατάνε.

Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και μέσα ρίχνουμε την τριμμένη μιζήθρα, την αφήνουμε μέχρι να ξανθίνει και μετά την ρίχνουμε πάνω στα μακαρόνια με το λάδι.

Στο ίδιο λάδι σπάμε τα αυγά που είναι ένα ή δύο για κάθε μερίδα. Μόλις τα αυγά τηγανιστούν τα ρίχνουμε πάνω στα μακαρόνια.

Με αυτή τη συνταγή, μεγάλωσαν γενιές και γενιές και στη Μάνη και στην Καλαμάτα.   



                                                      ----------/////////---------





                                                      ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ

     (Παραδοσιακή Συνταγή της κας Κατίνας από Βασιλίτσι της Μεσσηνίας)

Η παραδοσιακή διατροφή στη Μεσσηνία κυρίως στα χωριά, διαδιδόταν από τη μάνα στην κόρη προφορικά. Στο χωριό Βασιλίτσι δίπλα στην Κορώνη Μεσσηνίας, υπάρχει η κα Κατίνα Γούλα, η  οποία κατέγραψε όλη αυτή την πολύτιμη λαογραφία και έτσι σώζονται οι παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων.                          

Μια από αυτές σας παρουσιάζουμε σήμερα.      

ΥΛΙΚΑ : 300 γραμμάρια χταπόδι ξερό
500 γραμμ. μακαρόνια σπαγγέτο
2 κουταλιές της σούπας πελτές ή φρέσκια ντομάτα
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο Καλαμάτας
1 κρεμμύδι τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
αλάτι
πιπέρι
κανέλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : «Μουσκεύουμε το χταπόδι από το βράδυ να μαλακώσει.
Το πρωί το κόβουμε κομματάκια, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε το χταπόδι να τσιγαριστεί λίγο και μετά τη ντομάτα.
Βάζουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, κανέλα, να πάρουν δυο-τρεις βράσεις και συμπληρώνουμε νερό όσο χρειάζεται για τα μακαρόνια.
Όταν πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα αφήνουμε να βράσουνε».

Βούλα Γούλα-Μαράντου                                                                                                  Από το http://syntagesapokatina.blogspot.com/



                                                           --------////////--------





                                                        ΑΣΤΡΑΚΙΑ ΑΝΑΛΑΔΑ

       


      (Παραδοσιακή Συνταγή της κας Κατίνας από Βασιλίτσι της Μεσσηνίας)

Καλοκαιρινό κυρίως πιάτο, ελαφρύ, νηστίσιμο (χωρίς λάδα), έκανε θραύση το δεκαπενταύγουστο που υπήρχε πληθώρα από καλές ντομάτες. Αλλά γιατί να μη το δοκιμάσετε και τον χειμώνα, σαν μια ζεστή χειμωνιάτικη σουπίτσα που φα το φτιάξετε με παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας ; 

ΥΛΙΚΑ : 2-3 φρέσκες ώριμες ντομάτες
1 φλιτζάνι αστράκια ή κάποιο ζυμαρικό της προτίμησης μας (σουσαμάκι, πεπονάκι κ.λ.π.)
νερό
αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένουμε τις ντομάτες και μετά τις στύβουμε στο τρυπητό να βγει το ζουμί και η μαλακή ψίχα μέσα στην κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε αυτό το χυμό της ντομάτας και όταν βράσει, ρίχνουμε το ανάλογο νερό.
Όταν χουχλάξει, ρίχνουμε το ζυμαρικό και όσο αλάτι θέλουμε.
Αφήνουμε να βράσει, ανάλογα με το πόσο βρασμένο ή όχι μας αρέσει το ζυμαρικό.
Το συνοδεύουμε με ελιές ψιλές.

Πηγή : http://syntagesapokatina.blogspot.com/




                                                                     ------//////------



                                                         




                               ΦΛΩΜΑΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ ΜΕ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ : Υλικά για 4  άτομα                  

Φλωμάρι Λήμνου 300 γρ.

15 λιατές ντομάτες

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 κουτ. σουπας κάπαρη

Αλάτι & πιπέρι

Ρίγανη, θυμάρι

Παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Κόβουμε  τις λιαστές  τομάτες σε τρία κομμάτια την κάθε μια. Ξεκινάμε κόβοντας το κρεμμυδάκι  ψιλοκομμένο βάζουμε στο τηγάνι το λάδι, το κρεμμυδάκι τις λιαστές  τομάτες και σοτάρουμε  ελαφρά, βράζουμε τα ζυμαρικά και μόλις είναι έτοιμα ,σουρώνουμε αλλά κρατάμε 1 φλιτζάνι από το ζουμί, τα τοποθετούμε  στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά  ανακατεύοντας ελαφρός και προσθέτοντας το ζουμί , ανακατεύουμε καλά.                                         

Μόλις απορροφηθεί το ζουμί σερβίρουμε στα πιάτα τρίβοντας φρέσκο πιπέρι.          

Σερβίρουμε αμέσως. Χρόνος προετοιμασίας: 20’ Χρόνος μαγειρέματος: 10’

ΣΗΜ. Τα Φλωμάρια είναι ένα ζυμαρικό όπως περίπου τα λαζάνια. Γίνονται από αλεύρι Λήμνου, όπως και τοπικά αυγά, και γενικά ντόπια υλικά.                                                

Τα Φλωμάρια συνήθως συνοδεύονται από κόκορα, ροφό, αρνάκι και άλλα κρεατικά. Έτσι στη Λήμνο, γεύονται ένα νοστιμότατο γεύμα !

Δοκιμάστε το και απολαύστε το.

                                                                        

                                                              

                                                                                                          

                                                      --------/////////---------                                                  




                                                      ΛΑΛΑΓΓΙΑ (ΤΗΓΑΝΙΔΕΣ)                                        
                                                (Μανιάτικη συνταγή)

Μια κλασσική Μανιάτικη συνταγή γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Τα λαλάγγια, είναι κάτι σαν την Εθνική συντάγή της Μάνης.

ΥΛΙΚΑ : 1κιλό αλεύρι για όλες τις χρλήσεις,

¾ της κούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο Μάντο αλάτι, τα μυρωδικά και ης,

1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 100 γρ. Προζύμη,

1 κ.γ. αλάτι,

3 κ.γ. σουσάμι,

1 κ.γ. κανέλλα σκόνη,

1 κ.γ. γαρύφαλο,

Χλιαρό νερό

Και ελαιόλαδο για το τηγάνι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ρίχνουμε το ελαιόλαδο μέσα στο αλεύρι και το τρίβουμε μεσα στις παλάμες μας να υγρανθεί καλά. Προσθέτουμε, ανακατεύοντας καλά, το αλάτι, τα μυρωδικά και τη μαγιά ή το προζύμη, ρίχνουμε νερό σιγά – σιγά και ζυμώνουμε μια ζύμη μέτριαλαδώνοντας συχνά τα χέρια μας (πρέπει να προσέξουμε να μη μας σφίξει η ζύμη).

Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σκεπασμένο (αν είναι με μαγιά φουσκώνει γρήγορα, αν είναι με προζύμι αργεί περισσότερο).

Όταν φουσκώσει κόβουμε μικρά κομματάκια και πλάθουμε λεπτά κορδόνια.  Σε βαθύ σκεύος βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο να κάψει        (να μη καπνίζει) και ρίχνουμε τα λαλάγγια διπλωμένα στα τέσσερα.      Τα γυρίζουμε με την πηρούνα να ροδίσουν καλά και τα βγάζουμε τοποθετώντας τα, να στραγγίσουν σε αποροφφητικό χαρτί.

Τα λαλάγια συνοδεύονται θαυμάσια με τυρί.

ΤΙΡ. Τα λαλάγγια τα παρασκεύαζαν σε μεγάλες ποσότητες την παραμονή των μεγάλων εορτών και κυρίως τα Χριστούγεννα.

Πηγή : Από το βιβλίο Γεύσεις της Μάνης Κατερ. Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα.




                                                         -------///////-------         





                                                    ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΤΣΟΥΧΤΗ                                                                  (Συνταγή μακαρονιών από τη Μάνη)

     


Παραδοσιακές τσουχτές από τη Μάνη, μία συνταγή για τυρένια ζυμαρικά με τηγανητό αυγό που θα αγαπήσετε ! 

ΥΛΙΚΑ : 500 γρ. πλεξούδες

300 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη +extra για το σερβίρισμα

4 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 αυγά, medium

50 ml ελαιόλαδο, +extra για το τηγάνισμα των αυγών

Αλάτι & Πιπέρι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 1. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις βράσει καλά, αλατίζουμε και προσθέτουμε τις πλεξούδες βράζοντας τες 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να βγουν al dente.

2. Παράλληλα, τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.

3. Αφού ζεσταθούν, προσθέτουμε τη μυζήθρα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί και μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά.

4. Κατόπιν, σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και τα περιχύνουμε με το μείγμα τυριού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να πάει παντού το τυρί.                                                                                                               

5. Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε προσεκτικά τα αυγά και τα τηγανίζουμε για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ψηθούν.

6Τέλος, σερβίρουμε τα ζυμαρικά τοποθετώντας στην κορυφή τα τηγανητά αυγά, πασπαλίζοντας με μυζήθρα και πιπέρι. 



                                                                  ------/////-----




                                        ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΥΝΟΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ                                                        (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ)



ΥΛΙΚΑ :  1 Κοτόπουλο σε μερίδες.

1 φλιτζ. Ξυνός τραχανάς από το «Εργαστήρι Ζυμαρικών ΖΥΜΩΤΗΡΙ»,

1 κ.γ. Ξυνό ντοματοπελτέ,

1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο.

Αλάτι, λίγο πιπέρι,

1 φλ. Καφέ λευκό κρασί,

1 φλ. Αγνό Παρθένο Ελειόλαδο Καλαμάτας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

1 Πλένουμε τις κομμένες μερίδες κοτόπουλου και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

2 Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το Ελαιόλαδο Καλαμάτας και αφού κάψει ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου να τα σοτάρουμε.

3 Αφου σοταριστούν τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια,                        

4 Όταν σοταριστούν και τα κρεμμύδια ρίχνουμε πάλι το κοτόπουλο και τα σβήνουμε με το κρασί.

5 Προσθέτουμε το διαλυμένο σε νερό πελτέ, και νερό μέχρι να σκεπαστεό το κοτόπουλο.

6 Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράσει και να μαλακώσει.                          

7 Ρίχνουμε τότε το αλατοπίπερο και το αφήνουμε άλλα 5-10 λεπτά.

8. Όταν βράσει και είναι έτοιμο, το βγάζουμε και το βάζουμε σε ένα πιρεξ ή μια πιατέλα.

9. Ρίχνουμε μέσα στο ζωμό του κοτόπουλου που έχει μείνει στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Αφού πάρει μια βράση, αφήνουμε τον τραχανά άλλα 15 λεπτά. Στα 1ο λεπτά όμως να τουρίξουμε μια ματιά, για να μη κολλήσει στην κατσαρόλα και ο τραχανάς μας είναι έτοιμος.

10. Ο τραχανάς με το κοτόπουλο μας είναι έτοιμο και το σερβίρουμε μαζί.                Όποιοι θέλουν μπορούν να το σερβίρουν και χώρια τραχανά και κοτόπουλο.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό !!!

Ένα τόσο νόστιμο τραχανά – ομολογώ – δεν έχω ξαναφάει !!!




                                                    -----/////-----


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου