Translate

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

 

                                                               KHΠΕYTIKA

                         ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

                                                               


                                                                              

Παραδοσιακό, νηστίσιμο πιάτο με αγκινάρες και πατάτες, που αν και θεωρούνται ταπεινά προϊόντα, είναι χωρίς αμφιβολία θρεπτικά και νοστιμότατα. Η  Συνταγή είναι από το Blog της Κατίνας από το Βασιλίτσι Κορώνης Μεσσηνίας.

ΥΛΙΚΑ
2 πατάτες μέτριες
5 αγκινάρες άγριες
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις αλατίζουμε.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε (κατά προτίμηση στρογγυλές),  όχι πολύ λεπτές και τις αλατίζουμε.
Βάζουμε στο τηγάνι μπόλικο λάδι και περιμένουμε να ζεσταθεί αρκετά.
Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις αγκινάρες και τα σκεπάζουμε με ένα καπάκι.
Αφήνουμε το φαγητό να ροδίσει από τη μια μεριά και μετά γυρίζουμε από την άλλη.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και το παρακολουθούμε μέχρι να γίνει.
Πρέπει και οι πατάτες και οι αγκινάρες να τρυπιόνται καλά, να είναι μαλακές.

 Πως καθαρίζουμε τις αγκινάρες:

Για να καθαρίσουμε τις αγκινάρες καλύτερα να φορέσουμε γάντια επειδή μαυρίζουν τα χέρια.
Στην αρχή αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα σκληρά εξωτερικά φύλλα της αγκινάρας κόβοντάς τα έτσι που να μην βγαίνει μαζί και η ψίχα.
Όταν φτάσουμε στα τρυφερά εσωτερικά φύλλα γυρίζουμε την αγκινάρα ανάποδα (με το κεφάλι προς τα κάτω) κόβουμε το κοτσάνι ώστε να μείνει 2-3 δάχτυλα και το καθαρίζουμε με το μαχαίρι από την εξωτερική σκληρή φλούδα.
Συνεχίζουμε κόβοντας και τα υπόλοιπα πράσινα σκληρά υπολείμματα των φύλλων κυκλικά έτσι ώστε να μείνει το κωνικό σχήμα της καθαρής τρυφερής αγκινάρας με μια φούντα φύλλα στην καρδιά.
Τέλος κόβουμε τις άκρες και από τα μεσαία αυτά φύλλα και χωρίζουμε την αγκινάρα στη μέση.
Με το μαχαιράκι καθαρίζουμε και το χνούδι, εκτός κι αν είναι πολύ τρυφερό που μπορούμε και να το αφήσουμε.
Τρίβουμε την αγκινάρα με μια λεμονόκουπα για να μη μαυρίσει (μαυρίζει αμέσως στην επαφή με τον αέρα) και τη ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι μέχρι να τη μαγειρέψουμε.

ΠΗΓΗ : https://syntagesapokatina.blogspot.com/            



                                ---------- ////////// -----------




                                      ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

                              Μια καλοκαιρινή Συνταγή από την Πάρο



Όταν ψήνουμε φαγητά στο φούρνο με τα ξύλα και μοσχοβολάει όλη η Πάρος, πάντα βάζουμε κι ένα ταψί με πολύχρωμες πιπεριές, ελαιόλαδο και μυρωδικά.

ΥΛΙΚΑ : Για τις πιπεριές σαλάτα

500 γρ. πολύχρωμες μίνι πιπεριές

10 ντοματίνια

4 - 6 σκελ. σκόρδο

1/4 φλ. ελαιόλαδο

Λίγες σταγόνες ξύδι από κρασί

2- 3 κλων. Θυμάρι ή θρούμπι

Αλάτι                                                                                                                      

Πιπέρι

1 πρέζα πάπρικα                                                                                     

3-4  πιπεριές τσίλι

Για το σερβίρισμα

Φρέσκο τυρί κρέμα

Φύλλα βασιλικού ή δυόσμου.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Για τις πιπεριές

Το πιο εύκολο καλοκαιρινό ορεκτικό χρειάζεται μίνι πιπεριές πολύχρωμες για εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Εννοείται πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μεγάλες πιπεριές σε κομμάτια

Αφήνουμε τις μικρές πιπεριές με το κοτσάνι τους. Τις πλένουμε και με ένα μαχαίρι τις τρυπάμε χαράζοντας τες ολόγυρα.

Σε ένα ταψί 28 η 30 εκατ. απλώνουμε τις πολύχρωμες πιπεριές ολόκληρες με το κοτσάνι τους.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια ολόκληρα και τις σκελίδες σκόρδου 

Σπάμε το θυμάρι σε κομμάτια στο ταψί.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το ξύδι.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα.

Ρίξτε και τις τσίλι πιπεριές αν θέλετε πιο πικάντικο αποτέλεσμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 30’ να ροδίσουν.

Για το σερβίρισμα

Αφήνουμε τις πιπεριές να κρυώσουν και στην Πάρο στα τραπέζια μου τις σερβίρω πάντα με τοπικό φρέσκο τυρί κρέμα.

Απλώνουμε το φρέσκο τυρί κρέμα σε μια πιατέλα.

Βάζουμε επάνω όλες τις πιπεριές και τα λαχανικά.

Ραντίζουμε με λίγο από το λάδι του ταψιού.

Πασπαλίζουμε με φρέσκα φύλλα δυόσμου ή βασιλικού.

Απολαύστε τες σαν ορεκτικό ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.

ΠΗΓΗ : Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


                         



                                                     ---------- //////// ----------



                                               


                   ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ κ ΣΚΟΡΔΟΥ                                          ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ



ΥΛΙΚΑ : 4-5 Μελιτζάνες Φλάσκες

4-5 Ντομάτες τριμμένες

2-3 Σκ. Σκόρδο,

Αλάτι, Πιπέρι, Ρίγανη,

Μαϊντανό Ψιλοκομμένο,

Τυρί Τριμμένο ρεγκάτο. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες 1 περίπου εκατοστού.                                                                                

Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.                             

Προθερμαίνουμε το φούρνο και τοποθετούμε το ταψί στους 200°   

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας βάζοντας την τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο, το μαϊντανό και τα σκόρδα. Τη βράζουμε σε μια κατσαρόλα.    

Λίγο πριν ψηθούν οι μελιτζάνες, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε μια κουταλιά από τη σάλτσα ντομάτας σε κάθε μελιτζάνα.                               

Στη συνέχεια ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί από πάνω και το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει και να πάρει λίγο χρώμα το τυρί.

Αυτό το υπέροχο και νοστιμότατο φαγητό, είναι έτοιμο !

Εσείς δεν έχετε παρά να την απολαύσετε !! 

ΠΗΓΗ : https://mageirikhkaisuntages.blogspot.com/                                                                                          







                              ΠΑΡΙΑΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ                                                                                       


                            

                                     ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ

Μουσακάς με αγκινάρες, μία παραδοσιακή συνταγή από το νησί μου, την Πάρο! Οι άφθονες αγκινάρες που βρίσκουμε σε όλο το νησί, μετατρέπουν αυτό το πιάτο σε μαγεία

ΥΛΙΚΑ : 2 κιλά αγκινάρες

1 φλ. κεφαλοτύρι

1/2 φλ. φρυγανιά

λίγο ελαιόλαδο

λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

750 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο

800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1 δαφνόφυλλο

1 ξυλάκι κανέλα

1/4 φλ ελαιόλαδο

1/3 φλ. κονιάκ

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

150 γραμ. βούτυρο

150 γραμ. αλεύρι

1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα

1 μικρό κρεμμύδι

2 γαρύφαλλα

2 πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

2 αυγά

αλάτι

λευκό πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.

Παραδοσικά, ο μουσακάς με αγκινάρες φτιάχνεται με άγρια αγκινάρα, που φυτρώνει σε όλη την ελληνική ύπαιθρο. Έχει σκούρο μωβ χρώμα και χίλιες ωραιότερη γεύση από την καλλιεργίσιμη αγκινάρα που βρίσκουμε στην αγορά. Επειδή η άγρια αγκινάρα είναι πιο δυσεύρετη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε καλλιεργίσιμη αγκινάρα, είτε κατεψυγμένη, που μας γλυτώνει και από τη δύσκολη διαδικασία του καθαρίσματος. Παρ’ όλα αυτά, αν επιλέξτε να καθαρίσετε μόνοι σας τις αγκινάρες, ακολουθήστε τις οδηγίες που σας έχω εδώ και φροντίστε να φοράτε γάντια για να μη μαυρίσουν τα χέρια σας.

Για τις αγκινάρες

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μπολ με χοντρό αλάτι και 1 λεμόνι στυμμένο (για να μην μαυρίσουν). Τις ζεματάμε για 5΄. Τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Κόβουμε κάθε μία στη μέση.

Για τη σάλτσα κιμά

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε να ψήνεται καλά η κάθε πλευρά, για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα. Αφού περάσουν 7-8΄προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρο το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6΄.

Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κανέλα να αρωματίσει για 5΄τη σάλτσα και την αφαιρούμε. Σιγοβράζουμε τον κιμά περίπου 20-25΄μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Για την μπεσαμέλ

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα πάνω στο κρεμμύδι και τα ρίχνουμε στο γάλα- να μη βράσει, απλώς να ζεσταθεί.

Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα (να ψηθεί ελαφρά) για 2-3΄. Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τα αυγά). Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7-8΄περίπου. Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις. Ρίχνουμε 2 κουτάλες από τη μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.

Για το στήσιμο του μουσακά

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο, μακρόστενο σκεύος ή μακρόστενο ταψί και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Στρώνουμε μέσα τις μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό τυρί. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες αγκινάρες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.

Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια, Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται) και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ : argiro.gr



                                       ------ ///// ------






                            ΑΓΡΙΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ,

                      ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Οι άγριες αγκινάρες της Μικρομάνης Μεσσηνίας, είναι οι πιο νόστιμες αγκινάρες, είναι και εκείνες που στην κορυφή του φύλου έχουν ένα αγκάθι. Αυτές τις αγκινάρες θα τις φτιάξουμε λεμονάτες με πατάτες, μια συνταγή, που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.         

ΥΛΙΚΑ : 10 τρυφερές αγκινάρες

4-5 μέτριες πατάτες,

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους),

2 φρέσκα σκόρδα,

1 φλ. Παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας,

4-5 κλωναράκια μάραθο ή για όσους προτιμούν άνηθο,

Αλάτι κ πιπέρι,

2 φλ. Βραστό νερό,

Το χυμό από 4 μεγάλα ζουμερά λεμόνια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Για να φτιάξουμε τις αγκινάρες μας, θα θρέπει να τις καθαρίσουμε. Προσοχή όμως στα αγκάθια της Μικρομανέϊκης Αγκινάρας.

Αφού καθαρίσουμε τις αγκινάρες τις ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα με νερό, αφού προηγουμένως στίψουμε 2-3 λεμόνια μέσα στο νερό, ώστε να μην οξειδωθούν οι αγκινάρες μας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες μπουκιές. Ξεπλένουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μικρή γάστρα - μαζί με τις πατάτες - στο φούρνο.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες, τα φρέσκα σκόρδα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το λάδι.

Προσθέτουμε το νερό. Σκεπάζουμε το φαγητό με τα κλωνάρια του μάραθου. Βάζουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 35-40΄.

Ξεσκεπάζουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και ψήνουμε για 10΄ της ώρας περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνουν τα λαχανικά με το λάδι τους.

ΠΗΓΗ : Τη συνταγή τη βρήκαμε στο www.argiro.gr  Εμείς κάναμε μικροαλλαγές, ως προς την αγκινάρα, που βάλαμε τις δικές μας Μικρομανέϊκες αγκινάρες που είναι μεν άγριες, αλλά πολύ πιο νόστιμες και φυσικά πάντα χρησιμοποιούμε παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.

Η απόλαυση αυτού του φαγητού είναι σίγουρη

Απολαύστε το !

 





                                        ΚΟΛΟΚΥΘΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

                          Παραδοσιακή συνταγή από την Αλευρού Λακωνίας



ΥΛΙΚΑ : 1 ματσάκι κολοκυθοκορφάδες (οι τρυφερές κορυφές του φυτού καθαρισμένες από ίνες)

5-6 κολοκυθολάλουδα (τα άνθη του φυτού καθαρισμένα από σέπαλα και στήμονες)

1 ματσάκι κορφάδες από βλήτα (καθαρισμένες από ίνες)

1/2 φλυτζάνι παρθένο ελαιόλαδο                                                                                                   

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

4 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρά κομμάτια

2 μέτριες πατάτες χοντροκομμένες

2 μελιτζάνες χοντροκομμένες

1 πιπεριά καυτερή (προαιρετικά για όσους θέλουν καυτερά)

4 ντομάτες τριμμένες

2 σκελίδες σκόρδο

δυόσμο, μαϊντανό και σέλινο ψιλοκομμένα

αλάτι και πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι, τις κολοκυθοκορφάδες και τα βλήτα. Τα σκεπάζουμε για λίγο με το καπάκι και τα αφήνουμε μέχρι να μαραθούν.

Στην συνέχεια τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τις μελιτζάνες και την πιπεριά. Τα περιχύνουμε από πάνω με την τριμμένη ντομάτα και προσθέτουμε τα λουλούδια, το σκόρδο, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.

Συμπληρώνουμε όσο νερό χρειαστεί και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε το φαγητό (κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα).

ΤΙΡ : Στο σερβίρισμα, όσοι θέλετε ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο ωμό.

ΠΗΓΗ : http://www.alevrou.com/2013/07/kolokythomageirema.html   




                                  ------ ////// ------




                                        ΜΠΡΙΑΜ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

                            Παραδοσιακό από Λουτρά Υπάτης

 


ΥΛΙΚΑ : 500 γρ. µελιτζάνες κοµµένες, 

500 γρ. πατάτες, καθαρισµένες και κοµµένες

500 γρ. κολοκυθάκια, καθαρισ µένα και κοµµένα

200 γρ. καρότα, κοµµένα σε ροδέλες

2 κρεµµύδια ξερά, κοµµένα σε ροδέλες

500 γρ. πιπεριές κέρατα, καθαρισ µένες από τους σπόρους και χοντροκοµµένες

6 ώριµες ντοµάτες, τριµµένες

2 κ . σ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο

1 κ . σ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο 1

 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό

½ κ.γ. ζάχαρη

200 γρ. τυρί φέτα, τριµµένη

αλάτι θαλασσινό φρεσκοτριµµένο  και πιπέρι.

ΣΗΜ. Εσείς βάζετε την αναλογία σύμφωνα με τα άτομα που θα φάνε.                  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ρίχνουµε τις µελιτζάνες σε σουρωτήρι, αφού τις αλατίσουµε για να ξεπικρίσουν. Τις πλένουµε , τις στραγγίζουµε και τις στεγνώνουµε καλά. Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρου µ ε τα λαχανικά µε τη σειρά, τις πατάτες, τα καρότα, τα κολοκυθάκια, τα κρεµµύδια, τις πιπεριές και στο τέλος τις µελιτζάνες. Αφαιρού µε τα λαχανικά µε τρυπητή κουτάλα. Ανακατεύουµε σε µπολ τις ντοµάτες µε το µαϊντανό, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο .

Στρώνουµε σε ταψί τα σοταρισµένα λαχανικά, τα περιχύνουµε µε το µείγµα της ντοµάτας, τα σκεπάζουµε µε αλουµινόχαρτο και ψήνουµε σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 190°C για 50-60 λεπτά. Όταν    ψηθούν, βγάζουµε το αλουµινόχαρτο, ανακατεύουµε προσεκτικά τα λαχανικά και ψήνουµε για λίγο στο γκριλ, µέχρι να πάρουν χρώµα.

ΠΗΓΗ : Από Ιουλία Αλεξάκη, Λουτρά Υπάτης            




                                       ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΜΕ ΑΥΓΑ                                                                   Της Κατίνας Γούλα από το Βασιλίτσι  Μεσσηνίας     


                                 

Εύκολη συνταγή, φτάνει να διαθέτεις το μεράκι και την επιμονή της γιαγιάς Κατίνας και να τρέχεις την άνοιξη στις ρεματιές της εξοχής να μαζεύεις τα άγρια σπαράγγια. 

ΥΛΙΚΑ
Ένα μάτσο σπαράγγια άγρια, 2-3 αυγά, λάδι για το τσιγάρισμα, αλάτι,

τυρί φέτα (προαιρετικά)    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα καθαρίζουμε τα σπαράγγια από τα ξερά ή κόβουμε τις ξερές ουρές, αν έχουνε.
Μετά τα πλένουμε, τα δένουμε αν θέλουμε σε ματσάκι με μια κλωνίτσα να μη σκορπάνε και τα βάνουμε στην κατσαρόλα να τα ζεματίσουμε.
Καλύτερα σε πολύ  νερό να φύγει η πικρίλα.
Τα αφήνουμε να πάρουνε δυο τρεις χούχλους – τα σπαράγγια δε χρειάζονται βράσιμο – και μετά τα βγάζουμε και τα στραγγάμε καλά να φύγει όλο το νερό.
Τα κόβουμε στα τρία ή στα τέσσερα και τα τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι.
Όταν τσιγαριστούνε ρίχνουμε τα αυγά δαρμένα.
Αν θέλουμε βάνουμε και τυρί και παστό.
Αν βάλουμε τυρί δεν αλατίζουμε το φαγητό. Έχει αλάτι το τυρί.
Αλλιώς ρίχνουμε στο τηγάνι αλάτι όσο θέλουμε.

Και όταν το φας έλα να μου πεις αν είναι νόστιμο.                   









                                    
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

                                  (Παραδοσιακή Συνταγή Χίου)

ΥΛΙΚΑ : Μελιτζάνες,

2 αυγά,

1/2 κιλό κεφαλοτύρι,

1 κουταλάκι σόδα,

ψίχα ψωμιού,

μαϊντανός,

αλάτι, πιπέρι,

κρεμμύδι,

γαλέτα, ή παξιμάδι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Διαλέγουμε μελιτζάνες με ψαχνό και όχι με σπόρους.
Τις καθαρίζουμε, τις πλένουμε και τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό, που βράζει, αφού όμως τις τρυπήσομε με το πιρούνι σε 2-3 μέρη.
Όταν βράσουν τις στραγγίζομε πολύ, τις ξεφλουδίζομε και τις λειώνομε πολύ καλά σε ξύλινο γουδί, είτε σε μύλο του πουρέ. Τις μετράμε με το φλιτζάνι και σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε 2 φλιτζάνια πολτό μελιτζάνας, 1 1/2 περίπου φλιτζάνι ψίχα ψωμιού, 2 αυγά, 1/2 κιλό κεφαλοτύρι τριμμένο, 1 κουταλάκι σόδα, 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, και 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο κρομμύδι.
Τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά, τα πλάθομε σε στρογγυλά σχήματα, τα τυλίγομε σε γαλέτα ή παξιμάδι τριμμένο και τα τηγανίζομε, ώσπου να ροδοψηθούν.




                                     --------////////--------






                                       ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΤΑΚΩΝΙΚΕΣ

                                            ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ : Για 4-6 μερίδες                                                                                                           8 μέτριες Τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες κατά μήκος σε 4 φέτες.

6 ντομάτες ώριμες και σφιχτές ψιλοκομμένες.

200 γρ. Φέτα, ψιλοκομματιασμένη

4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες.

100 ml παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας

4 κ.σ. βασιλικός χοντροκομμένος ή 3 κ.γ. ξερό.

Φρεσκοτριμμένο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :      1.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις μελιτζάνες ακριβώς.

2.Απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις αλατίζουμε και τις αλείφουμε με λίγο από το λάδι.

3.Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

4.Παράλληλα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.

5.Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε (χωρίς να προσθέσουμε νερό) για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

6.Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, τις πασπαλίζουμε με τον βασιλικό, τις καλύπτουμε με τη σάλτσα και σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη φέτα.

7.Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.

8.Συνοδεύουμε με πίτες για σουβλάκι.



                              ---------/////////----------



                                   ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΑΓΡΙΕΣ ΜΕ ΑΥΓΑ 

                              Παραδοσιακή Συνταγή από τη Μεσσηνία   


                                                                            

ΥΛΙΚΑ : Αγκινάρες άγριες,  Μικρομάνης

Αυγά, 
Δυόσμος,  
Αλάτι, πιπέρι,
Λεμόνι.                                                                                                      
Παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας (για το τηγάνισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε τις άγριες αγκινάρες. Τις βράζουμε πολύ λίγο και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε όχι πολύ ελαιόλαδο και αφού κάψει, τηγανίζουμε τις αγκινάρες, ελαφρώς. Προσθέτουμε λίγο δυόσμο και χτυπάμε τα αυγά, βάζουμε αλάτι και πιπέρι και τελειώνουμε την ομελέτα μας. Σερβίρουμε προσθέτοντας λεμόνι.                 

Διατροφική αξία: Τα αυγά αποτελούν βασική πηγή ζωικής πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας στη διατροφή του ανθρώπου και είναι τρόφιμα που παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, αλλά και χοληστερόλη. Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, σε βιταμίνη Α και Κ, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Πηγή: www.messiniandiet.gr/ Κυριακέα Βούλα 







                                         ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

                                 (Παραδοσιακή συνταγή από τα Κυκλαδονήσια)




Κερδίστε τις εντυπώσεις με αυτά τα ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κιμά, μαγειρεύοντας πάντα με φρέσκα λαχανικά εποχής. Αυτή η συνταγή παρασκευάζετε στα περισσότερα από τα νησιά των Κυκλάδων.

ΥΛΙΚΑ : 4 μελιτζάνες φλάσκες

Για τη γέμιση

300 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 φλ. φρυγανιά

1 κομμάτι  κεφαλοτύρι ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό τυρί

1 αυγό

αλάτι

πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

6 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένος

1/4 φλ. Ελαιόλαδο Καλαμάτας

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Για να πετύχετε απόλυτα αυτή τη συνταγή, από το προηγούμενο βράδυ φτιάχνετε τον κιμά, όπως ακριβώς κάνουμε με τα μπιφτέκι και τον αφήνουμε στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 0,5 εκ. τις οποίες πρέπει ή να τις ψήσουμε ή να τις τηγανήσουμε ή να τις βάλουμε στο φούρνο για περίπου 15΄

Πλάθουμε τον κιμά όπως τα μπιφτέκια, αλλά το σχήμα τους να είναι όπως τα σουτζουκάκια. Στη μέση του σουτζουκιού βάζουμε ένα μακρόστενο κομμάτι από το κεφαλοτύρι.

Τα τοπεθετούμε σε ένα ταψί ένα – ένα και στη συνέχεια τις ντομάτες τις κάνουμε πολτό και μέσα τοποθετούμε όλα τα υλικά που έχουμε ετοιμάσει για τη σάλτσα. Ομογενοποιούμε όλα τα υλικά και τότε περιχύνουμε αυτή τη σάλτσα όλα τα ρολάκια.

TIPS : Όποιοι θέλουν μπορούν εκτός από την σάλτσα να τοποθετήσουν στο ταψί και μερικές πατάτες, αφου προηγουμένως τις έχουν τηγανήσει ελαφρά.  

Mπορείτε επίσης πάνω στα ρολάκια να ρίξετε τριμμένο τυρί.

Στο φούρνο θα αφήσετε το ταψί περί τα 30 – 40΄ της ώρας

Βγάζετε το ταψί, το υπέροχο αυτό φαγάκι είναι έτοιμο

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ !!!




                                                          ---------///////---------






                                       ΚΑΓΙΑΝΑΣ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ  ΜΑΝΗΣ   

Τα σπαράγγια φυτρώνουν άφθονα στη Μάνη και σε όλη τη Μεσσηνία. Μπορούμε να τα συλλέξουμε και εκτός από ομελέτες να τα κάνουμε έξοχη βραστή σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι.                                                                                                   

Κατά τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούνται και οι οβριές (οβρέϊσες, όπως τις αποκαλούνοι Μανιάτες), τις οποίες θα ανακαλύψουμε σε υγρές ρεματιές σκαρφαλωμένες σαν μικρούς κισσούς επάνω σε θάμνους. Μπορούμε κάλλιστα να βράσουμε μαζί σπαράγγια και οβριές και να πετύχουμε ένα εκλεκτό και υγιεινό έδεσμα.

 ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό καθαρισμένα σπαράγγια άγρια,                                                                

8 αυγά,

1 ποτήρι νερό,  

½ ποτήρι (νερού) αγνό παρθένο ελαιόλαδο Μάνης,  

αλάτι και πιπέρι                                                                                                            

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τα σπαράγγια με το νερό και το ελαιόλαδο να βράσουν, να πιούν το νερό και να μαλακώσουν. Τότε ρίχνουμε τ’ αυγά χτυπημένα με το αλατοπίπερο και ετοιμάζουμε την ομελέτα κατά τα γνωστά.                                             

Πηγή : Γεύσεις Μάνης Κατερίνας Εξαρχουλέα – Γεωργιλέα.                                                                                             




                                                    ----------//////--------







                                                ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ

                                                    (Παραδοσιακή Μανιάτικη Συνταγή)

ΥΛΙΚΑ : 1 Κιλό καθαρισμένες κολοκυθοκορφάδες μαζί με κολοκυθολούλουδα,            τρυφερά κολοκυθάκια,                                                                                                             

φρέσκα κρεμμυδάκια,                                                                                                             

1 μεγάλο μάτσο φρέσκο δυόσμο,                                                                                             

(προαιρετικά μάραθο ή σέλινο  ή ακόμα και τα τρια μυρωδικά μαζί)                                     

ώριμη  ντομάτα χονδροκομμένη,                                                                                           

3/4 κούπας ελαιόλαδο Μάνης,   

4 φετούλες τυρί σφέλα ή 1/2 κιλό χονδρομομμένα κίτρινα τυριά,

λίγο αλάτι διότι έχει και το τυρί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο Μάνης με τα χορταρικά να μαραθούν καλά. 

Προσθέτουμε λίγο νεράκι, τα σιγοβράζουμε να μείνουν με το ελαιόλαδό τους και 5΄          πριν τα σβήσουμε, βάζουμε μέσα τα τυριά να πάρουν λίγες βράσεις και να μισολιώσουν.                                                                             

 Πηγή : Γεύσεις Μάνης, από την κα Σωτηρία Μόσχου.






                                                       ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΑΥΓΑ 

                             Παραδοσιακή Συνταγή από τη Μεσσηνία                                                               

ΥΛΙΚΑ : Αγκινάρες άγριες,  Μικρομάνης

Αυγά, 

Δυόσμος,  

Αλάτι, πιπέρι,

Λεμόνι.                                      

Παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας (για το τηγάνισμα) 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε τις άγριες αγκινάρες. Τις βράζουμε πολύ λίγο και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε όχι πολύ ελαιόλαδο και αφού κάψει, τηγανίζουμε τις αγκινάρες, ελαφρώς. Προσθέτουμε λίγο δυόσμο και χτυπάμε τα αυγά, βάζουμε αλάτι και πιπέρι και τελειώνουμε την ομελέτα μας. Σερβίρουμε προσθέτοντας λεμόνι.                 

Διατροφική αξία: Τα αυγά αποτελούν βασική πηγή ζωικής πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας στη διατροφή του ανθρώπου και είναι τρόφιμα που παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, αλλά και χοληστερόλη. Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, σε βιταμίνη Α και Κ, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Πηγή: www.messiniandiet.gr/ Κυριακέα Βούλα



                                                             -------///////--------







                                                   ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

                                        (Εύκολη Συνταγή από το Καρπενήσι)

ΥΛΙΚΑ : 4 βρασμένες πατάτες

2 κρεμμύδια ξερά

1 σκελίδα σκόρδου

6-7 αβγά

2 κολοκυθάκια μικρά

3 φλ. τσαγιού γάλα

1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. τσαγιού και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 φλ. τσαγιού κίτρινα τριμμένα τυριά της επιλογής σου

Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε

1 κουτ. σούπας  τριμμένη φρυγανιά

1 κουτ. σούπας  δυόσμο ή μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βράστε τις πατάτες για σαράντα λεπτά. Τρυπήστε τες με ένα πιρούνι να δείτε αν έγιναν. Μόλις βράσουν οι πατάτες, ξεφλουδίστε τες και κόψτε τες σε φέτες με τη βοήθεια του ειδικού κόφτη μαντολίνο ή με ένα μαχαιράκι. Στη συνέχεια, τρίψτε στον τρίφτη τα κρεμμύδια και έπειτα το σκόρδο. Περάστε τα κολοκυθάκια στο μούλτι για να γίνουν ψιλοκομμένα (στραγγίστε τα καλά για να βγάλουν τα υγρά τους). Ρίξτε σε ένα μπολ όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τις πατάτες και τα χτυπημένα αβγά και προσθέστε το ένα φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, το μαϊντανό ή το δυόσμο (ό,τι επιλέξετε) και τα τριμμένα τυριά. Τέλος, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε τα καλά όλα μαζί, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Πασπαλίστε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους με την τριμμένη φρυγανιά, που την έχετε αναμείξει με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού. Αδειάστε το μείγμα πάνω από την τριμμένη φρυγανιά. Ψήστε, σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 45’ περίπου, στους 200 βαθμούς Κελσίου για τα πρώτα δέκα λεπτά και μετά χαμηλώνετε στους 180 βαθμούς για να ψηθεί ομοιόμορφα η πατατόπιτα μας. Βγάλτε από το φούρνο όταν ροδίσει η επιφάνεια της πατατόπιτας και αφήστε να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε κομμάτια.

Πηγή: www.eisaimonadiki.gr







                                          ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

                  (Παραδοσιακή Συνταγή από την κα Κατίνα Βασιλίτσι Μεσσηνίας)

Όχι από τον Αμερικανικό νότο, ούτε από κάποια ταινία, αλλά από τον Μεσσηνιακό νότο, από την κουζίνα της Κατίνας, κατευθείαν στο πιάτο μας.

ΥΛΙΚΑ : Πράσινες αγίνοτες ντομάτες

Αλεύρι,

Αλάτι,

Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : «Κόβουμε τις ντομάτες στρογγυλές φέτες, τις αλατίζουμε, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε στο καυτό λάδι.
Προσέξτε όμως είναι βαριές στο στομάχι αλλά πολύ νόστιμες.
Αν συνοδευτούν από  τηγανητές πατάτες είναι μια πολύ ωραίε νοστιμιά»

Πηγή : http://syntagesapokatina.blogspot.com/




                                                          -------///////-------





                                                ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ                                                                            (Παραδοσιακή συνταγή από τη Μεσσηνία)



ΥΛΙΚΑ 
12 αγκινάρες 
1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοπερμαζάνα τριμμένη
1 δόση μπεσαμέλ πυκνή
2-3 κρόκοι αυγών
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοτριμμένη φρυγανιά
1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
αλάτι - πιπέρι. 

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κόβοντας από τη ρίζα το κοτσάνι τους, αναιρούμε το χνούδι τους και τις βράζουμε ολόκληρες σε μπόλικο νερό με αλάτι, λεμόνι και βούτυρο.
Τις βγάζουμε με προσοχή τις αφήνουμε ανάποδα να στραγγίζουν και μετά τις τοποθετούμε στη σειρά σε βουτυρωμενό και πασπαλισμένο με φρυγανιά ταψί.
Έχουμε φτιάξει τη μπεσαμελ με (3 ποτήρια γάλα, 3,5 κουταλιές βούτυρο-7 κουταλιές αλεύρι - αλάτι - μοσχοκάρυδο).
Ανακατεύουμε σαυτην τους κρόκους των αυγών, τη μισή κεφαλοπαρμεζάνα και 2-3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη.                                                              

Γεμίζουμε τις αγκινάρες με την υπόλοιπη παρμεζάνα και από πάνω με την μπεσαμελ, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και με τριμμένη φρυγανιά τις περιχύνουμε με βούτυρο και τις ψήνουμε στο φούρνο.                                                        Πηγή: http://users.sch.gr/ntinos_psilop/index.php?option=com 








                                                        ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ                                                                           (Μανιάτικη συνταγή)                                                                                           

 ΥΛΙΚΑ : 8 ντομάτες ώριμες και γερές,

1 πιπεριά πράσινο,

2 μελιτζάνες,

2 μεγάλα κρεμμύδια,

1 ½ κούπα παρθένο ελαιόλαδο Μάνης,

1 κ.γ. ζάχαρη,

2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη,

Αλατοπίπερο,

Ξερή ρίγανη,

Δυόσμο και λίγο μαϊντανό. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ανοίγουμε τις ντομάτες κόβοντας ένα καπόκι από το επάνω μέροςκαι αδειάζοντας το περιεχόμενο με ένα κουταλίακι. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε τη 1 κούπα το ελαιόλαδο Μάνης με τις μελιτζάνες, το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά πολτοποιημένα (σε μπλέντερ) να σοταριστούν. Ρίχνουμε μάσα το ρύζι, το ανακατεύουμε με τα σοταρισμένα λαχανικά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά καθώς και τη σάρκα από τις ντομάτεςπολτοποιημένη χωρίς τους σπόρους και τα ζουμιά τους. Αφήνουμε όλα τα υλικά στο τηγάνι να πάρουν 2-3 βράσεις και γεμίζουμε με αυτά τις ντομάτες, τις σκεπάζουμε με το καπάκι τους και τις αραδιάζουμε σε ανάλογο ταψί, προσθέτοντας λίγο λάδι ακόμα, αλατοπιπερο και ρίγανη.

Αν θέλουμε, ενδιάμεσα στις ντομάτες βάζουμε λίγες φετούλες πατάτας.

ΤΙΡ. Για να στραγγίξουν τα γεμιστά μας και για να μη λασπώσει το ρύζι, μπορούμε να τοποθετήσουμε τις ντομάτες με το κομμένο μέρος προς τα κάτω.

 Πηγή : Γεύσεις της Μάνης Κατερ. Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα

 



                                           --------////////--------




                                                 ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ


ΥΛΙΚΑ
:
1 κιλό καθαρισμένες κολοκυθοκορφάδες, μαζί με κολοκυθολούλουδα και τρυφερά κολοκυθάκια - 2 φρέσκα κρεμμυδάκια - 1 μεγάλο μάτσο φρέσκο δυόσμο (προαιρετικό μάραθο ή σέλινο ή ακόμα και τρία μυρωδικά μαζί), 1 ώριμη ντομάτα χονροκομμένη,            3/4 της κούπας ελαιόλαδο Μάνης - 4 φετούλες τυρί σφέλα ή 1/2 κιλό χονδροκομμένα διάφορα τυριά - λίγο αλάτι διότι έχει και τη σφέλα που είναι αλμυρή.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο Μάνης με τα χορταρικά να μαραθούν καλά. Προσθέτουμε λίγο νεράκι, τα σιγοβράζουμε να μείνουν με το λάδι τους και 5 ΄ πριν τα σβήσουμε, βάζουμε μέσα τα τυριά να πάρουν λίγες βράσεις και να μισολιώσουν.

Το φαγάκι μας αυτό είναι έτοιμο και έτσι ακριβώς το έκαναν οι Μανιάτισες γυναίκες.

Πηγή : Γεύσεις Μάνης της Κατερ. Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα 







                                       ΣΠΑΝΑΚΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ                                                (Μία Συνταγή από την Καβάλα)



 Πρόκειται για μια Παραδοσιακή Καβαλιώτικη συνταγή, η οποία και σπάνια είναι και πάρα πολύ νόστιμη. Σχετικά είναι εύκολη και γρήγορη.  

 ΥΛΙΚΑ : 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις,                                                             
 προαιρετικά 1 κούπα ανθρακούχο νερό,                                                          
2 αυγά (και 2 κ.σ.                                                                                   αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάταςασπράδι και τον κρόκο),                   Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο),                                                                          αλάτι χοντρό (φρεσκοτριμμένο),                                                                     1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα,                                                                            3 κ.σ. άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο,                                                            1 φλιτζ. τσαγιού μυρώνια, μαιντανό και σφελίτσι,                                       1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι                                        1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι,                                                                     200 γρ. τυρί φέτα                                                                                        1 κ.γ. Baking Powder                                                                                  1 κ.σ. ρίγανη (προτιμώμενη φρέσκια),                                   
 
200-300 γρ ψιλοκομμένο σπανάκι                                                           200 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ρίχνουμε το αλεύρι και το baking σε μια λεκανίτσα. Tα ανακατεύουμε πολύ καλά για 30΄΄, και ρίχνουμε την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.                                                                Συνεχίζουμε και ρίχνουμε τα 2 αυγά, το ελαιόλαδο Καλαμάτας, το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν  όλα τα υλικά.                Αν δούμε ότι είναι πολύ αραιό το μείγμα, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι    (όσο πάρει) για να μην κολλάει στα χέρια μας. Μετά από αυτό ρίχνουμε το κίτρινο τυρί και τη φέτα χοντροτριμμένη.                                                                                                      Τέλος, ρίχνουμε το σπανάκι, τον άνηθο, τα μυρώνια, το σφελίτσι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.                            Όλα αυτά τα ανακατεύουμε πολύ καλά, φροντίζουμε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας, και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20΄. Βγάζουμε από τη λεκανίτσα από το ψυγείο.   Βάζουμε σε ένα μπολάκι λίγο ελαιόλαδο, παίρνουμε ένα κουτάλι σούπας, το βουτάμε στο ελαιόλαδο και παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα. Την πλάθουμε καλά και την κάνουμε σαν μπιφτέκι (πλακέ) και το τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί, όπου το έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Μετά από αυτό βουτάμε πάλι το κουτάλι στο ελαιόλαδο και πατάμε τα «μπιφτέκια» λίγο να γίνουν πιο πλακέ.                                                                                                      Έχουμε προθερμάνει το φούρνο και βάζουμε το ταψί μέσα στους 220ο C για περίπου 30΄.     Στα τελευταία 10΄ αν θέλουμε τα κεφτεδάκια μας να γίνουν πιο τραγανά, βάζουμε να ψηθούν στον αέρα.                                                         Είναι βέβαιο, ότι θα απολαύσετε τα καλύτερα κεφτεδάκια που έχετε φάει ποτέ.                          

Καλή σας Απόλαυση !! 

                                                                                  

                                                 


                                              -------///////-------

                            
 

  

 

   


 

                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου