Translate

ΟΣΠΡΙΑ

                                                                 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΣΠΡΙΑ

                                                        ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ

                                                     Παραδοσιακή Συνταγή της Λευκάδας



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ: 500 γρ. Φακές Εγκλουβής

3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας,

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,

1 καροτο τριμμένο,

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας,

1 φλυτζάνι πληγούρι,

1-2 κλαριά φρέσκο θυμάρι,

2-3 σκ. σκόρδα,

1 Φύλλο δάφνης,

αλάτι και πιπέρι.

Για το αρωματισμένο λάδι

2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά,

1/4 ελαιόλαδο έξτρα,

2 κ.σ. ξύδι με δεντριλίβανο + θυμάρι,

Λίγη αποξηραμένη ρίγανη,

λίγι αποξηραμένο δυόσμο,

Λίγο στραγγιστό γιαούρτι (προαιρετικά για το σερβίρισμα),

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

Καθαρίζουμε τις φακές, τις ξεπλένουμε,                                             

Τις βράζουμε για 10′ σε νερό που βράζει. Πετάμε το πρώτο νερό και τις στραγγίζουμε.                                                                                                Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σπασμένα σκόρδα.

Προσθέτουμε, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τη ρίγανη,                                          

Προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να ψηθεί για 2′,                    

Ρίχνουμε 1,5 λίτρο βραστό νερό.                                                                              

Προσθέτουμε τις φακές, το τριμμένο καρότο και το πλιγούρι.                                  

Χαμηλώνουμε τη φωτιά μόλις πάρει βράση και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 20′-25′ να μαλακώσουν οι φακές και να πίνουν σχεδόν όλα τα υγρά τους. Δεν είναι σούπα. Πρέπει να χυλώσουν πολύ και να μην έχει ζουμιά.              

Προσθέτουμε προς το τέλος του βρασμού.                                                        

Φτιάχνουμε το αρωματικό λάδι, βάζοντας όλα μαζί τα υλικά σε μπολ.                      

Τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στην συνταγή για φακή.                                

Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να κρεμώσουν οι φακές και να είναι πηχτές. Αν το θέλετε ζουμερό, προσθέστε λίγο ζωμό ή νερό βραστό

Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ την πηχτή φακή και γαρνίρουμε με κουτάλια στραγγιστό γιαούρτι και λίγα βότανα. 

Μόλις τώρα ετοιμάσατε το καλύτερο πιάτο φακής, που έχετε φάει μέχρι τώρα. 

Απολαύστε τη !!!


ΠΗΓΗ : https://www.argiro.gr/recipe/fakes-super-food/



                                                             ΦΑΒΑ ΣΚΥΡΟΥ

                               Παραδοσιακή Συνταγή της Σκύρου

ΥΛΙΚΑ : 400 γρ. Φάβα,

3-4 κλωνάρια μάραθο,

1 μέτριο κρεμμύδι,

Αλάτι χοντρό.

Για το Σερβίρισμα :

Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας,

1 κρεμμύδι,

2-3 κλωνάρια μάραθο,

2-3 κλωνάρια άνηθο

Μαύρες ελιές Καλαμών.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βάζετε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό, για να επιταχύνετε τη βράση.Στη συνέχεια ξαφρίζετε και προσθέτετε τα κλωναράκια μάραθου, ένα ολόκληρο κρεμμύδι καθαρισμένο, λίγο αλάτι χοντρό και περιμένετε να σιγοβράσει και να χυλώσει, ώστε να γίνει σαν πηχτός πουρές.                                                                                                 

Όταν βράσει, πιέζουμε τη φάβα με ένα πηρούνι, μέχρι να γίνει σαν πουρές. Την αδειάζετε σε μπολ και ψιλοκόβετε από πάνω ένα κρεμμύδι, αρκετό ελαιόλαδο Καλαμάτας. Προσθέτετε και το μάραθο, τον άνηθο ψιλοκομμένο, λίγες ελιές και λίγη κάπαρη.

Μόλις ετοιμάσατε ένα υπέροχο δελεαστικό πιάτο και σας αφήνω να απολαύσετε αυτό το υπέροχο πιάτο !!!

Καλή απόλαυση λοιπόν. 





                                                            -------- //////// -------- 




                                    ΡΕΒΥΘΑΔΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ 

                                             Μια παραδοσιακή Συνταγή από την Κρήτη



  ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό χοιρινό κρέας

400 γρ ρεβύθια

½ κούπα ελαιόλαδο,

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια,

Λίγο κρασί,

1 κουτ. Ντοματοπελτέ διαλυμμένο,

Αλάτι, πιπέρι και λίγο κύμινο,

4 λιαστές ντομάτες (προαιρετικά).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Τα ρεβίθια να μουλιάσουν στο νερό, από το προηγούμενο βράδυ. Καλό είναι να αλλάξουμε το νερό 2-3 φορές                              

Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα πασπαλίζουμε με 1 κουταλάκι σόδα (όσοι θέλουν μπορούν να αποφύγουν τη σόδα).                                                                     

Τα ανακατεύουμε να πάει παντού και τα αφήνουμε να σταθούν 15-20 λεπτά.                 

Αν βάλουμε τη σόδα, την ξεπλένουμε καλά.                                                                    

Καλό είναι να τα βάσουμε προηγουμένως για να μαλακώσουν.                                      

Αλλά να προσέξουμε να  μη χυλώσουν.

Έχουμε αρχίσει να  προετοιμάζουμε το κρέας: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο  ελαιόλαδο  και το σοτάρουμε. Όταν σοταριστεί και αλλάξει χρώμα, σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Εν τω μεταξύ, έχουμε ανάψει το φούρνο και τον προθερμαίνουμε.                                                                                      

Τοποθετούμε το κρέας στη  γάστρα και συγχρόνως ρίχνουμε μέσα και τα ρεβίθια.                         

Έχουμε διαλύσει με  τα ζεστά υγρά της κατσαρόλας, τον πελτέ.                                                          

Συνεχίζουμε πασπαλίζοντας το κρέας με το πιπέρι, το κύμινο και λίγο αλάτι ακόμη, σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο λίγο πιο κάτω από τη μέση σε χαμηλή φωτιά, για 4 περίπου ώρες να σιγοβράζει.

Προς το τέλος, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες.      

Αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο νερό από το νερό που έβραζαν τα ρεβύθια.                     

Συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μελώσουν τα ρεβύθια – χωρίς να έχει πολλά υγρά και γίνει σούπα - και να μαλακώσει το κρέας. 





                                          --------- //////// ----------





                                                        ΡΕΒΥΘΑΔΑ ΠΑΡΙΑΝΗ                                                                                              
                      (Από τις Λεύκες Πάρου της κας Ευαγγελία Παντελαίου (Ζαμπελά)



 Η Ρεβυθάδα είναι Παριανό, παραδοσιακό φαγητό. Οι παλιοί Λευκιανοί την έστελναν στο φούρνο του χωριού από το Σάββατο και το έπαιρναν την Κυριακή μετά την λειτουργία.

ΥΛΙΚΑ : 1/2 κιλό ρεβύθια

1/2 φλυτζάνι τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας περίπου

1 μέτριο κρεμμύδι,

Δεντρολίβανο,

2 φύλα Δάφνης,

Αλάτι και πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βάζουμε τα ρεβύθια ατο νερό και τα αφήνουμε 12 ώρες.                                                                Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε πήλινη γάστρα (σκούνταβλος) στο φούρνο.                            Τα σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.                                            Κλείνουμε τη γάστρα (το σκούνταυλο) και τη βάζουμε στο φούρνο στους 100ο C                    περίπου 12 ώρες (όλη τη νύχτα), ανάλογα με το φούρνο. 

Αυτό το υπέροχο φαγάκι έχει γίνει, είναι έτοιμο.                                                                      Απολαύστε το και φυσικά, να είστε σίγουροι ότι θα σας μείνει αξέχαστο και θα το ξαναδοκιμάσετε !   










                                  ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

                                   (Παραδοσιακή Συνταγή Κοζάνης)

ΥΛΙΚΑ : 300 γραμμάρια φακές Καστοριάς

500 γραμμάρια φιλέτο από στήθος γαλοπούλα

2 ξερά κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

1 φλιτζάνι ντοματάκια κονκασέ

2 καρότα

4-5 κλωναράκια σέλινο

1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι

1 κουταλιά του γλυκού βασιλικός

1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο

ξίδι μπαλσάμικο

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βράζετε τις φακές σε νερό χωρίς αλάτι για 20 λεπτά. Τις στραγγίζετε χωρίς να τις ξεπλύνετε. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και ψιλοκόβετε το σέλινο. Κόβετε το φιλέτο της γαλοπούλας σε μικρότερα κομμάτια. Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα και το κρέας. Αφήνετε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά και προσθέτετε τις φακές, τα ντοματάκια, το σέλινο, τα μπαχαρικά και 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος. Αλατίζετε, ρίχνετε το θυμάρι και το βασιλικό και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 25–30 λεπτά. Όταν βράσει το φαγητό, περιχύνετε με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο, ανακατεύετε και σερβίρετε.

  





                                                    ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ

                                 (Κρητική Παραδοσιακή Συνταγή)

Η φασολάδα είναι το εθνικό φαγητό των Ελλήνων που μεγάλωσε γενιές και γενιές, ιδιαίτερα σε εποχές που ο κόσμος δεν είχε την δυνατότητα να αγοράσει κρέας. Τα φασόλια προσφέρουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το κρέας και όμως η κατανάλωση τους όλο και μειώνεται. 

ΥΛΙΚΑ :
500γρ. φασόλια ξερά μέτρια
300γρ. απάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 πράσο
2 καρότα
½ ματσάκι σέλινο
2 κουταλιές πελτέ
100ml ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
½ κουταλάκι μπουκόβο
Αλάτι
Πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Από το προηγούμενο βράδυ αφήνουμε τα φασόλια σε αρκετό νερό με μισό κουταλάκι αλάτι να μουλιάσουν.
Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και ξεπλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά.
Όταν θα περάσουν τα 40 λεπτά, κόβομε ψιλά τα λαχανικά μας και τα ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα, μαζί με τον πελτέ, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.

Τα φασόλια τα αφήνουμε να βράσουν  για άλλα 40 λεπτά.

Τώρα, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και προσθέτουμε το απάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Σοτάρουμε και από τις δυο πλευρές να πάρει χρώμα.

Ρίχνουμε το απάκι μέσα στη φασολάδα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα να βράσει η φασολάδα μας και σερβίρουμε. 




                                                           ------//////------






                                                ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ                          
                                         (Παραδοσιακή Συνταγή Μεσσηνίας)

ΥΛΙΚΑ :                                                                                                                            
500 γραμμ. μαυρομάτικα φασόλια,
500 γραμμ. άγρια χόρτα,
1 ποτήρι λάδι,
1-2 κρεμμύδια,
κρεμμυδόφυλλα φρέσκα,
μαϊντανό,
σέλινο,
άνηθο,
μάραθο,
δυόσμο,
αλάτι,
πιπέρι,


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
«Πλένεις τα μαυρομάτικα, τα βάνεις και βράζουνε να τα σκεπάζει το νερό.
Να βράσουνε καλά. 
Τσιγαρίζεις το κρεμμυδάκι, τα χόρτα και ό,τι άλλες μυρουδιές έχεις.
Ρίνεις λίγο νεράκι να βράσουνε.
Μόλις βράσουνε τα χορταράκια ρίνεις εκεί μέσα τα μαυρομάτικα.
Θέλεις να ρίξεις λίγο ζουμάκι απ’ τα φασόλια ρίνεις, δε θέλεις τα αφήνεις να βράσουνε με το ζουμί που έχουνε τα χορταρικά. 
Τα αφήνεις λίγο να αχνιστούνε, δε θέλει πολύ»

 Πηγή : http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Παναγιώτα Ευστ. Μαράντου




                                                              -------///////-------




                                                          ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΣΙΦΝΕΪΚΗ                                                                                              (Παραδοσιακή Κυριακάτικη Συνταγή της Σίφνου)



Κυριακάτικο φαγητό, με Σιφνέϊκη εντοπιότητα.                                                                 

Η ρεβιθάδα Σίφνου είναι η επικεφαλής συνταγή των οσπρίων στις Κυκλάδες.                 Το χαρακτηριστικό αυτού του υπέροχου φαγητού, είναι ότι μπαίνει σε ειδικό πήλινο σκεύος με σφραγισμένο καπάκι, το οποίο και αργοψήνεται όλη τη νύχτα μέχρι την επόμενη ημέρα – Κυριακή - μετά την εκκλησία.

Όπως σιγόβραζαν και μέλωναν τα ρεβύθια με το ελαιόλαδο, τη δάφνη και τα κρεμμύδια δίνουν μια εξαίσια και απαράμιλη γεύση.

Ας δούμε όμως τα υλικά και τη διαδικασία που ακολουθούμε !

ΥΛΙΚΑ : 1κιλό ρεβύθια,                                                                                                         

¾ κιλού κρεμμυδια ψιλοοκομμένα.

¾ ποτήρι νερού παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.

Αλάτι και πιπέρι.

Νερό

και 1 λεμόνι στο σερβίρισμα.

 ΣΥΜΒΟΥΛΗ Το νερό που χρησιμοποιούμε και στο μούλιασμα και στο μαγείρεμα πρέπει να είναι μαλακό (Στη Σίφνο χρησιμοποιούν από το βρόχινο που αποθηκεύουν στις στέρνες τους). Μπορείτε να φτιάξετε τη ρεβιθάδα και με εμφιαλωμένο νερό, όπως επίσης και να την σιγοψήσετε στον ηλεκτρικό φούρνο για 6 ώρες στους 150 βαθμούς.

  



                                                              -------///////------




                                                         ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ                                                                               (Μια παραδοσιακή συνταγή από την Πάρο)

  


Ρεβυθοκεφτέδες νηστίσιμοι, εύκολοι και οικονομικοί! Δοκιμάστε όλοι αυτή την παραδοσιακή συνταγή από την Πάρο και δεν θα πιστεύετε τη νοστιμιά της

ΥΛΙΚΑ: 2 ½ φλ. ρεβύθια μαγειρεμένα (κατσαρόλας ή φούρνου)

2 φλ. τρίμματα ψωμιού,

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

2 φρ. κρεμμυδάκια τρυφερά ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους

1/2 ματσάκι άνηθο

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1/2 ματσάκι δυόσμο

1 φλ. τριμμένη καρυδόψιχα

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λίγο αλεύρι για πανάρισμα

λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

λεμόνι για το σερβίρισμα.

Για τη σάλτσα σερβιρίσματος

2-3 ώριμα αβοκάντο

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

λίγο χυμό λεμονιού

λίγο αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  

Για να γίνουν οι ρεβυθοκεφτέδες σας πετυχημένοι, πρέπει τα ρεβύθια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι μαγειρεμένα προηγουμένως, είτε σαν σούπα, είτε στο φούρνο.

Στραγγίζουμε πολύ καλά τα μαγειρεμένα ρεβύθια. Τα λιώνουμε με πιρούνι ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.                                                                                               Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ή τα αλέθουμε  στο μπλέντερ.                                       

Βάζουμε όλα τα υλικά για τους ρεβυθοκεφτέδες σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πάρει το μείγμα ένα ομοιόμορφο χρώμα. Η ζύμη πρεπει να πλάθεται σε κεφτέ, γι αυτό αν είναι αρκετά αραιή προσθέτουμε λίγη τριμμένη ψίχα ψωμιού, είτε λίγο αλεύρι είτε νιφάδες βρώμης, φρυγανιά κλπ.   

Αν έχουμε χρόνο,  αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο και πλάθεται καλύτερα, παίρνουμε κουταλιες από το μείγμα και πλάθουμε μεγάλους πλακέ κεφτέδες.                                                                                                           

Τους αλευρώνουμε ελαφρά (κολλάνε λίγο εξωτερικά) και τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.   

                                                                      

       




                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου