Translate

ΠΙΤΕΣ

 

       



                                       ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

                                               KΟΚΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

                        


                          Μια Μανιάτικη παραδοσιακή πίτα, που έκαναν οι ακούραστες
                          Μανιάτισσες  νοικοκυρές. 

                         ΥΛΙΚΑ : Για ένα μέτριο ταψί, θα χρειαστούμε 1 κιλό κόκκινο ξερό
                       κολοκύθι τριμμένο και πολύ καλά στυμμένο,

                       6 αυγά,

                      1/4 του κιλού χονδροτραχανά,

                      4 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο,

                      2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα,

                      αλάτι και πιπέρι.

                      ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πέρνουμε ένα τούλι και βάζουμε μέσα μια             
                      ποσότητα από την τριμμένη κολοκύθα και λίγη - λίγη τη         
                      στύβουμε πολύ καλά, και  κρατάμε το ζουμί, από το                 
                      στήψυμο.
                      Τη ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα και την ανακατεύουμε με τα 5 αυγά, το
                      χονδροτραχανά και τα υπόλοιπα υλικά. 

                      Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα καλολαδωμένο ταψί.                                 
                      Ανακατεύουμε το χυμό του κολοκυθιού  που στύψαμε  με1 αυγό και 4
                      κ.σ. αλεύρι και τα ρίχνουμε στην επιφάνεια της πίτας, για να κάνει
                      κρούστα.

                     Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε
                     την πίτα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

                     ΠΗΓΗ : Από την κα Αρτέμιδα Παντελάκη στο βιβλίο                 
                     ΓΕΥΣΕΙΣ  ΜΑΝΗΣ
                    της κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΕΞΑΡΧΟΥΛΕΑ - ΓΕΩΡΓΙΛΕΑ     





                                                        -------- //////// --------





                                                         ΑΥΓΟΠΙΤΑ

                       Παραδοσιακή Αυγόπιτα της Β.Ευβοιας & Ρούμελης



Μια τυρόπιτα εμπλουτισμένη με άφθονα χωριάτικα αυγά που της δίνουν έξτρα νοστιμιά και βαθύ χρώμα. Συνηθισμένη στη Βόρεια Εύβοια αλλά και σε όλη την ηπειρωτική Ρούμελη.     

 ΥΛΙΚΑ : Για τα φύλλα                                                                                    

700 γρ. αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, για ψωμί και ζύμες                                                                

11⁄2 κουτ. γλυκού αλάτι                                                                                                       

2 Κουταλιές σ. ξύδι,                                                                                                                                                                 

3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας                                                                                               

350 ml νερό                                                                                                                                          

αρκετό παρθένο ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων         

 ΥΛΙΚΑ Για τη γέμιση                                                                                                                                                                                        

500 γρ. ανθότυρο νωπό, θρυμματισμένο με το πιρούνι                                                             

500 γρ. φέτα, τριμμένη ή θρυμματισμένη με τα χέρια                                                                  

250 ml φρέσκο γάλα πλήρες,                                                                                                          

2-3  κ.σ ελαιόλαδο  ελαιόλαδο                                                                                                                               

5-6 αυγά ελαφρώς χτυπημένα,                                                                                                            

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Για ζύμη :                                                                                           

Για την αυγόπιτα σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι και το μετρημένο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.                                                                                                           

Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε σταδιακά το νερό (όσο χρειάζεται), ανακατεύοντας με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα που να μην είναι λασπώδες.                                               

Ζυμώνουμε καλά για 5-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφιχτή αλλά λεία. Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.   

 Για τη γέμιση :                                                                                                  

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.                                                               

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη-βέργα σε μεγάλο στρογγυλό φύλλο, λεπτό όσο γίνεται και με διάμετρο περίπου 50 εκ. Κάθε τόσο το αλευρώνουμε, για να μην κολλάει στον πλάστη και σκιστεί.                                                                                                              

Στοιβάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, με καθαρές βαμβακερές πετσέτες ανάμεσά τους για να μην ξεραθούν.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε εκεί δύο φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο,    
καλά λαδωμένα, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση, ομοιόμορφα. Στρώνουμε
πάνω της άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα και αυτά ένα - ένα.                                         
Αδειάζουμε πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση και την καλύπτουμε με τα δύο τελευταία φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε καλά.

    Κόβουμε με μαχαίρι τα φύλλα που εξέχουν και γυρίζουμε τις άκρες τους    
    προς τα μέσα, στρίβοντάς τες, ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό στεφάνι
    περιμετρικά του ταψιού. Αν θέλουμε, χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια,
    αλλά δεν είναι απαραίτητο.

     Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε την πίτα για
     περίπου 1 ώρα, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
     Σερβίρουμε την αυγόπιτα μόλις κρυώσει λίγο.

                                                                                                                  

                                                       

                       


                                                         -------- //////// --------





                                             ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ  ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ

                                         Μια παραδοσιακή Κεφαλονίτικη Συνταγή



Αν όχι όλοι, πολλοί γνωρίζετε την περίφημη Κεφαλονίτικη Κρεατίπιτα, αυτό που δεν γνωρίζουν οι πολλοί είναι ότι οι Κεφαλονίτισες νοικοκυρές την κάνουν με 3 διαφορετικά κρέατα (μοσχαρίσιο, χοιρινό και τράγιο) !

Στην ουσία αυτή λεπτομέρεια, είναι εκείνη που διαφοροποιεί αυτήν την πίτα.                             Ας δούμε πως φτιάχνουμε κι πως θα απολαύσουμε αυτήν την υπέροχη κρεαστόπιτα. 

ΥΛΙΚΑ : 400 γρ, μοσχαρίσιο κρέας, 

400 γρ. χοιρινό

400 γρ, τράγιο κρέας,

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,

2 σκ. σκόρδο,

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας,

κονκασέ χτυπημένο στο μούλτι,

2 κ.σ. ματζουράνα,

1 μικρό ξυλάκι κανέλλας,

1 ποτήρι νερού κρασί,

λίγο ρύζι,

2 κ.σ. μαϊντανό και 2 δυόσμο,

φύλλο σφολιάτα.

αλάτι και πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  Κατ' αρχάς ψιλοκόβουμε τα τρία κρέατα.                                                             Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με λίγο παρθένο ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρέατα, για 4-5 λεπτά της ώρας,  μέχρι να θωρακισθούν.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα στην κατσαρόλα, μέχρι να γίνουν διάφανα και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα ανακατεύουμε. Με ένα κουτάλι τρίβουμε τον πελτέ στο κέντρο της κατσαρόλας, για να βγάλει τα αρώματά του. Σβήνουμε με το κεφαλονίτικο κρασί τη "ρομπόλα" ή με ένα κόκκινο κρασί που έχετε στην κουζίνα σας και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο νεράκι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράσει για μια ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα 3 ψιλοκομμένα κρέατα μας.   

Όταν περάσει μια ώρα, τότε αλατοπιπερώνουμε  το κρέας. αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Το αφήνουμε ώστε η γέμιση να πιεί τα υγρά της. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσει, τότε ρίχνουμε τα μυρωδικά μας,  το αυγό και ανακατεύουμε καλά. 

Τότε θα βγάλουμε από το ψυγείο τη σφολιάτα, λαδώνουμε ένα ταψί στο μέγεθος της σφολιάτας. Φροντίζουμε τα φύλλα να προεξέχουν στα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να κρατάει μέσα την κρύα γέμιση. Απλώνουμε στο ταψί μια λεπτή κρύα γέμιση και την πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς.

Στη συνέχεια θα στρώσουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας. Τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας το φύλο στις άκρες, ώστε να σφραγίσουμε τη γέμιση. Με ένα μαχαίρι κοφτερό, χαράζουμε το φύλο, ώστε όταν θα ψήνεται να εξατμίζονται τα υγρά της γέμισης στο ψήσιμο. Ψήνουμε στον αέρα την πίτα στους 200ο σε μεσαία σχάρα. Μετά από 10 λεπτά, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ο και το αφήνουμε περίπου μια ώρα μέχρι να ροδοκοκκινήσει η σφολιάτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.

Η υπέροχη κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς είναι έτοιμη !

Εσείς είστε έτοιμοι να την απολαύσετε !

ΠΗΓΗ : https://www.greekgastronomyguide.gr/item/kreatopita-kefalonias/




                                                         -------- //////// --------






                                         ΒΛΑΧΙΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

                                    Mια Παραδοσιακή Συνταγή με Μετσοβόνε



ΥΛΙΚΑ :  1 φύλλο σφολιάτας

2 φιλέτα κοτόπουλο,

4 αυγά,

Σέλινο,

1 Κρεμμύδι φρέσκο,

Γαρύφαλλο,

Καρότο,

Δάφνη,                                                                

Χυμό ενός λεμονιού,

Παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας,

1 κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες,

1 πράσο σε ροδέλες,

150 γρ. Μετσοβόνε,

Μαϊντανό,

Αλάτι και πιπέρι. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βράζουμε το κοτόπουλο μαζί με το σέλινο, το φρέσκο κρεμμύδι,τα γαρύφαλλα, και το καρότο

Προσθέτουμε αλάτι και τον χυμό λεμονιού

Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.

Συνεχίζουμε το βρασμό του ζωμού μέχρι να μείνει το 1/10 του αρχικού,

Όταν είναι έτοιμο τον σουρώνουμε και βάζουμε στην άκρη

Σε άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το πράσο,

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το ζωμό.

Όταν δέσει η σάλτσα αφήνουμε να κρυώσει

Στη συνέχεια προσθέτουμε το μετσοβόνε και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά

Σε ένα ταψί στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας και προσθέτουμε το μείγμα της κατσαρόλας μας στρώνοντας να πάει παντού.

Κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο και βρέχουμε την επιφάνεια με λίγο ξύδι

Ψήνουμε στους 160 βαθμούς περίπου για 1,5 ώρα.

ΤΙΡ. Συνδυάστε με ρακί ή τσίπουρο από μούρα και ευχαριστηθείτε ένα διαφορετικό μεζέ πολυτελείας, για έξτρα γεύση μπορείτε να προσθέσετε λίγα λουκάνικα τζουμαγιάς.

ΠΗΓΗ : https://cookpad.com/gr/sintages/










                             ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΤΗΣ κας ΜΑΡΙΝΑΣ              

                                 Παραδοσιακή συνταγή Καλαμάτας

ΥΛΙΚΑ : 1 Πακέτο φίλο κρούστας,

1 κουτί 800 γρ. Μανιτάρια,

1 πιπεριά κόκκινη και 1 πράσινη,

2 καρότα,

150 γρ. Μπέίκον

150 γρ, σύγκληνο,

Κεφαλοτύρι, 3 φλ. Τσαγιού,

Τυρί γκούντα 150 γρ. 

Για τη μπεσαμέλ

1 ½ ποτήρι νερού γάλα,

5κ σούπας Σιμιγδάλι ψιλό,

1 κουτ.σούπας βούτυρο,

Τέλος, 1 αυγό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  Σε Ένα τηγανι βάζετε λίγο λάδι περνάτε το μπέικον μετά βάζετε τα μανιτάρια για 2λεπτα αυτά μετά έχετε ψιλλοκοψη της πιπεριές της ρίχνετε στο τηγανι να μαραθούν,  μετά έχετε βράσει τα 2καροτα ψιλοκομμένα και αυτά στο τηγάνι τα ανακατεύετε λίγο και ρίχνετε ψιλοκομμένο το Συγκληνο και αυτό μέσα στο τηγάνι. Και ανακατεύετε λίγο όλα αυτά τα υλικά ένα 10λεπτο στο τηγάνι μετά έχετε φτιάξει την Μπεσαμελ και τα ρίχνετε μέσα όλο το υλικό και βάζετε 3κουπ τσαγιού κεφαλοτυρι λίγο πιπέρι και γκούντα να ενωθούν καλά τα υλικά με την Μπεσαμελ. Έχετε λαδώσει τα μισά φύλλα βάζετε τη γέμιση μέσα και από πάνω τα άλλα μισά λαδωμενα ένα ένα ρίχνετε σταγόνες νερού με το πινελάκι και βάζετε σουσάμι.χαρασετε την Μανιταροπιτα και ψήνετε 160ο  μέχρι να ροδίσει.

Η πίτα μας είναι έτοιμη, εσείς απολαύστε τη !

ΠΗΓΗ : Από τη κα Μαρίνα Ταυρίδου Καλαμάτα




                                                 -------- //////// --------





                                         ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

                              Συνταγή Καλαμάτας της κας Μαρίνας Ταυρίδου



ΥΛΙΚΑ : Ένα πακέτο φύλλα σφολιάτα                                                             

1 1/2 κιλό κολοκύθι κίτρινο,                                                                                         

1φλ τσαγ. Καρύδι,                                                                                            

1φλ τσαγ σταφίδες η μαύρες η ξανθές,                                                                     

σουσάμι,                                                                                                                      

3 ποτήρια νερού ζάχαρι,

 1κγλ κανέλλα,                                                                                        

1κ γλ γαρύφαλλο,                                                                                       

1φλ τσαγ τριμμένη φρυγανιά.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βράζουμε περίπου 10λεπτα το κομμένο σε φέτες κολοκύθι.                       Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε ένα ταψί.                                                               Στραγγίζουμε τις φέτες του κλοκυθιού και ρίχνουμε όλα τα παραπάνω υλικά.              Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.                                                        

Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε την πίτα  σε 170ο  

μέχρι να ροδίσει.                                                                                               

Το αφήνουμε να κρυώσει και......                                                                           

Εάν θέλετε όταν κρυώσει ρίχνετε ζάχαρη άχνη.                                         

Το υπέροχο αυτό γλυκάκι είναι έτοιμο.

Απολαύστε το !!!

ΠΗΓΗ : Της κας Μαρίνας Ταυρίδου, από την Καλαμάτα.



                                            -------- //////// --------

       




                                 ΚΑΛΑΣΟΥΝΑ ή ΚΡΕΜΜΥΔΕΝΙΑ ΠΙΤΑ

                                           Παραδοσιακή Πίτα Φολεγάνδρου



Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή με κύριο συστατικό το κρεμμύδι και το τοπικό τυρί Σουρωτό. Τη συνταγή αυτή τη βρίσκει κανείς στα εστιατόρια του νησιού ή και στα σπίτια, αφού τη φτιάχνουν και οι ντόπιοι και είναι η βασική συνταγή της Φολεγάνδρου.

ΥΛΙΚΑ : ι κιλό κρεμμύδια

1 κιλό Ντόπιο τυρί Σουρωτό,

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΟ: Αλεύρι,

Μαγιά, παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας

Αλάτι και νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πρώτα φτιάχνουμε το φύλο. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και εκεί ρίχνουμε τη μαγιά, ρίχνουμε χλιαρό νερό, και λίγο παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας και λίγο αλατάκι, όσο θέλει ο καθένας. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί, μέχρι το ζυμάρι να μη κολάει στα χέρια μας.

Το ζυμάρι το κόβουμε στα δύο και με τον πλάστη φτιάχνουμε δύο ζυμάρια το ένα κάτω στο ταψί και το άλλο στο πάνω, όταν θα ρίξουμε τη γέμιση.

Αλοίφουμε το ταψί με λίγο παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας και από πάνω τοποθετούμε το κάτω φύλο

Το επόμενο βήμα είναι να σοτάρουμε τα κρεμμύδια και να τα κάνουμε ένα με το Σουρωτό. Στρώνουμε αυτό το μείγμα (τη γέμιση) και από πάνω βάζουμε το άλλο φύλο.

Το βάζουμε στο φούρνο, όπου θα χρειαστεί περίπου 60 λεπτά της ώρας, μέχρι να

Η Κρεμμυδένια καλασούνα είναι έτοιμη. Δοκιμάστε τη και απολαύστε τη !

ΣΗΜ. Μπορούμε την καλασούνα να την κάνουμε σε  μικρά ατομικά πιτάκια




                                                  -------- //////// ---------




                                   ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΒΟΥΝΙΣΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

                         (Παραδοσιακή τυρόπιτα Καρπενησίου)



ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό αλεύρι μαλακό για πίτες

Μισή κουταλιά αλάτι

1 φλιτζάνι ηλιέλαιο

2 κ.σ. ξύδι

Νερό εμφιαλωμένο ανθρακούχο «όσο πάρει» ή νερό πηγής, περίπου 1 ποτήρι

                                                                                                           

Για το καλύτερο άνοιγμα του  φύλλου                                            

3 κ.σ. νισεστέ και λίγο αλεύρι. 

Για τη γέμιση                                                                                                          

1 κιλό τυρί φέτα ΠΟΠ                                                                                              

800 γρ. Ανθότυρο                                                                                  

200γρ. γιαούρτι  στραγγιστό                                                                                    

200 γρ. τυρί τσαλαφούτι Καρπενησίου                                                                   

1 πρέζα αλάτι                                                                                                     

1φλυτζανάκι υγρή σόδα                                                                                          

6 αυγά χωριάτικα                                                                                                

Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας   


Για το φινίρισμα                                                                                

50 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη που θα πρέπει να είναι εύπλαστη και μέτρια, ούτε σκληρή ούτε όμως και μαλακή.

Στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό για να βάλουμε τα υγρά υλικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι. Ζυμώνουμε δυνατά και μόλις η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας είναι έτοιμη.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα. Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με το μείγμα αλεύρι και νισεστέ.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί για πίτες Νο38.

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο το στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης. Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.

ΠΗΓΗ : tastecentralgreece.gr 







                                          ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ                                                Παραδοσιακή συναγη Καρπενησίου



ΥΛΙΚΑ  :                                                                                                                   

Για τη ζύμη.                                                                                                          

κιλό αλεύρι μαλακό για πίτες                                                                        

Μισή κουταλιά αλάτι                                                                                             

1 φλιτζάνι ηλιέλαιο                                                                                                 

2 κ.σ. ξύδι                                                                                                        

Νερό εμφιαλωμένο ανθρακούχο «όσο πάρει» ή νερό πηγής, 

περίπου  1 ποτήρι.

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη, που θα πρέπει να είναι εύπλαστη και μέτρια, ούτε σκληρή ούτε όμως και μαλακή.

Στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό για να βάλουμε τα υγρά υλικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι. Ζυμώνουμε δυνατά και μόλις η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας είναι έτοιμη.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα. Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με το μείγμα αλεύρι και νισεστέ.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί για πίτες Νο38.

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο το στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης. Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Στρώνουμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση.         

Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση, που τη στρώνουμε ομοιόμορφα για να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου. Ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι ακόμα και καλύπτουμε τη γέμιση με δύο φύλλα ραντίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο.

Κόβουμε τις άκρες γύρω από το ταψί, όσο έχει μείνει και το γυρίζουμε προς τα μέσα. Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και κόβουμε βαθιά σε τρίγωνα κομμάτια.

Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, για 1 ώρα και ίσως λίγο παραπάνω. 

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η πίτα, για 20 λεπτά και σερβίρουμε.

 ΠΗΓΗ : http://tastecentralgreece.gr 




                                                        -------- //////// --------








                                          ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

                                           (Μανιάτικη Παραδοσιακή συνταγή)

Μια παλιά κυριολεκτικά Μανιάτικη Παραδοσιακή συνταγή, έτσι όπως την έφτιαχναν οι παλιές Μανιάτισσες νοικοκυρές. 

Αξίζει να τη δοκιμάσετε, αφού θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά.

ΥΛΙΚΑ : Για ένα μέτριο ταψί θα χρειαστούμε 1 κιλό κόκκινο ξερό κολοκύθι τριμμένο και στυμμένο, 6 αυγά, 1/4 του κιλού χονδρό τραχανά, 4 κουταλιές ψιλοκομμένο, δυόσμο, 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα, αλάτι και πιπέρι.  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ανακατεύουμε την κολοκύθα με τα 5 αυγά, το χονδροτραχανά και τα υπόλοιπα υλικά.

Ρίχνουμε το μίγμα σε καλολαδωμένο ταψί. Ανακατεύτουμε 1 κούπα από το χυμό του κολοκυθιού που στύψαμε, με 1 αυγό και 4 κουταλιές αλεύρι και τα ρίχνουμε στην επιφάνεια της πίτας.

Ψήνουμε την πίτα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 

ΠΗΓΗ : Άρτεμις Παντελάκη από το βιβλίο "ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΑΝΗΣ"





                                       ΤΣΙΓΑΡΟΜΠΟΥΡΕΚΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

                  (Παραδοσιακή συνταγή από την Κωνσταντινούπολη)




ΥΛΙΚΑ : 3 Φύλλα κρούστας,

1 κιλό σπανάκι,

1 ποτήρι μυζήθρασε ζεστό λάδι

100 γρ κασέρι,

1 ματσάκι μαϊντανό,

1 πρέζα μοσχοκάρυδο,

2 αυγά,

Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας,

Αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και τον μαϊντανό και τα ανακατέβουμε με τη μυζήθρα, ζωμώνοντας καλά. Προσθέτουμε στο μείγμα το κασέρι, αφού το τρίψουμε, τα αυγά χτυπημένα, το αλάτι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο και ζυμώνουμε.

Κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια τα φύλλα, τυλίγουμε σε κυλινδρικό σχήμα τα μπουρέκια και τα τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι, μέχρι να ροδίσουν.                                 Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα, μπορούμε να κάνουμρ το εξής: Αλείφουμε με ελαιόλαδο Καλαμάτας ένα ταψί, τοποθετούμε στη σειρά τα μπουρέκια που ετοιμάσαμε και τα περιχύνουμε με τόσο γάλα, ώστε να τα καλύψει. Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να απορροφηθεί το γάλα και τα αλείφουμε με κρέμα γάλακτος ή με λιωμένο βούτυρο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο C και τα ψήνουμε ½ ώρα. Μόλις ροδίσουν οι επιφάνειες τους, τότε του μπουρεκάκια είναι έτοιμα.

Δεν αφήνουμε τα ψημένα μπουρεκάκια μέσα στο φούρνο ακόμα κι αν είναι κλειστός, γιατί στεγνώνουν. 





                                           -------- //////// ---------






                                         ΒΛΑΧΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ

              Μια συνταγή απο τα ΑρβανητοΒλαχοχώρια της Φλώρινας,                                                              

Δροσοπηγή, Φλάμπουρο, Λέχοβο, φίλες k φίλοι, αυτά φημίζονται, μεταξύ άλλων και για τις καταπληκτικές πίτες. Όσοι έχουν δοκιμάσει σίγουρα μου δίνουν δίκιο.

Η πίτα για τους αρβανητόβλαχους  δεν ήταν απλά ένα φαγητό, ήταν ΤΟ φαγητό !  

 Την είχαν συνδέσει με όλες τις εκφάνσεις του κύκλου της ζωής. Τη γέννα, τη  βάφτιση, το  γάμο, τη κηδεία, τα ταφικά έθιμα, τα πανηγύρια και τις γιορτές.                       

 Σε κάθε περίπτωση η πίτα ήταν διαφορετική, με ιδιαίτερη γέμιση, διαφορετικό τρόπο κατασκευής, με λιγότερο ή περισσότερο βούτυρο, τυρόπιτες, πρασόπιτες, χορτόπιτες, τσουκνιδόπιτες, αρμυρόγλυκες κολοκυθόπιτες, μπουρέκια, πλούσιες γαλόπιτες, ρεθανίκια στριφτά και τραγανά, πισπιλίτεςκαλαμποκόπιτες, πίτες με ψημένα φύλλα.                                                                                             

Παλιά τις έφτιαχναν σε στρόγγυλα μπακιρένια ταψιά περασμένα με ένα παχύ στρώμα από καλάι. «Καλάι» είναι η τούρκικη ονομασία  του κασσίτερου. Κάθε χρόνο περνούσε από το χωριά ο Γιάννης ο Καλαϊτζής και «γάνωνε» τα φθαρμένα ταψιά. Τα έκανε να στραφτοκοπάνε σαν καινούρια.    

Ας δούμε και τη συνταγή με τα υλικά.

ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη.                                          

 2 ½ φλυτζάνια τσαγιού νερό βρύσης
– 5 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (λίγο πάνω λίγο κάτω)
– 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
– 250 γρ. βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο ή ανάμικτο λάδι με βούτυρο.

ΥΛΙΚΑ Για τη γέμιση

1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα, το τρυφερό άσπρο και πράσινο μέρος
*3-4 αυγά
*1 κουταλιά ελαιόλαδο
*½ κιλού φέτα
*1 φλυτζάνι τσαγιού γιαούρτι (προαιρετικά)   κ 
Αλάτι. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βάλτε τα ψιλοκομμένα πράσα στο σουρωτήρι και κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης πλύνετε τα πατώντας τα με τη χούφτα σας να… σπάσουν και να μαλακώσουν.                                                                                         Αφήστε τα για λίγο να στραγγίξουν, ρίξτε τα στη κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν, ώσπου να πιουν το ζουμί τους. Προσθέστε τη μια κουταλιά λάδι και ανακατέψτε δυο τρεις φορές. Κλείστε το μάτι και αφήστε να μισοκρυώσουν. Προσθέστε τα αυγά ένα–ένα, την τριμμένη φέτα και το γιαούρτι.                                                                          Σε μια λεκανίτσα ρίξτε το νερό, το αλάτι και το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο λίγο. Ανακατέψτε με τα χέρια σας από το κέντρο κυκλικά για να σας προκύψει μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει.                                                                                              Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακιά προσθέστε λίγο-λίγο και άλλο αλεύρι. Ζυμώστε τη για λίγο ακόμα πάνω στον πάγκο και χωρίστε την σε 18 μικρά κομμάτια. Πλάστε τα κομμάτια σε μπαλίτσες…                                                                                                                 Αλευρώστε τον πάγκο και τις μπάλες και “ανοίξτε” λίγο κάθε μπαλίτσα σε μικρό.    Μετρήστε 12 φύλλα. Αλείψτε κάθε ένα από τα 11 φύλλα με το λιωμένο βούτυρο και βάλτε το ένα πάνω στο άλλο. Το δωδέκατο βάλτε το χωρίς να το αλείψετε.                                                                                                       

Πατήστε τα λίγο με τα χέρια σας στο κέντρο και στις άκρες. Αλευρώστε και ανοίξτε με το πλάστη σιγά σιγά. Αν δε μπορείτε να χειριστείτε καλά τον πλάστη, σπρώξτε απλά προς όλες τις κατευθύνσεις για να ανοίξει το φύλλο. Δώστε του το σχήμα του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε και αφού το ανοίξετε αρκετά, απλώστε το στο ταψί.    

Κάντε το ίδιο με τα υπόλοιπα 6 φύλλα. Αλείψτε τα πέντε και το τελευταίο βάλτε όπως είναι αβουτύρωτο. Ανοίξτε το με το πλάστη λίγο περισσότερο από το προηγούμενο. Στρώστε ομοιόμορφα την γέμιση στο ταψί και απλώστε το δεύτερο φύλλο από πάνω σουρωτά.                                                                                                                   

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για μία ώρα. Για μισή ώρα στην κάτω κάτω σχάρα και έπειτα στη μεσαία, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.                                          

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση,  φίλες και φίλοι μου !

ΠΗΓΗ : https://ixomageiremata.gr/                                                                                                                                                     






                       












                                                            ΕΛΙΟΠΙΤΑ   

                                 Παραδοσιακή πίτα από μαύρες ελιές Καλαμάτας

 ΥΛΙΚΑ :  1 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας,

1 Κούπα μαύρες ελιές,
4 κούπες αλεύρι,
2 κούπες χλιαρό νερό,
1 μικρό κρεμμύδι,

1 κουταλιά της σούπας δυόσμο ξερό,
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το δυόσμο και αφήνουμε για λίγο το μείγμα μας.                            

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το νερό και το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας και στη συνέχεια το μίγμα με τις ελιές. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί, απλώνουμε τη ζύμη και ψήνουμε την ελιόπιτα για 60 λεπτά στους 180°. Αφού ψηθεί, την πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί σφέλα και σερβίρουμε.                                                                                                                                                       

 ΠΗΓΗ www.messiniandiet.gr/Μάνια Εξηνταβελόνη.                                                                                






 

                                       ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΠΑΡΟΥ

                            (Παραδοσιακή Συνταγή Πάρου από την κα Παρ. χανιώτη)



  ΥΛΙΚΑ : 250 γρ. Βούτυρο λιωμένο

250 γρ. Στραγγυστό γιαούρτι

Αλεύρι φαρίνα όσο χρειάζεται για τη ζύμη

Για τη γέμιση

125 γρ. Γραβιέρα Πάρου

125 γρ κεφαλοτύρι Πάρου

1 αυγό

 Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Αυγό χτυπημένο για τη ζύμη και σουσάμι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Τρίβουμε τα τυριά και ανακατεύουμε με το αυγό και το μοσχοκάρυδο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες όσο ένα καρύδι.

Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε στρογγυλό φύλλο.

Γεμίζουμε με μισό κουταλάκι γέμιση και κλαίνουμε τις άκρες με πιρούνι.

Αλείφουμε κάθε τυροπιτάκι με το αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα.

Θα σας εκπλήξουν ευχάριστα !!!




                                      --------////////--------





                                       ΒΛΑΧΙΚΗ ΠΙΤΑ  ΜΕ 5 ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

                                        Πιο παραδοσιακή πίτα, δεν γίνεται

                    


ΥΛΙΚΑ :  1 ποτήρι χλιαρό νερό

½ φλ. Κατα προτίμηση παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας

1 κ.σ. βούτυρο

400 γρ. τυρί φέτα ψιλοκομμένη

1 κ.γ. μαγιά ξερή

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. ξύδι           

Αλεύρι (όσο πάρει για να γίνει μια αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας).


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι.Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε.Όταν πλέον η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια μας, την αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά.

Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο στο λάδι.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπάλες, η μία ελαφρώς μεγαλύτερη από την προηγούμενη.Βουτάμε την κάθε μπάλα στο υγρό (λάδι-βούτυρο) και ανοίγουμε με τα χέρια μας ένα φύλλο.

Τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού.Απλώνουμε με τριμμένη φέτα και συνεχίζουμε να ανοίγουμε το επόμενο φύλλο και πάλι ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα τυριά και το ίδιο κάνουμε και με τις υπόλοιπες μπάλλες. Ανοίγουμε, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί κλπ     

Όταν τελειώσουμε και τις 5 μπάλλες, τις διπλώνουμε από τη μια πλευρά και από την άλλη. Έτσι όπως είναι την ξαναβουτάμε στο λάδι.                                                                     

Εν τωμεταξύ βάζουμε στο ταψί μια λαδόκολλα, το ανοίγουμε να απλωθεί σε όλο το ταψί και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι με βούτυρο.                                         Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα.




                                                      ----------////////----------






                                                 ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

Μια διαφορετική τυρόπιτα, από τη νοοτροπία της παλιάς στερημένης Μανιάτισας, που πάντα εύρισκε τον τρόπο να φτιάξει κάτι διαφορετικό και σαφώς πιο νόστιμο φαγητό. 

ΥΛΙΚΑ για Μανιάτικη Τυρόπιτα : (για μεγάλο ταψί)                                                        1/2 κιλό φέτα. 1/2 κιλό ανάλατη μυζήθρα, η φρέσκο τυρί (ανάλατο).Λίγο Μάραθο.3 αυγά . 1 κιλό φρέσκο γάλα.λίγο λάδι.1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι.3 κουτ. σούπας αλεύρι.

ΥΛΙΚΑ : για το φύλο                                                                                                       1/2 κιλό αλεύρι.λίγο αλάτι. 1 ποτήρι χλιαρό νερό.2 κουτ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο Μάνης.

Δημιουργία Μανιάτικης Τυρόπιτας                                                                   Λιώνουμε με τα χέρια μας το τυρί και τη μυζήθρα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το γάλα, το ψιλοκομμένο μάραθο, το αλεύρι, το πιπέρι και το λάδι.                 Ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Απλώνουμε στο ταψί το φύλλο το οποίο πρέπει να καλύπτει και τις πλαϊνές πλευρές του ταψιού.Για να «σταθεί» το φύλο στις πλευρές του ταψιού πρέπει να το πιέσουμε ελαφρά  με το χέρι μας.

Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και το ψήνουμε σε 250* για 45΄περίπου. Όταν ροδίσει σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Σερβίρουμε τριγωνικά κομμάτια.

Η Μανιάτικη Τυρόπιτα είναι έτοιμη.




                                                         ----------//////////----------




                                                       ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ 
                                                    (Παραδοσιακή Συνταγή από τη Μάνη)



    Η Μανιάτικη σπανακόπιτα γίνεται σκέτη λιτή, όπως είναι τα πάντα στη Μάνη           
    λιτά, 
αλλά όμορφα και νόστιμα. Η σπανακόπιτα της Μάνης γίνεται με                       
    σπανάκι και 
αρκετά αρωματικά χόρτα. Ας δούμε αναλυτικά πως θα 
    την παρασκευάσουμε.
    
     ΥΛΙΚΑ : 2 φύλλα, (αν είναι έτοιμα, προτιμάτε το κουρού)
      1 κιλό σπανάκι,
      1 μάτσο μυρωδιές (καυκαλήθρες, μυρώνια, σέσκουλο, μάραθο κλπ)
      1 ποτήρι παρθένο ελαιόλαδο Μάνης ή Καλαμάτας γενικά.
      2 κουταλιές σουσάμι, αλάτι θαλασσινό, 
      4 κουταλιές ψιλοκομμένη φλούδα πορτοκαλιού.
      ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα                                       
      σπανάκια και τα μυρωδικά. Τ' αλατίζουμε, τ' αφήνουμε λίγο να 
      σταθούν και τα στίβουμε πολύ καλά, ώστε να φύγουν όλα τα
      υγρά. Αν θέλετε να στιφτούν καλύτερα βάλτε τα μέσα σε ένα τούλι
      και τα σφίγγετε δυνατά για να φύγουν όλα τα υγρά. Στο αλάτι θέλει
      προσοχή, διότι τα πιάνει εύκολα.
      Μετά από το στήψιμο, τους ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα                           
      ανακατεύουμε 
για να πάει παντού.
      Χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία και αν την ανοίξουμε εμείς, ανοίγουμε
      με τον πλάστη μέτρια σε πάχος (διαφορετικά θα χρειαστούν τρια
      φύλλα ζύμη κουρού).
      Λαδώνουμε το ταψί (ή βάζουμε αντικολλητικό χαρτί) και στρώνουμε
      το ένα φύλλο, βάζουμε τα μισά σπανάκια, τοποθετούμε  από πάνω
      το δεύτερο φύλλο. Πάνω από το δεύτερο φύλο, τοποθετούμε και τα
      άλλα μισά σπανάκια.
      Τέλος, σκεπάζουμε την πίτα με το τελευταίο  φύλλο, το οποίο 
      λαδώνουμε πολύ καλά.
      Χαράζουμε την πίτα - μπακλαβαδωτά - ρίχνουμε στην επιφάνεια 
      το σουσάμι και την ψήνουμε για μια ώρα περίπου στους 180ο 
      Συνήθως τρώγεται κρύα.
      ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι παλιές Μανιάτισες, ετοίμαζαν την πίτα σε καυτή
      πέτρινη πλάκα που τότε την έλεγαν τίκλα.

      Θα φάτε και θα απολαύσετε την πιο νόστιμη σπανακόπιτα !!!
     
      Καλή σας απόλαυση !!
      

         


                                                        -------//////-------









                                                    ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΩΝ 10΄

                           (Μια παραδοσιακή συνταγή από το Καρπενήσι)

ΥΛΙΚΑ : 500 γρ. φύλλα κρούστας

200 ml νερό

200 ml γάλα

100 ml λάδι

1 κρόκο αυγού

φέτα τριμμένη                   

Λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ξεκινάμε την συνταγή μας, αναμιγνύοντας με το αναδευτήρι σε ένα μπολ το λάδι, το γάλα, το νερό και λίγο αλάτι. Παίρνουμε τα φύλλα της κρούστας και τα χωρίζουμε, φτιάχνοντας έτσι 3 ξεχωριστές στρώσεις από φύλλα. Απλώνουμε στο τραπέζι το πρώτο πακέτο από τα φύλλα και απλώνουμε στην μία άκρη του φύλλου τριμμένη φέτα. Διπλώνουμε στη συνέχεια το φύλλο δημιουργώντας έτσι ένα ρολό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα 2 πακέτα φύλλων φτιάχνοντας τελικά 3 ρολά. Με ένα μαχαίρι, κόβουμε τα ρολά σε 6 ίσα μέρη το κάθε ένα. Σε μία λαμαρίνα ή ένα ταψί, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τα τεμάχια από τα ρολά που έχουμε κόψει το ένα δίπλα στο άλλο. Αφού στρώσουμε καλά τα κομμάτια από τα ρολά, με μία κουτάλα αδειάζουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού το μίγμα με το γάλα που φτιάξαμε στο μπολ. Περιμένουμε περίπου 3 λεπτά έως ότου το μίγμα που ρίξαμε να καθίσει καλά στην πίτα και κατόπιν με ένα πινέλο, αλείφουμε τα κομμάτια με τον κρόκο από ένα αυγό. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς έως ότου η πίτα να ροδίσει και να χάσει τα υγρά. Μετά και από το ψήσιμο, η πίτα είναι έτοιμη να την σερβίρετε!

Πηγή: www.foodaholics.gr



                                                          -------///////-------

                        




                                               ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

                                                (Γνήσια Μανιάτικη Συνταγή)

Η σπανακόπιτα η Μανιάτικη γίνεται σκέτη, μόνο με σπανάκι και αρωματικά χόρτα.      Για ένα μεγάλο ταψί θα χρειαστούμε.

ΥΛΙΚΑ : 1 Δόση φύλλο,

2 κιλά σπανάκια,

1 μάτσο μυρωδιές (ανάλογα με τις πριτιμήσεις σας)

1 ποτήρι ελαιόλαδο Μάνης,

2 κουταλιές σουσάμι,

Αλάτι και 4 κουταλιές ψιλοκομμένη φλούδα ώριμου πορτοκαλιού.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα σπανάκια και τα μυρωδικά, τ’ αλατίζουμε, τα αφήνουμε λίγο να σταθούν και τρα στύβουμε δυνατά λίγα – λίγα μέσα στις παλάμες μας να φύγουν τα υγράτους. Δοκιμάζουμε το αλάτι τους και αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο με προσοχή διότι τα πιάνει εύκολα. Τους ρίχνουμε το ελαιόλαδο Μάνης και τα ανακατεύουμε να πάει παντού. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία και ανοίγουμε φύλλα με τον πλάστη μέτρια σε πάχος. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο, βάζουμε τα μισά σπανάκια, τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο κι από πάνω τ’ άλλα μισά σπανάκια.  Τέλος, σκεπάζουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο, το οποίο λαδώνουμε καλά.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ρίχνουμε στην επιφάνεια το σουσάμι και την ψήνουμε στους 180ο για μια ώρα περίπου (μέχρι να ροδίσει). Τρώγεται κρύα.                                                   

ΣΗΜ. Οι παλιές Μανιάτισες ετοίμαζαν την πίτα σε καυτή πέτρινη πλάκα (τίκλα).

Πηγή : Από το βιβλίο «Γεύσεις Μάνης» της κας Κατερίνας Εξαρχουλέα – Γεωργιλέα  




                                                       -------///////-------







                                        ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

                                    (Συνταγή από την Ήπειρο)

ΥΛΙΚΑ : 3 κολοκυθάκια τριμμένα (ή κολοκύθα κόκκινη)

1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι (καρολίνα ή γλασέ)

1 φλιτζάνι του καφέ τραχανά

1 κούπα γάλα

4 αβγά

1 κούπα αλεύρι

1 κούπα σιμιγδάλι

½ κούπα λάδι

τυρί φέτα

φρέσκο βούτυρο (σε κομματάκια).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα με το ρύζι και τον τραχανά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη για 2-3 ώρες, μέχρι να φουσκώσει ελαφρώς. Έπειτα μέσα σε αυτό ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με λίγο φρέσκο βούτυρο. Σε ένα ταψί βάζουμε μια λαδόκολλα, αλείφουμε με λίγο λάδι και ρίχνουμε όλο το μίγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200για 45-50 λεπτά (μέχρι να ροδίσει).

 



                                                            ------//////------





                                 ΤΥΡΕΝΙΑ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ                                                   (Μια παραδοσιακή συνταγή της Φολεγάνδρου)

ΥΛΙΚΑ : 700 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα

700 γρ. ξινομυζήθρα ή κατίκι Δομοκού (παραδοσιακά στο νησί φτιάχνουν την τυρένια με μανούρα Φολεγάνδρου, το τυρί όμως αυτό δεν το βρίσκουμε εκτός νησιού),             3 αυγά και αλάτι.   

Για το φύλλο    1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις                                      2 φακελάκια ξερή μαγιά (18 γρ.)                                                                  1 κουτ. γλ. αλάτι                                                                                   περίπου 800 ml χλιαρό νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά του φύλλου, ζυμώνουμε καλά ώσπου να ενωθούν και να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι. Το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στη λειτουργία του αέρα. Ανοίγουμε φύλλο όπως για λεπτή πίτσα, περίπου 0,5 εκ., κόβουμε με ένα πιατάκι φρούτου δισκάκια φύλλου και βάζουμε στο καθένα περίπου 2 κουταλιές γέμιση. Αφήνουμε περίπου ένα δάχτυλο περιθώριο γύρω γύρω για να γυρίσουμε το φύλλο και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, χωρίς όμως να το κλείσουμε αλλά αφήνοντας την τυρένια ακάλυπτη, γυρνάμε δηλαδή το φύλλο 2-3 εκ. ίσα ίσα να καλύψει τις άκρες της γέμισης. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.  



                                                   -------////////--------




                                 ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

                                                           


                                                                                    

Μια αυθεντική Ρουμελιώτικη πίτα, που συναντάμε, στους Νομούς Αιτολοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας Ευρυτανίας και Φωκίδας.

ΥΛΙΚΑ : 6 φύλλα πίτας

800 γρ. φέτα

300 γρ. μυζήθρα

700 γρ. φρέσκο γάλα

200 γρ. ΄παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας

5 αβγά

Αλατοπίπερο.    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Αρχικά, τρίβουμε όλα τα τυριά σε ένα μπολ και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα. Αλατίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το γάλα και το μισό περίπου από το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε. Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο. Το ταψί πρέπει να είναι περίπου 40εκ, κατάλληλο για πίτες.

Στρώνουμε 3 φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Κάνουμε μια στρώση με το 1/2 των τυριών και ραντίζουμε με το 1/2 των υγρών. Απλώνουμε το 4ο φύλλο ελαφρά σουρωμένο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά και το υπόλοιπο μείγμα υγρών. Τελειώνουμε την πίτα καλύπτοντάς την με 2 φύλλα ελαφρώς λαδωμένα.

Γυρίζουμε τις άκρες που εξέχουν. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (όχι βαθειά) και ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις ή στους 160οC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Στο τελευταίο 10λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση, για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Η πίτα είναι έτοιμη όταν κουνήσουμε το ταψί και η βάση της έχει ξεκολλήσει. Σερβίρεται ζεστή, σε θερμοκρασία δωματίου.

 



                                                        -------/////////---------


                 


                                 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΤΡΙΦΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ            
                                                       (Σπανακόπιτα Θράκης) 

     


ΥΛΙΚΑ : Για το φύλο

500 γρ. Αλεύρι Γ.Ο.Χ.

250 γρ. Νερό χλιαρό

2,5 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας,

1,5 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. αλάτι

ΓΕΜΙΣΗ με φέτα (ανακατεύουμε όλα τα υλικά)

3 αυγά φρέσκο τριμμένο πιπέρι

ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ Σπανάκι

½ κιλό σπανάκι φρέσκο, καλά πλυμένο

1 φλ. Καφέ του καφέ, αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.

300 γρ. Φέτα,

3 αυγά,

Λίγη φέτα χοντροκομμένη,

Αφήνουμε το σπανάκι σε τρυπητό με λίγο αλάτι να στραγγίσει τα νερά του και να μαραθεί και στην συνέχεια το αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά του.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

1.    Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του ρίχνουμε μέσα τα υλικά για ζυμάρι.

2.    Αφού αναμιχθούν τα υλικά ζυμώνουμε την ζύμη μας καλά και την αφήνουμε για 1,5 με 2 ώρες να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μεμβράνη και πετσέτα.

3.    Παίρνουμε την ζύμη μας και την ζυμώνουμε σε ένα μακρόστενο ρολό.Το κόβουμε σε 8 ίδια κομμάτια τα κάνουμε μπαλίτσες και τα αφήνουμε πάλι στο λεκανάκι μας για κανένα μισάωρο ρίχνουμε λίγο αλεύρι ανάμεσα και σκεπάζουμε με μεμβράνη.

4.    Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης και τα ανοίγουμε σε μικρά πιτάκια

βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, ενδιάμεσα αλεύρι για να μην κολλήσουν.

5.    Παίρνω ένα πιτάκι το ανοίγω σε φύλλο με τον πλάστη ρίχνουμε συνέχεια αλεύρι για να μην κολλάει το διπλώνουμε και το κρατάμε σκεπασμένο με πετσέτα για να μην ξεραθεί.Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα πιτάκια μας που θα βγουν 8 φύλλα.

6.    Τοποθετούμε το φύλλο πάνω σε μια λαδόκολλα λαδώνουμε με ελαιόλαδο το κάθε φύλλο προσθέτουμε 3 κ.σ. απο τη γέμιση που προτιμούμε στην μέση σχεδόν του φύλλου διπλώνουμε λίγο τα φύλλα στην άκρη τους και ρολάρουμε με την βοήθεια της λαδόκολλας το φύλλο! Έτσι έχουμε ένα ρόλο πίτας το οποίο το κάνουμε σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.

7.    Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε στους 200°© μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της!!

 

Πηγή : Βασιλική Μπριζολάκη



                               

                                                          -----/////-----




                                              ΚΑΣΑΤΑ ή ΚΑΣΙΑΤΑ ΠΙΤΑ                                                                           (Μια Μετσοβίτικη πίτα)        


Η κασάτα, μια πίτα από το Μέτσοβο που έχει μια κάποια διαδικασία για να γίνει. Είναι η πίτα του Σαββατοκύριακου ή η πίτα της γυναίκας που έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή της κι αυτό, γιατί... χρειάζεται να ανοιχτούν 10 φύλλα που θα σκεπαστούν με τυρί φέτα. Να διπλωθούν σαν μαντήλι και μετά να ανοιχτεί με τα δάχτυλα στο μέγεθος του ταψιού.  

'Eχει όμως κι άλλον τρόπο για να γίνει, λίγο πιο εύκολο. Με όποιον τρόπο και να γίνει όμως, είναι τραγανή και νόστιμη.                                                                                  

Να δούμε όπως πως φτιάχνεται ;

ΥΛΙΚΑ :

Για τη ζύμη                                                                                                                  

500 γρ. αλεύρι για πίτες, κοσκινισμένο                                                                           

2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη ζύμη                                                                                       

1 κ.σ. ξίδι                                                                                                                            

1/2  κ.γλ. ζάχαρη                                                                                                                            

 1 κ.γλ. αλάτι

180-200 ml νερό κρύο ψυγείου.                                                                                     
Για τη γέμιση 400 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο

2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα κουζίνας και κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα.         Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.                              

Αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό λίγο-λίγο ζυμώνοντας έως ότου φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.                                                                    Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.

Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια με τα οποία ανοίγουμε τα φύλλα.                                                             Με κάθε μπαλάκι ζύμης "ανοίγουμε" και ένα τετράγωνο φύλλο, χρησιμοποιώντας κόρν φλάουρ για το άνοιγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Α τρόπος: Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε σε ένα τετράγωνο σκεύος. 

Αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε μια δόση τυριού.  Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, το τοποθετούμε επάνω στο τυρί, το αλείφουμε με λάδι κι απλώνουμε τυρί.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα, εκτός από το τελευταίο.        Ύστερα, διπλώνουμε τα τετράγωνα φύλλα όλα μαζί ως εξής.                                Πιάνουμε τις γωνίες της ζύμης και τις διπλώνουμε προς το κέντρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν 4 τρίγωνα με την κορυφή τους στο κέντρο της τετράγωνης ζύμης.    Αναποδογυρίζουμε τη πίτα σε ταψί αλειμμένο με λάδι και την ανοίγουμε στο μέγεθος του ταψιού, πιέζοντάς την με τα δάχτυλα.                                                      Φροντίζουμε ώστε η πίτα να είναι λεπτή (αν κι εγώ την έκανα λίγο πιο χοντρή).

Β τρόπος: Απλώνουμε τη ζύμη σε τετράγωνο σκεύος, με πάχος 1-1.5 εκατοστό περίπου. Απλώνουμε επάνω το τυρί και λίγο ελαιόλαδο.                        Πιάνουμε τις γωνίες της ζύμης και τις διπλώνουμε προς το κέντρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν 4 τρίγωνα με την κορυφή τους στο κέντρο της τετράγωνης ζύμης.

Ζυμώνουμε ξανά και απλώνουμε τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο, ρίχνουμε ξανά λίγο λάδι, κλείνουμε τις γωνίες και ζυμωνουμε ξανά. 
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 4 φορές, προσθέτοντας κάθε φορά λάδι τόσο ώστε να καλύπτετε όλη η ζύμη.

Τελειώνουμε, έχοντας διπλώσει για τελευταία φορά τις γωνίες.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί αλειμμένο με λάδι και πιέζουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα, μέχρι να απλώσει στο μέγεθος του ταψιού.
Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς. 
TIPS
Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το είδος του αλεύρου αλλά και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.



                                               ---------//////--------






                         

                                                           ΚΑΣΟΠΙΤΑ                                                                                                                      Ηπειρώτικη Παραδοσιακή Πίτα


 

Μια παραδοσιακή συνταγή για ηπειρώτικη τυρόπιτα που έχει αρκετές παραλλαγές, γάλα, γιαούρτι και και ξινόγαλα αντί για νερό, αλλά και διαφορετικά ονόματα όπως ζυμαρόπιτα, κουρκουτόπιτα, αλευρόπιτα.                                     Η ονομασία κασόπιτα είναι πάντως βλάχικης προέλευσης αφού η λέξη κάσος σημαίνει στα βλάχικα τυρί.

ΥΛΙΚΑ :    ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,                                                                        

200 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο ή λάδι μισό μισό,                                                                    

500 ml χλιαρό γάλα φρέσκο (ή 250 ml γάλα εβαπορέ και 250 ml νερό.                                      

450 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη                                                                                                  

4 αυγά καλά χτυπημένα                                                                                            

1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι.                                                        

1/2 κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ   Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Κατόπιν κάνουμε στη μέση ένα λάκκο και ρίχνουμε τα αυγά, το μισό βούτυρο και το μισό γάλα. Χτυπάμε με το σύρμα καλά να γίνει ένα λείο μείγμα και ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα καθώς χτυπάμε.                                       1.Πρέπει να γίνει ένας χυλός πηχτός σαν μέλι. Κρατάμε μια χούφτα από το τυρί και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στο χυλό της πίτας μας.         2.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε λίγο από το υπόλοιπο βούτυρο (ή το λάδι) και αλείφουμε το ταψί. Αδειάζουμε μέσα το χυλό.

3.Πασπαλίζουμε την υπόλοιπη επιφάνεια με το τυρί που κρατήσαμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο (ή το λάδι). Ψήνουμε την πίτα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Πηγή : https://www.xrysessyntages.gr/                        


  






                                                             

                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου